Starity

Mosogatótálca kisokos - inox, kerámia vagy gránit?

2021. július 18. 15:03   |   

A konyhabútorba applikált mosogatótálcáknak nem áldozott le a gépi mosogatás elterjedésével sem. Ezek a tálcák központi helyet foglalnak el a konyhában. Nap mint nap többször használjuk a mosogatótálcánkat, épp ezért nem mindegy, milyen anyagból készülnek.

hirdetés

A legnépszerűbb mosogatótálca fajták a gránit, a kerámia és az inox, vagyis rozsdamentes acél mosogatótálca. A termékek színe, mérete, formája és kialakítása rendkívül sokszínű. Épp ezért érdemes alaposan átgondolnunk, hogy melyik típusra essen a választásunk. 

Hosszú távú befektetés

Több szempontból sem ajánlatos elkapkodnunk a döntésünket. A mosogatótálca, még akkor is, ha kisebb a mérete, szembetűnő részét képezi a konyhapultnak. Épp ezért esztétikai szempontokat is tartsunk szem előtt vásárláskor.

Gondoljunk arra is, hogy jó eséllyel hosszú távon fogjuk ugyanazt a tálcát használni nap mint nap. Fontoljuk hát meg, hogy mekkora mosogatótálcát szeretnénk, legyen-e csepegtetős, esetleg vasalódeszkával vagy gyümölcsmosóval ellátott. Mindenekelőtt azonban azt érdemes kitalálunk, hogy milyen anyagból szeretnénk mosogatótálcát választani.

A rozsdamentes acél mosogatótálca

Néhány évvel ezelőtt a legelterjedtebb mosogatótálca alapanyag az inox, vagyis a rozsdamentes acél volt. Nem véletlen, hiszen időtlen és sokoldalú stílusával az inox jól mutat a legtöbb konyhában.

Strapabíró és rozsdaálló kialakításának köszönhetően az inox tálcák hosszú évekig kiszolgálhatnak minket. Azonban előfordulhat, hogy egy idő után ezek a termékek opálossá válhatnak, megfakulhatnak a felületeik. Mindemellett az inox egy kiváló alapanyagnak számít a háztartásban.

Gránit mosogatótálcák

A gránit mosogatótálcák nem olyan rég indultak hódító útjukra, de a sikerük töretlen. Ez a csodás mintákban és színekben elérhető anyag ellenáll az időnek, az esetleges felszíni hatásoknak, a víznek. Nem véletlen, hogy komplett konyhapultok is készülnek gránitból, hiszen nagyon kemény anyagról van szó. 

A mosogatótálcák nagyon esztétikusak, különleges tapintású és megjelenésű felületeik feldobják a konyhát. A tisztán tartásuk rendkívül egyszerű, nem látszanak meg rajtuk a különféle szennyeződések és a vízkő sem. Igaz ugyan, hogy magasabb az árfekvésük, azonban az onlineMárkaboltok gránittálcái évtizedekig megőrzik makulátlan megjelenésüket.

Egy régi klasszikus, a kerámia mosogató

A kerámia háztartási kellékek már évszázadok óta képezik az emberek mindennapjainak a részét. Nem véletlen, hogy a mosdótálak, mosogatóedények és a korai vécécsészék is kerámiából készültek. 

Ez az anyag igazán ellenálló, és higiéniai szempontból nagyon előnyös választás. Könnyű tisztán tartani, a fénye nem kopik el, így hosszú időre helyet bérel magának a konyhánkban. Arra azonban ügyeljünk, hogy mivel nagyon kemény anyagról van szó, helyezzünk a tálca aljára rácsot, védve az esetleg elejtett poharainkat és tányérjainkat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek