Starity

A fürdőruha fejlődése az elmúlt évszázadban

2021. július 14. 17:05   |   

A 2021-es év fürdőruha trendjei ismét látványos megoldásokat kínálnak számunkra. Érdekes azonban, hogy az idei évben a korábbinál erősebben került előtérbe a régi időket idéző, retró kinézet. Ha téged is elfogott a nosztalgia, tekintsd át velünk a fürdőruha fejlődésének folyamatát! A fürdőruha divat története, a kinézetének fejlődése érdekes út és visszatekintés a múltba. A folyamatot nemcsak az adott időszak divattrendjei, hanem bizony a politikai és társadalmi jellemzők is erősen meghatározták. Ebben a cikkben a fürdőruha fejlődésének elmúlt száz évét tekintjük végig.

hirdetés

Érdekes, hogy már az ókori római és görög ábrázolásokon is megjelennek a mai fürdőruhákhoz nagyon hasonló öltözetek. Miután azonban az ókori kultúrák hanyatlásnak indultak, a fürdőkultúra is eltűnt, ezzel megszüntetve a fürdőruha hasznosságát. A fürdőzés csak jóval később, a 18. században jelent meg ismét, amely azonban még szigorú öltözködési szabályokkal volt lehetséges. Kezdetben, a 19. század elején a több alsószoknyával ellátott, teljes testet eltakaró ’fürdőruhák’ jelentek meg.  Ezek az évek folyamán lassan egyre kevesebb rétegből álltak, egyre könnyebb anyagúvá váltak. A 20. század elejére pedig a nadrágos megoldás volt a jellemző, amely már a vállat és a térdet sem takarta.

100 év fejlődés

Az 1920-as évek társadalmi változásai elősegítették a mai fürdőruhákhoz és bikinikhez vezető fejlődést. Ebben nagy szerepe volt a nemi egyenlőségért folyó mozgalmaknak, hiszen ezek lehetővé tették a nők számára is az úszást, mint versenysportot. Társadalmi szempontból pedig a nők egyre többet mutathattak magukból társaságban. Mindezek – a barna bőr népszerűvé válásával együtt – elindították a mai fürdőruhához vezető gyors fejlődést.

100 évvel ezelőtt, az 1920-as években még a comb fölött kezdődő, gyapjúból készült fürdőruhák voltak divatban. Nem kellett azonban sokat várni a bikini megjelenésére, hiszen a ’30-40-es években már megjelentek a kétrészes fürdőruhák is – ezek azonban a köldököt még eltakaró fazont hoztak magukkal. 

A fürdőruhák fejlődésének történelmében kiemelt fontosságú az 1946-os év, amikor Louis Réard autómérnök bemutatta a mai bikinihez ténylegesen hasonlító ruhadarabot. Érdekes tény, melyet kevesen tudnak, hogy nevét az 1947-ben atomtámadást szenvedett Bikini szigetéről kapta. Az újítás természetesen hatalmas port kavart és a konzervatívabb körökben nagyon nehezen fogadtatta el magát az akkori társadalmi elvárásokkal. Ezzel együtt azonban elképesztően gyorsan lett népszerű a nők körében. Az ’50-es évekre már nem volt tabu a bikini viselése, ez főleg annak köszönhető, hogy a korszak kiemelt szexszimbólumai is behódoltak a divat előtt. Brigitte Bard bikinis megjelenése a Cannes-i filmfesztiválon, majd Marilyn Monroe követése fellendítette a folyamatot. Ezután pedig a trend megállíthatatlanná vált, amihez Hollywood is hozzájárult. Ursula Andress a James Bondban, Carrie Fisher a Csillagok háborújában mind-mind a bikini terjedését erősítette. 

Következő lépésként és még nagyobb botrányokat magával hozva jelent meg a monokini, mely Rudi Gernreich nevéhez fűződik. Ezt érthetően a világ számos pontján azonnal betiltották, és a mai napig sok helyen elítélik. Ez azonban nem állította meg a sokszor botrányokkal tarkított folyamatot, hiszen a ’80-as évekre a tanga is megjelent, amely azóta is töretlenül hódít.

Ezután a trend teljesen beépült a strand divatba és a filmekbe is. A társadalom elfogadta a strandöltözetek egyre kirívóbb jellegét, amely teret adott a folyamatos újításoknak. Majd a Baywatch sorozat berobbanásával egy teljes iparágat hozott magával, amely a mai napig töretlenül szárnyal. Elérte azt a pontot, ahol már testalkattól és kortól függetlenül mindenki viseli. Ennek köszöhetően pedig ma már nem azzal vannak tele a divatlapok, hogy ez vajon megengedett-e, hanem sokkal inkább, hogy milyen fazonok közül választhatunk. Itt pedig szinte végtelen a kínálat: háromszög fazon, push-up bikini, tankini. A fürdőruhapiac igyekszik minden egyedi alaknak és ízlésnek megfelelő opciót kínálni. Tehát mára nincs olyan fazon, szín és mintakombináció, amely ne lenne elérhető a nők számára. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a trendek folyamatosan változnak, mindig vannak újabb, extravagánsabb megoldás. Legyen szó asszimetrikus bikiniről vagy metálfényű csillogásról, a kínálat ténylegesen végtelen. Jó hír ez a hölgyek számára, hiszen ez minden évben okot ad egy újabb darab beszerzésére. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek