Starity

Tudatos vásárló és eredményes vásárlás az új energiacímkék segítségével

2021. október 15. 20:08   |   

Egy újabb világítótest vagy izzó választásakor a legtöbben az árat követően azok energiatakarékosságát veszik figyelembe. Ennek a vásárlói magatartásnak a hátterében a költséghatékonyság és a környezetvédelem egyaránt szerepel.

hirdetés
Tudatos vásárló és eredményes vásárlás az új energiacímkék segítségével

Az árat ugyan a legegyszerűbb módon meg lehet tudni az adott termékkel kapcsolatban, azonban az energiahatékonyság megismerése nem mindig volt egyértelmű és szemmel látható. 

Szerencsére 1995 óta az Európai Unió területén kötelezővé vált az energiacímkék termékeken való feltüntetése az energiahatékonyság megismerése érdekében. Ugyan legtöbb esetben a háztartási kis- és nagygépek tekintetében találkozhattál ezen címkékkel, 2020 őszétől már a fényforrásokon is megjelentek ezek az informatív megjegyzések. Így ebben az esetben is meghozhatod a számodra és környezeted számára is ideális döntést.

Mire valók az energiacímkék?

Ezek a címkék nem csak egy kötelező elemei a megvásárolni kívánt termékeknek, hanem felmérések is bizonyítják, hogy az emberek több mint 85%-a figyelemmel kíséri a címkék mondandóját. Így sokan az általuk leírt információknak megfelelően választják ki a legideálisabb terméket, számításba véve annak fogyasztását. Amint bevezetésre került az osztályozás, megfigyelhettük, hogy a legtöbb termék automatikusan a legrosszabb energiaosztályba került, amelyet az E, az F és a G betűjel takart. A magasabb kategóriába és ezzel a jobb minősítéssel ellátva A+, A++, A+++ besorolásba az újabb és már energiatakarékos modellek kerülhettek. 

Mindez az innovatív megoldásoknak és a termékek folyamatos fejlesztésének tudható be. Ezekkel a jelzésekkel az elsődleges cél a vásárló döntésben való segítése, azonban sok esetben még jobban megnehezíti a racionális döntést, hiszen ezáltal nehezebbé vált a különböző modellek megkülönböztetése is. Idén újításokat vezettek be annak érdekében, hogy könnyebbé és még egyértelműbbé váljon a vásárlás.

Vásárlóbarát újítások a címkék esetében

Ennek tekintetében jelenleg az osztályozás A-tól egészen G-ig tart, mely a zöldből indul, és a piros színbe tart különböző színátmenettel jelölve a skála menetét. Ennek fejében pedig eltűntek a “+” jellel rendelkező osztályok. Így sokkal érthetőbbé válik a rendszer, és sokkal tudatosabban képes meghozni a vásárló a döntését is. 

Az eddig A+-os termékek azonban a B, C vagy D megjelölést kapták, ami arról adhat tanúbizonyságot, hogy jelenleg még nincsen A kategóriás fényforrás, így a fejlődési lehetőség adott ezen a területen.

Amennyiben szeretnél még többet megtudni a címkékről és megismerkedni a legideálisabb energiatakarékos eszközökkel, akkor keresd fel az Alkonylámpa weboldalát, ahol minden fontosabb információt és terméket egyaránt megtalálsz.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek