Starity

#Kritika és magyarázat az évadról: A Lucifer befejezése új értelmet adott a sorozatnak

2021. május 29. 13:01   |   Szerző: Glamster

Megjelent a Lucifer folytatása május 28-án, reggel kilenckor, a Netflixen, amire milliók voltak kíváncsiak világszerte.

hirdetés

Kisebb késéssel végre megjelent a Lucifer folytatása, avagy az 5b (az ötödik évad második fele). A sorozat május 28-án, magyar idő szerint reggel 9 órakor tért vissza nyolc vadonatúj résszel.

A Netflix feltámasztotta hamvaiból a Lucifert, miután a sugárzó csatorna elkaszálta azt a harmadik évad után, ami egyébként is elég durva függővéggel zárult le. Sosem látott rajongói kampány vette kezdetét, hogy valaki megmentse a szeretett ördögöt, ami végül a Netflix lett. A Lucifer így végül visszatért egy utolsó negyedik évadra, ami végül mégsem utolsó lett, mert az érdeklődés miatt megújították egy ötödik évadra is, majd azt követően, most már komolyan, egy végső hatodik évadra. A negyedik évadnak csak 10 része volt, ami elég erős eltérés volt a harmadik évad 26 részéhez képest, ám azt bátran el lehet mondani, hogy az új 10 részen rendesen volt hús. A Netflix tehát nemcsak feltámasztotta, de új életet is adott Lucifer kalandjának Los Angelesben.

Az ötödik évad először nyolc résszel érkezett 2020. augusztus 21-én, amiben megjelent Lucifer „gonosz” ikertestvére, Mihály arkangyal, és felkeverte az állóvizet. Lucifernek így végül vissza kellett térnie a pokolból, hogy rendet tegyen. A testvérek viszálykodása viszont apjuk, Isten figyelmét sem kerülte el, így az ötödik évad első fele azzal ért véget, hogy megjelent. 

A cikk innentől kezdve spoilert és személyes véleményt is tartalmaz az ötödik évad második feléről, így csak az olvassa tovább, aki látta vagy nem látta, de nem bánja, ha tisztában lesz a cselekménnyel!

Akkor görgess lejebb, ha már megnézted a folytatást! / Fotó: Netflix

SPOILERES RÉSZ!

.

.

.

.

.

.

.

.

Tudjuk, hogy Lucifer (avagy az ördög) kapcsolata Istennel nem a legjobb: lehet akár úgy is fogalmazni, hogy apakomplexusa van, ami kihatott viselkedésére és személyiségére is az évadok során.

Rögtön a kilencedik részben, ami a Családi vacsora címet kapta, kérdőre vonja apját a neveltetésével kapcsolatban, és mivel nem kap választ arra, hogy Isten szereti-e a gyermekeit, így arra a következtetésre jut, hogy nem szereti őt, és így ő is képtelen szeretni. Ezt pedig Decker nyomozóval is közli – erre utalt az előzetes is.

A családi vacsora kínosságát Linda enyhítette, aki természetesen odáig volt, hogy Isten jelenlétében ülhet, és ezzel együtt vicces megjegyzéseket is tett.

Linda, aki megköszönte Istennek a szalvétákat, nevetéssel könnyíti a kínos beszélgetést

Vannak apák, akik nem hagyományos módon szeretik a gyermekeiket, de attól még szeretik. A sorozat pedig azt sugallja, hogy tulajdonképpen a mennyei lények sem jobbak az embereknél, és a gyarló érzéseik vannak, mint féltékenység, magány, félelem, becsvágy, hatalom éhség, és rossz szülői készségek.

Ezt Amenadiel is megfogalmazza szegény Dannek, aki rájön, hogy Isten feleségével, a teremtés istennőjével volt kapcsolata a harmadik évadban.

Nem, nem hiszem, hogy apám a féltékenység felett állna

– mondja Dannek, aki életét félti Isten haragja ellen.

Az egyik legjobb rész: a teremtő és az ördög terápián

Isten egyébként a tizedik és tizenegyedik részben megpróbálja helyrehozni kapcsolatát Luciferrel, így a kedvében jár, ahogyan csak tud: a legjobb kávét hozza el neki a világ egyik eldugott pontjáról (Lucifer szerint ezzel is csak őt kritizálja), követi őt a munkába (amelyet Lucifer idegesítőnek tart) vagy éppen musicallé változtatja a környezetét, mert Lucifer szeret énekelni (10. epizód). A musical rész meglepően aranyos és jó volt, nem tűnt erőltetettnek, de ez bizonyára preferencia kérdése, így lesznek olyanok, akik ezzel nem értenek egyet.

Linda mellett az évadban Miss Ella Lopez (aki mit sem tud a mennyei világról) és Dan garantálja a szórakozást, akik meglehetősen emberien reagálnak a természetfelettire, és ez vicces jeleneteket szül.

Ella bár komoly traumát dolgozott fel a részek alatt, cukisága megint kiütötte a mércét

A részek Maze lélek-problémájával is foglalkoznak, aki valószínűleg nem látta a fától az erdőt, és közben Éva is visszatér, akivel esélye lehet a boldogságra.

Isten végül belátja, hogy elfáradt, és vissza akar vonulni (bár kiderül, hogy ennek a hátterében Mihály is állt), az utódjára pedig akad jelentkező: először Amenadiel az egyértelmű választás, ő viszont nem kér a melóból. Lucifer így magára vállalja a „terhet”, ám rossz indokkal: kiderül, ezzel akar méltóvá válni Chloe szerelmére. Mármint azzal, ha Isten lesz, és nem ördög...

A Semmi sem tart örökké (Nothing Lasts Forever, ep. 14.) rész volt az egyik legmeghatóbb az eddigiek közül: Istenről kiderül, hogy valószínűleg tisztában volt Mihály cselekedeteivel, ám miután visszakapta feleségét, elvonul vele az istennő világába, annak ellenére is, hogy ereje nem csökkent. Az utódját viszont nem jelölte ki, szerinte a gyermekei meg tudják oldani.

Előzetesen, visszavonulása előtt, viszont a rejtélyes megfogalmazásai helyett felfedi az egyértelmű titkokat: Maze-nek van lelke, az ördög pedig szerelmes, mégha nem is vallja be magának vagy Chloe-nak. A részben különösen szép volt, ahogy Lucifer nem akarja elengedni az apját, és megkéri, hogy idegesítse még egy kicsit, Isten pedig végül kimondja, hogy nagyon szereti őt, és büszke arra, aki lett belőle.

Lucifer az évadok során rengeteget fejlődött, mint karakter, mindeközben pedig megismerhették a nézők sebezhető oldalát, aki csak apja szeretetére vágyott, így ez egy szép lezárása volt a konfliktusnak és előzményeknek.

„Szeretlek, fiam. És nagyon büszke vagyok a férfira, akivé váltál.”

Az évadban szintén kiemelkedő a családi egyesülés is: nézőként mindig történt valami izgalmas, és nem a gyilkosságok / nyomozás vitte el az 50-60 percet. Szinte az összes részben feltűnt egy mennyei lény és angyal, így Lucifer nemcsak apjával, hanem testvéreivel is megpróbálta rendezni a viszonyát.

Ez nehézkesebbnek bizonyul, mint Istennel, hiszen testvérei, ha nem is utálják, de megvetik őt a lázadása miatt. Pedig Lucifernek muszáj volt meggyőzni bátyjait és nővéreit, hiszen szüksége volt a szavazatokra Mihállyal szemben – aki mindeközben szintén Isten posztjára pályázik és támogatókat toborzott maga mellé.

Chloe megértő és támogató a bonyolult Luciferrel

Chloe karakterfejlődéséről is érdemes írni: a kezdeti sokk után, hogy Lucifer azt állítja, képtelen szeretni, szakítás és viták helyett türelemmel áll a férfihoz, hiszen a cselekedetek gyakran hangosabbak a szavaknak.

Chloe végül is tudja, hogy Lucifer szereti őt, még ha ő ezt nem is tudja kimondani. Így láthatjuk, hogyan működik egy jó kapcsolat: türelem, elfogadás, feltétel nélküli szeretet és áldozatok. Chloe pedig, Luciferhez hasonlóan, sok áldozatot hozott, különösen ebben az évadban.

Az egyik ilyen az lesz, hogy végül felmond a rendőrségen, hogy támogassa Lucifer Isten-kampányát (így ő lesz a „tanácsadója”, miután Lucifer évekig volt az övé). Ez a lépés egyébként abszolút logikus volt, bár sokak szerint egy nőnek nem szabadna feladnia az álmát egy férfi miatt. Bár ez igaz, de érdemes abba belegondolni, hogy a kapcsolatuk nem „normális”: Lucifer az ördög, aki Isten posztjára pályázik, így kicsinyes és kicsit bugyuta lett volna, ha Chloe még a következő évadban is gyilkosságok után nyomoz, amikor esélye van arra, hogy istennő legyen Lucifer oldalán, és sokkal több embernek segítsen. Történet és körülmény szempontjából is ez volt a helyes és logikus lépés.

A legnagyobb áldozatot azonban végül a 15. részben hozza meg, amikor az egyik főszereplő halála sokkol minket. A 14. rész megható könnyezését így a 15. rész szívfacsaró fordulata fokozza.

A jelenetben érdekes volt Maze reakciója is, aki bár nem mutatja ki az érzelmeit, a szíve mélyén törődik a barátaival

Mihály arkangyal mindeközben teljesen alkalmatlannak bizonyul Isten szerepére, hiszen kicsinyes, irigy, becsvágyó és végezetül kegyetlen cselekedetei vannak. Lucifer bár gyerekesnek tűnik, és néha komikus, ahogy a részek alatt sorolja, miket javítana a világon, ha ő lenne Isten, egyértelműen a jobb választás.

A 16. részben kiderül, testvérei nem állnak mellette (az Igazság Istenét leszámítva), így úgy tűnik, vesztett Mihállyal szemben. Azonban az erő nem érkezik Mihályhoz, így arra jut, hogy életre-halálra kell megküzdenie Luciferrel, akinek esze ágába sincs megölni a testvérét.

Amenadiellel a tervük egyébként is csak az időhúzás volt, nem akartak senkit bántani a családban.

Maze a csúcson: ő lehet a pokol új úrnője

Mihály azonban ezzel nem éri be, és, már amikor úgy tűnik, megállították Chloe-val (akinek bátorsága nem semmi, hiszen emberként is szembeszállt az isteni lényekkel), megjelenik a halál angyala. Ez pedig az egyik legsokkolóbb és legszomorúbb része a sorozatnak:

Sajnálom, Luc

– mondta testvére, és ezzel együtt Chloe-t leszúrta Mihály, így a halál angyala azért jelent meg, hogy elvigye Chloe lelkét.

A nyomozó Lucifer karjában feloldozást nyer: nem hibáztatja magát az előző részben történtekért, és arra kéri Lucifert, ő se hibáztassa magát, mert ő döntött így. Tehát, Chloe vele akart lenni, és tudta ennek a kockázatát. Lucifer azonban nem fogadja el, hogy meghalt, ezért meghozza a legönzetlenebb döntést: felmegy a mennybe érte, hogy visszahozza. Pedig, lázadása után, amikor száműzték a pokolba, apja „elátkozta”: ha valaha visszatért a mennybe, porrá ég és megsemmisül. Ezt a kockázatot vállalva is elment Chloe-ért, aki elhunyt édesapjával piknikezett. Lucifer ott odaadja neki az örökélet gyűrűjét, mert a világnak szüksége van Chloe-ra, és őt választja maga helyett. Chloe így visszatért isteni hatalommal és erővel, Lucifer pedig a szeme láttára égett el.

A pillanat, amely az ördögből Istent csinált: a feltétlen önzetlenség és szeretet

Végül pedig, ez volt a rejtély megfejtésének kulcsa: ki tud önzetlen lenni és ki tud teljes szívből szeretni. Míg Mihály áttaposott volna bárkin (és megölte egyik testvérét), Lucifer hajlandó volt meghalni azért, akit szeret, és nem akart senkit bántani.

Visszatérése, mint az új Isten, Tom Ellis kitűnő színészi képességét mutatja meg: a változás a viselkedésében és megjelenésében a rövidke percek alatt is egyértelmű volt. Lucifer bölcsebb lett, megbocsájtóbb és a tekintélye is átalakult. Kegyelmet adott Mihálynak, pedig valószínűleg nem érdemelte meg, az meg különösen libabőr volt, ahogy testvérei letérdeltek előtte.

A sorozat készítőit pedig dicséret illeti a párbeszédek, vágások, komédia, érzelem és izgalmak mellett, illetve az is szembetűnő, hogy nagyobb lett a költségvetés, mivel a szárnyak animált hatás helyett élethűnek tartanak, és egyszerűen mennybe illő.

A lezárás egyébként sok elméletet szőtt, ám a személyes véleményem szerint a következő állja meg a helyét: Apjuk „nagyobb”, kimondatlan tervét igazolta, hogy Lucifer lett Isten.

  1. Lucifer megérkezése Los Angelesbe elindította a jellemfejlődését
  2. Útjába került egy terapeuta, Linda, aki segített neki feldolgozni a sérelmeit és problémáit
  3. Isten „megajándékozta” Lucifert Chloéval, aki végül sebezhetővé tette és beleszeretett
  4. Chloe miatt Lucifer még többet fejlődött, és elkezdte lebontani a falait
  5. Amikor készenállt, megjelent ő is, hogy rendezze a viszonyát Luciferrel visszavonulása előtt, hiszen ez volt az utolsó darabja annak, hogy fia higgyen magába és békére leljen
  6. Végül Chloe Istennő lett, Lucifer pedig Isten, önzetlen szeretetük miatt

Ezek alapján Isten tisztában lehetett Mihály ármánykodásával (így sosem kérdőjelezte meg a hatalmát), és évek óta azon dolgozott, hogy fia, Lucifer felkészüljön a feladatra. A sorozat arra is rávilágított, hogy az emberek hajlamosak az ördögöt hibáztatni cselekedeteikért, holott senki nem kényszerítette őket a rosszra. Lucifer pedig lehet, hogy bulizik, és az élvezeteknek élt Los Angelesben, de mindig őszinte volt, és sosem hazudott senkinek. Ez egy érdekes párhuzamot mutatott Mihállyal, aki bár apja szemében mindig negédes volt, a háta mögött terveket szőtt, és másoknak ártott. Lucifer kegyetlen őszintesége a családi vacsora közben megmutatja, hogy ez sokkal inkább a követendő példa, mint Mihály, aki bár játszotta a tökéletes gyereket, egy árulónak bizonyult.

A következő részek természetesen számos kérdést rejtenek: mi lesz Dannel, aki nem oda került, ahol a helye lenne, Maze megkapja-e Évával a pokol úrnője feladatot, és Luciferre, hogyan hat az új teher.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek