Starity

A szem védelmében - műkörmös szemszögből

2021. szeptember 19. 10:10   |   

Sokszor olvashatunk arról, hogy mi mindent kell jól csinálnia, milyen eszközöket kell használnia egy műkörmösnek, de ritkábban esik szó arról, hogy hogyan óvhatja meg az egészségét. Azok, akik nem szakmabeliek, talán nem tartják fizikailag megterhelő munkának a műkörmös hivatást, pedig sokféle szempontból az. Az egészség megőrzése pedig, mint minden más munkánál, itt is elsődleges szempont, hiszen ez garantálja azt, hogy folyamatosan dolgozhassunk.

hirdetés
A szem védelmében - műkörmös szemszögből

A szemünk szempontjából az 5-6 méternél távolabbra történő tekintés a legoptimálisabb helyzet. Minden olyan munka, amely tartósan közelre fókuszálást igényel tőlünk, megterhelő a szemeink számára. 

Milyen tünetei lehetnek a szem megerőltetésének?

Ha túlságosan megerőltetjük a szemeinket, akkor tapasztalhatjuk annak fáradtságát. Ez a fáradtság többféle tünetben nyilvánulhat meg, mint például a homályos látásban vagy a fókuszálási nehézségekben, esetleg a szem kivörösödésében vagy szárazságában is. 

Hogyan segíthetünk a szemeinknek?

Az egyik legalapvetőbb szempont a megfelelő világítás használata. Egy műkörmös esetében ráadásul a jó megvilágítás nélkülözhetetlen az aprólékos munkafolyamatok során. A StudioFlash professzionális műkörmös lámpáival sokat tehetünk azért, hogy nem csak gyönyörű munkák kerüljenek ki a kezeink közül, hanem látásunkat, szemeink egészségét is megőrizhessük.

Az optimális testhelyzet is nagy támogatást nyújthat. A szemünk szempontjából a legjobb az, ha a közelre tekintéskor mindig kissé lefelé nézünk, mivel az egyenesen előre vagy felfelé nézéskor a közelre történő fókuszálás rendkívül megterheli szemeinket. A testhelyzethez szorosan kapcsolódik az is, hogy a tárgy, amire fókuszálunk, milyen távolságra helyezkedik el tőlünk. Az ideális az, ha a tárgy és a szemek közötti távolság a középső ujjpercünk és a könyökünk közötti távolsággal egyenlő.

Sokat segíthet még, ha nem feledkezünk meg arról, hogy kellő mennyiségű szünetet is beiktassunk munkavégzés közben. Nem kell arra gondolnod, hogy fél órás pihenésre lesz szükséged két köröm elkészítése között! Elég, ha néhány percenként, de maximum tíz percenként felpillantasz és egy 6 méternél távolabbi tárgyra fókuszálsz pár másodpercig. Ez már nem is olyan kivitelezhetetlen, nem igaz? Egy kis odafigyeléssel könnyen megoldható.

Soha ne feledkezz meg a pislogás áldásos hatásairól! A pislogással képződő úgynevezett könnyfilm optimális nedvességet biztosít szemeink számára, s lehetővé teszi azt, hogy tisztán lássunk. Ha még így is szemszárazságtól szenvedsz, a tartósítószermentes műkönnyek alkalmazása sokat segíthet a panaszaidon és hosszú távon sem károsítja a szemeidet.

Ha néhány héten belül nem javulnak a panaszaid, érdemes rászánnod az időt egy látásvizsgálatra. Amennyiben szemüvegre van szükséged, a kékfényszűrő lencsét mindenképpen kerüld el, ugyanis hiába pihenteti a szemeidet, sajnos a színeket kis mértékben megváltoztatja.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek