Starity

A fák, amik gyorsan az égig érnek

2021. június 13. 13:01   |   Szerző: Starity

A kertekben és a parkokban lévő fák sok szempontból előnyösek. A melegben árnyékot biztosítanak, biztosítják a friss levegőt, zaj- és porfogó funkciójuk mellett pedig az állatoknak jelenthetnek élőhelyet. Esztétikailag is sokat jelentenek: mennyivel szebb egy kert vagy egy park fákkal, mint anélkül.

hirdetés
A fák, amik gyorsan az égig érnek

Mit tehetünk a kertek, parkok fásításáért? 

Bizonyos földterületek kevésbé vannak ellátva fával, illetve egyes építkezések, parkosítások során tudatos faültetésre van szükség. Nyilvánvaló, hogy mindenki szeretné a kertben az elültetett fák hasznát mielőbb élvezni, ezért érdemes olyan fajtát választani, mely gyorsan nő, és így gyorsan tud árnyékot és jó levegőt adni. Az alábbi válogatás gyorsan növő fafajtákat említ, ezek ültetése során viszonylag gyorsan megtapasztalhatjuk a magas és terebélyes fák által biztosított előnyöket.

A közönséges nyír nagyjából 15 méteres magasságot képes elérni. Levelei rombusz alakúak és élénkzöldek, ősszel a lombhullatás előtt sárgába váltanak. A fa kérge idősebb korában fehér és fekete színű lesz, ezzel különleges hangulatot ad a számára helyet biztosító kertnek. Neveléséről tudni kell, hogy nincs vele különösebb gond, jó ellenálló képességű fa, bírja a fagyot és a porosabb városi levegőt.

A vidéki látképeken gyakran megjelenő jegenyenyár szintén egy nagyon gyorsan növő fafajta. 20-30 méter magasságot képes elérni. Levélzete ovális vagy háromszög alakú, ezek a virágzást követően kezdenek el kihajtani. Barkavirágai kora tavasszal nyílnak, ezek zöldes árnyalatúak és lecsüngők. Ennél a típusú fánál érdemes odafigyelni a nevelésére, ugyanis meredeken felfelé ívelő hajtásai nagyobb viharokban könnyen törhetnek.

Fontos, hogy a gyors növekedés miatt mindig karban legyen tartva, ágai ne érjenek elektromos vezetéket, illetve ne legyen semmilyen értelemben balesetveszélyes a fa - ehhez érdemes olykor-olykor, fakivágással vagy gallyazással kapcsolatos szolgáltatást igénybe venni.

Ne csak zöld legyen, hanem virágos is

A kertekbe, parkokba érdemes olyan típusú fát is választani, amely a gyors növekedés mellett esztétikailag is kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, így érdemes virágos fát is választani. 

Manapság egyre népszerűbb a perzsa selyemakác. A nyár folyamán kifejlődő rózsaszín virágáradat gyönyörű képet ad, minden parknak éke lehet. A fa maga nem a kifejezetten magas fák közé tartozik, nagyjából a 10 méteres maximális magasságot képes elérni.

A fehér akác szintén egy kifejezetten dekoratív fa. Nem csak szép, hanem rendkívül illatos is. 

A Kína területén őshonos császárfa ma már hazánkban is egyre elterjedtebb. Aki gyorsan növekvő fát szeretne, az ültesse ezt a fajtát, ugyanis a fiatal példányok évente 2 métert is növekedhetnek. Teljes pompájában 8-10 évesen kezd el megnyilvánulni, ugyanis e korától kezdve hozza lila virágait.

A gyorsan növekedő fákkal pár éven belül gyönyörű kert kialakítása válik lehetségessé, és viszonylag gyorsan élvezhető a fa által nyújtott minden előnye, ezért érdemes átgondolni, melyik fajta szimpatikus és bele kell vágni a fa ültetésébe.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek