Starity

A laptop kijelző javításának esélyei és javasolt menete

2021. július 13. 18:06   |   

Mekkora esélye lehet a laptop kijelző javításának, hogyha mindenképp tenni kell valamit az egyébként elromlott kijelző javításának érdekében? Hogyan győződhetünk meg a kijelző tényleges hibaforrásáról, illetve miként javasolt fontolóra venni a javítás lehetőségeit?

hirdetés
A laptop kijelző javításának esélyei és javasolt menete

Ez a cikk leginkább azoknak íródott, akiknél épp nem megfelelően működik a laptop kijelzője. Számukra szeretnénk tehát praktikus segítséget nyújtani a javítás lehetőségeinek az ismertetésével.

Amikor már sejthető, hogy a laptop kijelzője valószínűleg meghibásodott

Természetesen akadnak olyan egyértelmű esetek, amikor nem is igazán lehet kérdéses a dolog. A mechanikai ütés vagy sérülés okozta karcolás, törés vagy teljes repedezés a kijelzőn egytől egyig olyan körülmény, aminek a hatására a kijelző gyakorlatilag használhatatlan.

Persze nem feltétlenül csak a mechanikai hatások vezethetnek a laptop kijelző hibájához. Tipikus eset például, amikor a laptop kijelzőjén furcsa foltok jelennek meg kisebb vagy nagyobb méretben. Olyan is elképzelhető, hogy a kép váratlanul szétesik, homályossá válik, vagy pedig a színek mosódnak el. A lényeg, hogy ilyenkor muszáj tenni valamit a javítás érdekében.

Mielőtt kidobnánk a laptopot, inkább a következőt javasolt tenni

Attól, hogy a kijelző átmenetileg nem működik megfelelően, még nem feltétlenül kell kapásból lemondani a készülékről. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy még simán menthető a dolog. Ennek szellemében érdemes egy megbízható szervizt keresni.

Vagyis ritkán lehet csak optimális megoldás saját kezűleg nekiesni a laptop kijelző javításának. Hacsak nem vagyunk erőteljesen otthon a laptopok témakörében, és nincs a kezünk ügyében egy komplett szerszámosláda a kijelzőhöz, akkor még több kárt is tehetünk, mint amennyi hasznot generálunk az önálló javítással.

Inkább keressünk a közelben egy korrekt szervizt, ahol még értenek is a laptop kijelzőkhöz.

A laptop kijelző javításával kapcsolatos mérlegelendő kérdések és szempontok

Nyilván szükség lesz egy tűpontos diagnózisra, vagyis ki kell deríteni, hogy egész pontosan mi okozza a laptop kijelző hibáját, és aztán ennek fényében dönteni a továbbiakról. A legfontosabb kérdés persze annak a felmérése, hogy lehet-e reális esélye a laptop kijelző javításának.

Ha a javítás várható menete ismert, akkor célszerű felmérni ennek az anyagi vonzatát. Itt jön képbe az egyik legfontosabb kérdés, miszerint megéri-e egyáltalán a laptop kijelző javításába pénzt és energiát fektetni?

Merthogy alternatív megoldásként még mindig ott van a laptop kijelző cseréjének lehetősége. Ez az opció az esetek egy meglehetősen nagy százalékában kínál racionálisabb választást. A laptop kijelző csere ugyanis sokszor gyorsabban, kisebb hibalehetőséggel és rendszerint alacsonyabb anyagi áldozat mellett valósítható meg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek