Starity

És Ön hogyan készíti fel otthonát a télre?

2021. szeptember 21. 08:08   |   

Őseink sok száz évvel ezelőtt szorgosan készültek a hideg, téli hónapokra. Ezt az ösztönt mi is örököltük, bár már más módszereket alkalmazva próbáljuk megvédeni magunkat az időjárás viszontagságaitól. Mutatunk néhány tippet ezzel kapcsolatban!

hirdetés
És Ön hogyan készíti fel otthonát a télre?

Fontos előkészületek

Ahogy minden készülődés előtt, most is a teendők alapos végiggondolása, majd a terv készítése következik. Gondoljuk végig, milyen javítások, átalakítások szükségesek ahhoz, hogy télen ne kússzon be a hideg a repedéseken, nyílászárókon, jelentősen megnövelve a fűtésszámlát.

Szedjünk elő egy jegyzettömböt, és egy sor névlistát remek szakemberek nevével, és lássunk is neki!

A fűtésrendszer alapos vizsgálata

Legelső lépésként a fűtőberendezés, fűtési rendszer alapos és szakszerű átvizsgálásával kell kezdeni az előkészületeket.

Talán említenünk sem kell, hogy egy nem megfelelően működő kazán, kályha, radiátor vagy konvektor milyen veszély faktorokat tartogathat. Azon túl, hogy nem fűti be rendesen az otthon, netalántán hangos zajokat ad ki, csöpög, egészségünkre is rendkívül kártékony lehet.

A kéménnyel rendelkező otthonokat évente kötelező megvizsgáltatni, amely során előfordulhat, hogy a fűstcső elhasználódása miatt cserére lesz szükség. A VasMuszakiBolt.hu több méretű, kiváló füstcsövei tartósságuknak köszönhetően évekre leveszik a gondot az Ön válláról.

Nyílászárók

Ha meggyőződtünk róla, hogy a fűtésrendszer megfelelően működik, de még mindig tapasztaljuk a beszökő hideget, a nyílászárókkal lehet a baj.

Egy régi, sérült vagy elhasználódott ablak gyakori forrása a télen átsejlő hideg fuvallatoknak. Ezért ha van rá lehetőség, még a hideg beköszönte előtt érdemes cserélni ezeket, vagy legalább átmeneti megoldást találni.

Ha gyorsan kell cselekedni, az öntapadó szigetelőcsíkok és takarólécek is segíthetnek, de akár egy vastag anyagú függöny is segíthet a hideg megállításában.

A harmadik remek megoldás az öntapadós hőtükörfólia, amellyel jelentősen javíthatjuk a hőszigetelést otthonunkban.

A ház körüli teendők

Nem csak a házban, de a ház körül is érdemes alaposan körülnézni a javítások felmérése érdekében. 

Az egyik legfontosabb teendő az ereszcsatornák megfelelő tisztítása és javítása vagy szükség esetén cseréje. Csak is hibátlan ereszcsatornával érdemes átvészelni a telet!

Tisztítsuk meg a mohától és az avartól a csöveket, mert azok eltömődése esetén a víz és a hó nem tud megfelelően lefolyni. Így akár beázás is lehet a vége, amely súlyos károkat okozhat!

A háztető átnézése sem maradhat ki. Ellenőrizzük a cserepeket, szükség esetén cseréljük ki az elrepedt darabokat, hogy a téli fagyok ne repesszék szét azokat. Ilyen esetben is előfordulhat kellemetlen beázás.

Még épp időben felkészülhet a téli hidegre, és beszerezheti a javításhoz szükséges megfelelő eszközöket. Látogasson el a VasMuszakiBolt.hu honlapjára és válasszon minőségi és tartós eszközöket, hogy ne okozzanak gondot az elkövetkezendő hónapok!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek