Starity

Minden, amit a vas serpenyő használatáról tudni akartál

2021. május 10. 16:04   |   Szerző: Starity

Ugyan manapság inkább a modern tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyők örvendenek nagy népszerűségnek, egyre többen fordulnak a régi, jól bevált eszközökhöz, mint amilyen a vas serpenyő is. Ha még hezitálsz, hogy hasznos lenne-e számodra egy ilyen, olvass tovább, hogy könnyebben dönthess!

hirdetés
Minden, amit a vas serpenyő használatáról tudni akartál

Milyen előnyei vannak a vas serpenyőnek?

Talán a legnagyobb erénye, hogy kifejezetten időtálló. Ha megfelelően gondozod, meghálálja, és egy életen át sütögethetsz benne. Egyáltalán nem érzékeny. A bevonatos serpenyőkkel ellentétben nagyon jól bírja a karcolódást, nem kopik, és bármilyen főzőfelületen használható. Ha úgy döntesz, hogy nem a konyhában használnád, akár egy faszenes grillre is teheted, attól sem lesz semmi baja.

A benne készülő ételek nagyon ropogósra süthetők, szép kéreggel, ami sajnos sok modern serpenyőben nem kivitelezhető. Alapvetően érdemes egy kis olajat tenni a készülő ételek alá, de a használat előtti kiégetéssel akár tapadásmentessé is tehetjük a felületét. Ezáltal teljes mértékig alkalmas lesz arra, hogy egészséges ételeket készítsünk benne hozzáadott zsiradék használata nélkül.

Milyen hátrányai vannak a vas serpenyőnek?

Az időtállóság ára, hogy a serpenyő gondoskodást igényel. Mosogatógépbe egyáltalán nem szabad tenni. Használat után vízzel kell elmosni, majd olajjal átkenni, ezzel megelőzve, hogy elkezdjen rozsdásodni.

Ellene szól még a súlya és hogy nem éppen univerzális eszköz, kimondottan csak sütési és pirítási céllal használható.

Ha tapadásmentes felületet szeretnénk kapni, az első használat előtt ki kell égetni a vas serpenyőt. Ez annyit tesz, hogy alapos olajozás után füstölésig hevítjük, majd miután kihűlt, letöröljük egy papírtörlő segítségével.

Igazi serpenyőbe való egyszerű fogás: a fajita

A fajita egy hagyományos mexikói főétel, viszont a legtöbb hozzávaló a magyar háztartásokban is szinte mindig fellelhető. Percek alatt elkészül és kifejezetten egyszerű megsütni, így kezdők is bátran nekiláthatnak anélkül, hogy a kudarctól kellene rettegniük.

A fajitához szükséges némi csirkemell, amit csíkokra kell vágni, valamint paprika, vöröshagyma, répa szintén csíkozva és ízlés szerint a kedvenc fűszereid. Az előkészített csirkehúst és a zöldségeket egy jól záródó dobozban kell hűteni 2-3 órán át, hogy a hús átvegye kicsit az ízeket. Ezután a felhevített serpenyőben hirtelen kell őket megsütni, fűszerezni. A tálalás történhet hagyományosan tortillába tekerve, rizzsel vagy akár krumplival is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek