Starity

Egyedi, magyar olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Millenárison - programajánló!

2021. július 22. 10:10   |   Szerző: Glamster

Egyedi, magyar olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Millenárison: kihagyhatatlan program.

hirdetés

A fotón:

Vörös Zsuzsa, olimpiai bajnok öttusázó

Dombi Rudolf, olimpiai bajnok kajakozó

Vajda Kriszta, Sportegyesületek Országos Szövetsége irodavezető

Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornász

Szabó Gabriella, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó

Budapest, 2021. július 20. - A megújuló, idén 20 éves Millenárison Világraszóló Bajnokaink - 177 mesés győzelem címmel magyar olimpiatörténeti kiállítással várja látogatóit október 10-ig. Az Üvegcsarnokban rendezett tárlat több mint 300 ikonikus tárgyat mutat be, köztük 71 aranyéremet, zászlókat, diplomákat, a győzelmekhez kapcsolódó személyes tárgyakat, sporteszközöket, amelyek egyszerre egy térben soha nem voltak még láthatók. A több generációt egyszerre megszólító kiállítás – a szervezők szándéka szerint - a sport szeretetére, a közösség összetartó erejére és a nemzeti identitástudat fontosságára irányítja a látogatók figyelmét. A kiállítást kísérő Millenáris Bajnokok Parkja programorozat keretében lesz lehetőség sportágat választani, kulturális élmények közt barangolni és természetesen sportolni is.

A 2001-ben átadott Millenáris népszerű, egész évben látogatható budapesti desztináció számos eseménnyel és 65 000 négyzetméteren elterülő változatos növényzetű, zöld parkokkal. A történelmi múlttal átitatott, egykori Ganz gyárból átalakított területen helyet kapnak kulturális és közösségi programok, tudományos kiállítások, ezenkívül fesztiválok és rendezvények széles sorának szolgál helyszínéül az intézmény. A játszótereknek és hatalmas zöld területnek köszönhetően családok közkedvelt szabadidős színtere Bel-Buda központjában, urbánus közegben. A Millenáris az innováció és az egész életen át tartó tanulás támogatója.

A Széllkapu Park tavalyi átadása után idén megkezdődött a Millenáris Park több épületét érintő felújítás, átalakítás annak érdekében, hogy a Millenáris a 20. születésnapjára minden elemében megújult, korszerű, látogatói körében továbbra is népszerű közösségi helyszín lehessen

Egyszerre csodálatos és hátborzongató annak megtapasztalása, amikor az egyéni erőfeszítések és áldozatok nem csupán egyetlen embert vagy csapatot emelnek a dobogó legfelső fokára, hanem egy egész nemzetet

– hangsúlyozta a megnyitón Dankó Virág, a Millenáris ügyvezető igazgatója.

A fotón:

Benedek Gábor, olimpiai bajnok öttusázó, legidősebb férfi olimpiai bajnokunk

Török Ferenc, kétszeres olimpiai bajnok öttusázó

Vörös Zsuzsanna, olimpiai bajnok öttusázó

Balczó András, háromszoros olimpiai bajnok öttusázó

Martinek János, kétszeres olimpiai bajnok öttusázó

A kiállítás megnyitóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte:

Hogyha büszkék akarunk lenni a magyar sportra, a nagyszerű magyar teljesítményekre, akkor elegendő visszagondolni a mögöttünk hagyott olimpiákra; arra a 177 aranyéremre, 151 ezüstéremre és 174 bronzéremre, amit a magyar sport magáénak mondhat, ami több mint félezer érmet jelent. Bármilyen nagy ország büszke lenne erre a teljesítményre, talán az amerikaiak és a kínaiak kivételével. Magyarország sportnagyhatalom! Egy tízmilliós ország és egy 15 milliós nemzet sportnagyhatalom! Megannyi különálló történet, megannyi rendkívüli teljesítmény, megannyi olyan pillanat, ami valóban összefog egy egész nemzetet, határokra való tekintet nélkül. Azt tudjuk tehát csak kívánni, hogy folytatódjon ez a történet.

A szervezők célkitűzései között szerepel az edukáció és a sportszerű versengés népszerűsítése. A vállalkozó szellemű látogatókat szellemi és fizikai kihívások és interaktív elemek várják a „Bajnok Akadémián”.  

A „Bajnokok Fala” kültéri installáció a tokiói olimpiát követően, augusztus elejétől lesz látható a Millenáris főbejáratánál. Hogyan szerepelt hazánk a különféle olimpiai versenyeken? Kik voltak azok az érmet nyert sportoló hőseink, akikre az egész ország büszke a mai napig is? Eddigi érmeseink teljes névsorával és elért eredményeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A „Magyar edzők a nagyvilágban” hiánypótló kiállítás a külföldön sikereket elért magyar mestereket mutatja be, és izgalmas, vagy épp meglepő történeteket mesél az itthon edzőként kevésbé ismert magyar legendákról. A tárlat ingyenesen megtekinthető 2021 nyarán, a Széllkapu Park Függőkertjében.

A kiállítást kísérő Millenáris Bajnokok Parkja ingyenes programsorozat keretében augusztus 23-ig a Magyarock Lounge olimpiai találkozópont várja a rajongókat, ahol szakemberek, egykori és jelenlegi sportolók részvételével zajló különleges és izgalmas beszélgetéssorozatokban, elemzésekben, találkozásokban lehet része az érdeklődőknek. Az itt induló Filmklub legendás, sport tematikájú filmekkel és meglepetés vendégekkel vár kicsiket és nagyokat egyaránt.

Július 24-én az idei olimpia házigazdájára jellemző kulturális programok, harcművészeti bemutatók, japán dob koncert és gasztronómiai különlegességek idézik meg Japán hangulatát.

Az idén először szerepel az olimpiai sportok közt a falmászás. Aki aktív pihenésre vágyik, azt várja a warrior pálya 8 méter magas mászófala. Július 23. és augusztus 8. között a Millenárisra látogatók hozzájárulhatnak egy rekordkísérlet sikeréhez is, ugyanis a „Tekerj velünk Tokióba!” program célja, hogy a parkban kerékpáron ez idő alatt letekert kilométerek elérjenek Tokióig.

PressPresso

Bővebb információ:  www.millenaris.hu/177

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek