Minden, amit a vas serpenyő használatáról tudni akartál
Ugyan manapság inkább a modern tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyők örvendenek nagy népszerűségnek, egyre többen fordulnak a régi, jól bevált eszközökhöz, mint amilyen a vas serpenyő is. Ha még hezitálsz, hogy hasznos lenne-e számodra egy ilyen, olvass tovább, hogy könnyebben dönthess!
Milyen előnyei vannak a vas serpenyőnek?
Talán a legnagyobb erénye, hogy kifejezetten időtálló. Ha megfelelően gondozod, meghálálja, és egy életen át sütögethetsz benne. Egyáltalán nem érzékeny. A bevonatos serpenyőkkel ellentétben nagyon jól bírja a karcolódást, nem kopik, és bármilyen főzőfelületen használható. Ha úgy döntesz, hogy nem a konyhában használnád, akár egy faszenes grillre is teheted, attól sem lesz semmi baja.
A benne készülő ételek nagyon ropogósra süthetők, szép kéreggel, ami sajnos sok modern serpenyőben nem kivitelezhető. Alapvetően érdemes egy kis olajat tenni a készülő ételek alá, de a használat előtti kiégetéssel akár tapadásmentessé is tehetjük a felületét. Ezáltal teljes mértékig alkalmas lesz arra, hogy egészséges ételeket készítsünk benne hozzáadott zsiradék használata nélkül.
Milyen hátrányai vannak a vas serpenyőnek?
Az időtállóság ára, hogy a serpenyő gondoskodást igényel. Mosogatógépbe egyáltalán nem szabad tenni. Használat után vízzel kell elmosni, majd olajjal átkenni, ezzel megelőzve, hogy elkezdjen rozsdásodni.
Ellene szól még a súlya és hogy nem éppen univerzális eszköz, kimondottan csak sütési és pirítási céllal használható.
Ha tapadásmentes felületet szeretnénk kapni, az első használat előtt ki kell égetni a vas serpenyőt. Ez annyit tesz, hogy alapos olajozás után füstölésig hevítjük, majd miután kihűlt, letöröljük egy papírtörlő segítségével.
Igazi serpenyőbe való egyszerű fogás: a fajita
A fajita egy hagyományos mexikói főétel, viszont a legtöbb hozzávaló a magyar háztartásokban is szinte mindig fellelhető. Percek alatt elkészül és kifejezetten egyszerű megsütni, így kezdők is bátran nekiláthatnak anélkül, hogy a kudarctól kellene rettegniük.
A fajitához szükséges némi csirkemell, amit csíkokra kell vágni, valamint paprika, vöröshagyma, répa szintén csíkozva és ízlés szerint a kedvenc fűszereid. Az előkészített csirkehúst és a zöldségeket egy jól záródó dobozban kell hűteni 2-3 órán át, hogy a hús átvegye kicsit az ízeket. Ezután a felhevített serpenyőben hirtelen kell őket megsütni, fűszerezni. A tálalás történhet hagyományosan tortillába tekerve, rizzsel vagy akár krumplival is.
Ajánlott cikkek
Legolvasottabb hírek
Nem örül neki, hogy a gyereke így döntött.
A házasságáról mesélt a sztár.
Új fotók készültek kettejükről.
Lesújtó hírt jelentett be a hercegné
A színésznő érdekes dolgot árult el.
Hivatalos közleményt adott ki.
Elmesélte a sztorit.
Elcsattant köztük egy csók.
Nagyon aranyos videót posztolt.
A Bridgerton család sztárjával együtt.