Starity

Mechanikus ragasztógépek: mire jók és hogyan működnek?

2021. április 22. 14:02   |   Szerző: Starity

A kézi ragasztópisztolyok, más néven mechanikus ragasztógépek egyszerűbb fajtái a nagy hipermarketek, kisebb barkácsáruházak polcain egyaránt megtalálhatók. Számos területen tesznek hasznos szolgálatot, a csomagolás mellett a display gyártás, a virágkötészet, a textilipar, az autóipar munkásai is dolgoznak vele, de a bútorgyártás és a habanyagok előállítása során is előkerül.

hirdetés

Segítségükkel remekül ragasztható a műanyag mellett a gumi, a textil, a bőr, a papír, a különféle textilanyagok, a fa, a fém vagy akár a cserép is.

A mechanikus ragasztópisztolyok paraméterei és működése

A ragasztópisztolyok kialakítása könnyű munkavégzést tesz lehetővé. Kézreállóak, kompakt méretűek, súlyuk pedig még az 1 kilogrammot sem éri el, a kisebbek 300 grammnál is könnyebbek. A jól kialakított markolat és a ravaszforma miatt nem igényel nagy erőkifejtést használatuk.

A Bühnen által gyártott eszközök esetében a fúvóka erős, 2,5-3 mm közötti átmérőjű. A rúdragasztó átmérője a legtöbb gép esetében 12 mm, de létezik olyan eszköz is, ami 18 mm-es átmérőjű rúddal működik.

Az olvadékragasztót a ragasztópisztolyok 40-230 Celsius-fokra melegítik fel. A modernebb darabok esetében ez a hőmérséklet szabályozható. Vannak már digitális kijelzővel, valamint be- és kikapcsológombbal felszerelt pisztolyok is.

Mit kell tudni az olvadékragasztókról?

Az olvadékragasztók oldószermentes egykomponensű, hőre lágyuló ragasztók. Szobahőmérsékleten teljesen szilárdak, ám megolvadnak melegítés következtében. Az ipar számos különböző területén alkalmaznak olvadékragasztókat. Tartós összeragasztáshoz, összeszerelésekhez vagy anyagok megerősítésére is alkalmas, de használják tömítő- vagy kitöltőanyagként is.

Az olvadékragasztók igen változatos formában léteznek. A közismert granulátum, tubusos, hordós és zacskós kivitel mellett létezik gyertya, patron és tömbösített formában is. Alapjaikként olyan polimerek szolgálnak, mint az EVA, a poliamidok, a poliolefinek, a poliészter, valamint a hőre lágyuló kaucsuk és a reakcióképes poliuretánok.

A mechanikus ragasztógép működése

A mechanikus ragasztógépbe ragasztórudat kell helyezni, mely halmazállapota 100%-ig szilárd normál léghőmérsékleten. Amint a ragasztópisztolyt áramforráshoz csatlakoztatjuk, bekapcsolt állapotban a tartály elkezd felhevülni. E folyamat eredményeként az olvadékragasztó folyékony halmazállapotúvá válik.

Az így keletkezett olvadék a fúvókán keresztül felvihető tetszőleges felületre. A ravaszt meghúzva lehet ezt megtenni. Az olvadék a levegőn azonnal hűlni kezd, és hamarosan megdermed. Mielőtt ez megtörténne, az összeragasztani kívánt elemeket össze kell illeszteni minimális nyomóerővel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek