Starity

Veszélyes téli gumikkal nyáron közlekedni?

2021. március 16. 11:11   |   Szerző: Starity

Egy kutatás keretein belül nagyjából 1500 autó abroncsait vizsgálták meg a szakemberek egy nagyáruház parkolójában. Arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy az autósok 1/5-e nem látta indokoltnak, hogy téli gumiról nyári gumira váltson.

hirdetés

Mindez tehát azt jelenti, hogy a gépjármű-tulajdonosok 20 százaléka a legnagyobb kánikula idején olyan gumikkal közlekedett, amelyek egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy biztonságosan lehessen közlekedni velük.

Miben különbözik a téli és a nyári gumi egymástól?

Legfőképpen anyagában és mintázatában különbözik egymástól a két gumiváltozat. A téli gumik rugalmasabbak, mint a nyári abroncsok, így képesek arra, hogy a nagy zimankó idején is kellő tapadást nyújtsanak az autó számára.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a téli abroncsok gyorsabban kopnak, különösképpen akkor, ha a hőmérő higanyszála magas értékeket mutat.

A gumik felületei között szemmel is jól látható a differencia. A nyári gumikon ritkábban helyezkednek el a lamellák. A havat és a latyakot az oldalirányú, széles árkok tudják kivezetni, így képes a gumi megőrizni a körülményekhez képest megfelelő tapadást.

Milyen biztonsági kockázatot rejt nyáron téli gumival autózni?

Nyáron gyakoriak a záporok, zivatarok, melyek során rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hull alá az égből. Ilyenkor az úttesteken vízátfolyások és tócsák alakulknak ki, melyeken könnyen felúszhat, megcsúszhat az autó, ha nem nyári gumival van felszerelve.

Vannak, akik úgy döntenek, hogy csak az első két kereket cserélik nyári gumira, míg hátul maradnak a kopott téli abroncsok. Túl azon, hogy ez szabálytalan, és egy közúti ellenőrzés során bírságot vonhat maga után, balesetveszélyes is. Ilyenkor ugyanis az első és a hátsó tengelyen lévő gumik tapadása különbözik. A sofőr könnyen elveszítheti az irányítást, mivel autója könnyebben kifarol.

Milyen hátránya van még a téli gumiknak nyáron?

Az autó üzemanyag-fogyasztása jelentős mértékben megnő, ha nyáron is téli gumival szeled a kilométereket.

Az Európai Unió jelölései által fogyasztás tekintetében az A jelű gumik a legjobbak, a B eggyel rosszabb, a C még gyengébben teljesít e szempontból. Ha téli gumikon közlekedsz nyáron, az e jelölés szerint nagyjából D-s guminak felel meg. Ha nem akarsz saját magaddal kiszúrni, akkor ne odázd el a téli gumik lecserélését, ha az időjárás engedi, vidd el gumishoz az autód.

Amennyiben mégis téli gumikon közlekedsz hőség idején, úgy számolj azzal, hogy nagyjából 2-3 liter üzemanyagot feleslegesen pacsálsz el ezer kilométerenként.

Van még egy kedvezőtlen aspektusa annak, ha fent hagyod a téli gumikat nyárra. A téli gumik a mélyebb barázdák miatt nagyobb zajkibocsátást eredményeznek. Ez különösen országutakon és autópályákon mutatkozik meg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek