Starity

Nike Air Force 1 – milyen stílushoz illik leginkább az ikonikus sneaker?

2021. március 20. 15:03   |   

A 39 éve bemutatott Nike Air Force 1 a legismertebb tornacipők, nemzetközi megfogalmazás szerint sneakerek egyike világszerte. Az amerikai gyártó csúcsterméke, amely nem csak a hétköznapi emberek számára fontos, de a sportéletben és a popkultúrában is jelentős szerepet kapott.

hirdetés
Nike Air Force 1 – milyen stílushoz illik leginkább az ikonikus sneaker?

Honnan indult az Air Force 1?

Tegyünk tisztába egy félreértést: létezik Air Force One, illetve Air Force 1 is. Előbbi, azaz az Air Force One az Egyesült Államok légierejében azon repülők hívójele, amelyen az elnök utazik, utóbbi egy sneaker, azaz egy tornacipő, amely meghódította a világot. A Nike Air Force 1 ugyancsak amerikai termék, 1982-ben kezdte a gyártását a cég, mondanunk sem kell, azonnal hatalmas sikerrel. A modell tervezője egy bizonyos Bruce Kilgor volt, aki tökéletesen eltalálta, mire van szüksége a nagyközönségnek a sneakerek terén. A cipő igazán innovatív fejlesztés volt, hiszen a Nike ebben alkalmazta először a Nike Air technológiát, innen jött az elnevezés is. Mi ez a technológia? Leegyszerűsítve egy gázzal töltött párnát jelent, amely elnyeli az ütéseket, ezzel egyszerre védve a cipőt és a lábat. Kifejezetten kosaras cipőnek szánták, de nem csak itt terjedt el. Alacsony, félmagas, illetve magas szárral egyaránt gyártották, így még inkább kiszélesedtek a lehetőségek. Az eredeti kialakítás nem sokat változott, de mindig törekedtek arra, hogy tartsák a lépést a trendekkel. Ennek köszönhető, hogy bár az első verzió egyszínű, fehér vagy fekete volt, azóta több mint 1700-féle színösszeállítás létezik az Air Force 1-ból, és akkor azt ez követő utódmodellekről nem is beszéltünk.

Milyen stílushoz illik leginkább a modell?

Az Air Force 1 a sportos, utcai divat egyik legismertebb cipője, éppen a már említett hatalmas színvariációs lehetőségek miatt. Na meg persze azért, mert a lehető legmagasabb kényelmi szintet valósítja meg, eközben strapabíró megoldás, jól reagál a külső behatásokra. A bőr felsőrész, illetve a speciális gumis talp miatt szinte elpusztíthatatlan. A streetwear stílusban ezek alapértékek, amelyekből az Air Force 1 csillagos ötösre vizsgázott. Jó hír, hogy az utcai divat igényeinek azzal is megfelel a modell, hogy léteznek különböző változatok a férfiak mellett a nők, illetve a gyermekek számára, figyelembe véve ilyenkor a nemi és életkori sajátosságokat, különleges igényeket. Jó hír, hogy a cipő 35. születésnapjára több partnerséget is kötött a Nike, így 2017-ben tovább frissítettek az addig elérhető kínálaton, azaz még újabb Air Force 1-ok jöttek le a gyártósorokról.

Hol használják legszívesebben az Air Force 1 cipőt?

Kezdjünk a sport világában, mégiscsak egy kosaras cipőről van szó. Az Air Force 1 olyan legendákat segített pályafutásuk során, mint például az NBA-sztár Moses Malone, Jamaal Wilkes, Jerry Stackhouse és Rasheed Wallace. De a cipő hamar beszivárgott a popkultúrába is. Ami a zenei világot illeti, erről „énekelt” a rapper Nelly, méghozzá az Air Force Ones című számában, de megjelent a modell egy 2007-es lemezen is, amelyen Kanye West, Nas, Rakim és KRS-One közreműködött. Feltűnt a cipő a televízióban, illetve a mozivásznon is: a Kemény motorosok (Sons of Anarchy) című sorozatban hét évadon keresztül viseli a modellt az egyik főszereplő, Jax Teller, míg az X-Men: Apokalipszis című 2016-os filmben a villámgyors karakter, Quicksilver suhan az egyedi, ezüstszínű Air Force 1-jában.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

cipő nike sneaker
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek