Starity

A hálószoba és az ágy tisztán tartása

2021. április 16. 20:08   |   Szerző: Starity

Hogyan tartsuk tisztán az ágyunkat? Hiszen az ágy karbantartásával sok kellemetlenség előzhető meg. Manapság pedig sok kárpitozott ággyal lehet találkozni. Hogyan lehet őket karbantartani?

hirdetés
A hálószoba és az ágy tisztán tartása

A kárpit tisztítása

A kárpit tisztán tartása kicsit bonyolult feladat. A legtöbben azt javasolják, hogy időnként töröljük át nedves kendővel a kárpitot. Ilyenkor enyhe, nem maró hatású tisztítószert is érdemes használnunk. Ez nem csak a kárpitos ágyra, hanem a kárpitozott ülőgarnitúrákra is vonatkozik.

Ha valamilyen folt keletkezik az ágy kárpitozott részén, azt azonnal szedjük ki. Kaphatóak erre a célra fejlesztett folttisztító szappanok és spray-k vagy folttisztító habok is. Ha azonban a természetesség hívei vagyunk, akkor szódabikarbónát vagy ecetet is használhatunk. Mindkét szer fertőtlenítő hatású. 

Amikor nedves a kárpit a tisztítás miatt, akkor óvatosan porszívóval is száríthatjuk. Vagy egyszerűen csak szellőztessünk ki. 

A matracvédő tisztítása

A matracvédőt is tisztítani kell, természetesen. Ez a művelet akkor lehet valamennyire bonyolult, ha nem levehető a matracvédő a matracról, hanem rá van varrva. Ebben az esetben érdemes felrázni, kiporszívózni a matracot, majd pedig nedves, tisztítószeres ruhadarabbal vagy szivaccsal áttörölni, amennyiben nem foltos a matrac. 

A foltos matracot a kárpithoz hasonló módon folttisztító szappannal tisztítsuk, a használati utasításnak megfelelően. Majd pedig nedves ronggyal töröljük át, végül pedig ha megtehetjük, akkor szabad levegőn szárítsuk meg, de legalább kicsit szellőztessük át. Ezt egyébként általában mosástól, tisztításról függetlenül is megtehetjük.

Természetesen, ha a matracvédő levehető, akkor nem csak tisztítani, de alkalmanként cserélni is érdemes. Emellett kéthetente érdemes kimosni mosógépen, a címkének megfelelő hőmérsékleten, általában 60 fokon.

Az ágynemű tisztítása

Milyen gyakran mossuk ki az ágyneműt? Érdemes legalább kéthetente, ha nem gyakrabban megtenni ezt. Sokan naponta szeretik átszellőztetni az ágyneműt. Ez nem csak azért jó, mert kellemes napillata lesz, hanem fel is frissítjük általa az ágyneműt.

Hogyan mossuk az ágyneműt? Nagyon sokan szeretik 60 fokon fertőtleníteni az ágyneműhuzatot. Ez nagyon higiénikus, főleg, mivel alkalmanként bele szoktunk izzadni. Azonban vegyük figyelembe az ágyneműhuzat használati utasítását. A fertőtlenítést ma már a szárítógép hatékonyan elvégzi helyettünk, ezért kényesebb ágyneműnél nem kell ragaszkodni a magas hőfokhoz.

Egészségügyi célja van: a hálószoba szellőztetése

A hálószoba tisztán tartásához a szellőztetés is hozzátartozik. Nem csak az oxigén pótlása, de az elhasznált levegő lecserélése, a levegőben lévő káros anyagoktól való szabadulás is okot ad a rendszeres szellőztetésre.

Érdemes legalább naponta kétszer kiadósan átszellőztetni a hálószobánkat. Egyszer felkelés után, egyszer pedig lefekvés előtt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek