Starity

Fejesgörbe bicska - egy különleges vágóeszköz

2021. július 13. 18:06   |   

A bicskák olyan kultikus eszközök, amelyek a történelem során különböző formákat öltöttek már magukra. A legtöbb ember tudatában “mindenes eszközként” élnek. Azonban egy idő után ennek a késkategóriának is különféle válfajai születtek meg.

hirdetés
Fejesgörbe bicska - egy különleges vágóeszköz

Elterjedtek a funkcionális darabok, amelyek egy-két konkrét tevékenységben segítenek minket. A következő pár sorban arról tudhatsz meg többet, hogyan érdemes kiválasztani a tökéletes bicskát. Ráadásul, kicsit közelebbről ismerheted meg a fejesgörbe bicskát is.

Visszatekintés a múltba

A bicska szó eredetileg a kun és török nyelvezetből lett átvéve. A bicska a régi időkben szinte majdnem minden ember zsebében ott lapult, hiszen rendkívül nagy segítségére volt az embereknek. A földművelők, az állattenyésztők is mindenhová magukkal vitték ezeket a darabokat. 

De miért is volt ilyen népszerű a bicska? Elsősorban azért, mert a munka, az étkezés, sőt még a pihenés alatt is az emberek hasznára vált.

Régen a fa- vagy csontnyélből készült, faragott darabok terjedtek el, amelyeknek a hasítékába hajlott a penge, s gyakorlatilag a rugó feszítésére nem is volt szükség. 

Milyen bicskák vannak?

A bicskáknak számos fajtája van. A Kések Ollók Webáruház zsebkései között valószínűleg te is megtalálod a hozzád illő darabot. 

A szalonnázóbicskát a legtöbb ember ismeri. Ezt gyakran úri bicskának is nevezik, és a hosszú, keskeny, egyenes pengéje garantálja a hatékonyságot a “szalonnázás” során. 

Az aratóbicska jól alkalmazható az étkezés és faragás közben is. Egyenes pengéjének köszönhetően könnyű dolgozni vele.

A maskara bicska hegye ezzel szemben lecsapott pengével rendelkezik, rendkívül masszív szerkezetű, hogy a munkában is örömünket leljük. 

Természetesen a tevékenység jellegének megfelelően érdemes bicskát választani. Találkozhatsz még cakli, halas, náder és fejesgörbe bicskával is. 

Mire jó a fejesgörbe bicska?

A fejesgörbe bicska nemzetközi szinten nagy népszerűségnek örvend, Miért? Azért, mert ez a bicskatípus nagyon egyedi darabnak minősül. 

Olyan ergonomikus, finoman megmunkált szerkezettel rendelkezik, amelynek köszönhetően egy megbízható és minőségi vágóeszközt kapunk.

Nevét a formájáról kapta, mivel egy kiszélesedő bakniból és egy kissé hajlított markolatból áll. Általában a pengéje széles, ami kicsit hasonlít a maskaráéhoz. Viszont nem szabad összekeverni a két bicskát, hiszen ez a darab jóval keskenyebb pengével rendelkezik. Markolata felidézi a török-bosnyák korszakot, emiatt nevezik sokan kuruc- vagy kunbicskának is. 

Amennyiben szeretnél egy minőségi bicskát, akkor a beszerzés során ügyelj a részletekre! A tradicionális termékek biztosan rozsdamentes acélpengével, szarvasagancs-markolattal, valamint elöl és hátul sárgaréz baknival vannak ellátva. Rugós szerkezetük és egyedi formaviláguk szintén árulkodó lehet. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

kés penge bicska
hirdetés

Ajánlott cikkek