Starity

Vannak olyan sztárok, akik nyugdíjas korukban találnak igazán magukra?

2021. október 30. 10:10   |   

A sztárok vagy csillagok élete általában – de nem feltétlenül – akkor van a középpontban, amikor valami mást is tesznek, mint hogy csak híresek lennének.

hirdetés
Vannak olyan sztárok, akik nyugdíjas korukban találnak igazán magukra?

A kivétel talán az egyik legújabb, kissé zavarba ejtő tendencia, amikor valaki gyakorlatilag attól lesz híres(ebb), hogy híres, mint Kim Kardashian és családja, Kanye West (elnézést, most már Ye, tényleg csak ennyi, hivatalosan is) férjétől a válást februárban kezdeményezte például. Azonban léteznek olyan sztárok, akik a csillagokig ívelő karrierjük után érzik úgy, hogy megtalálják igazi önmagunkat? Lássuk!

Mi is az a nyugdíjas időszak egy sztár életében?

A nyugdíjas évek és a nyugdíj alapelve / alapgondolata a legtöbbünk számára egy elég megfogható dolog, még ha a nyugdíjak összegeivel nem is vagyunk feltétlenül tisztában (erre később ki fogunk térni). Azonban valakinek, aki igen jól bánik a pénzzel (vagy éppen rendkívül lusta), szóba jöhet az is, hogy 30 vagy 40 éves korában nyugdíjba megy. Sőt, az e-sportokban nem ritka a dúsgazdag, de teljesen kiégett 22 vagy 23 éves játékos is.

A nyugdíjat tekinthetjük annak, hogy egy karrier (művészi, zenészi, színészi, celebi stb.) véget ér és az élet megy tovább. Ilyen értelemben például Baumgartner Zsolt, a Formula-1 eddig egyetlen pontot szerző magyar (és közép-európai) versenyzője visszavonult a 30-as éveiben a celebségtől, de többek között édesapja cégében is aktívan dolgozik azóta is. Ez akkor most nyugdíj?

Vagy vehetjük a pénzbeli nyugdíj definíciót: nyugdíjas az, aki havonta állami, öregségi nyugdíjban részesül. Ilyen szempontból egészen hihetetlen összegekre is fény derült az utóbbi időben: Koós János nyugdíja 2017-ben 40.000 Ft alatti (!) volt, míg Nagy Feró és Demjén Rózsi, azaz Ferenc is panaszkodtak a nagyon alacsony nyugdíjaikra. De a sor nem áll meg, néhány tízezer forintból kénytelen megélni Korda György, Vikidál Gyula, Medveczky Ilona és haláláig Aradszky László és Somló Tamás is.

De azért ne higgyük azt, hogy a nemzetközi sztárok is ilyen összegekből kellene, hogy túléljenek egy hónapig – vagy hogy mindössze ennyi pénzt költenének egy ebédre. Van, aki csili-vili villát építtet, más különleges autókat gyűjt tucatjával, van, aki saját repülőtársaságot üzemeltet stb-stb.

Vannak sztárok, akik sosem hagyják abba a pörgést?

Elsőre sok sztár életében és életvitelében úgy tűnhet, a pénz rendkívül nagy szerepet játszik, de jobban belegondolva sokkal inkább egy életérzés az, ami előre viszi az embereket az életben. Így nem is meglepő, hogy azok is keményen és profin dolgoznak, akik már 20 éve élvezhetnék a nyugdíjas éveket.

Ilyen volt Christopher Plummer az utolsó éveiben, amikor még 89 évesen is simán beugrott az A világ összes pénze (All the money in the world) című filmbe, Kevin Spacey helyett. Vagy éppen Max von Sydow, akivel 89. életévében mind a Trónok harca (Game of Thrones) sorozatban, mind a Star Wars – Ébredő erő (Star Wars: The Force Awakens) című filmben találkozhattunk vele. De semmiképp sem hagyjuk ki Clint Eastwoodot sem a sorból, aki a 80-as évei végén is elképesztően pörgött, hiába jelentette be a visszavonulását „már” a 70-es évei végén, amikor a Gran Torino című filmet befejezte. És ha további ilyen, munkában soha-meg-nem-álló karaktereket keresünk a továbbiakban, nem kell messzebbre menni, mint Robert Duvall, Michael Caine, Judi Dench, Pierre Richard, Maggie Smith, Shirley MacLaine, Woody Allen, Donald Sutherland, Robert Redford, Morgan Freeman, Jane Fonda, Dustin Hoffmann, Anthony Hopkins (aki egyébként sosem csinált titkot abból, hogy a pénz / magas fizetések nagyon is szerepet játszanak abban, hogy melyik filmeket vállalja el), Christopher Lloyd vagy Jon Voight, Angelina Jolie édesapja.

És a pörgés nemcsak a munkát jelentheti…

Celebnek lenni elsőre egészen könnyűnek tűnhet, de csakúgy, mint tudni, hogy egy cirkuszi mutatvány mögött is hány száz vagy éppen ezer, tízezer órányi munka és felkészülés van, egy jól alakított híresség szereplései mögött is óriási hátteret találunk. Kemény munka sztárnak lenni, bár nem abban az értelemben, ahogy sokan nap-mint-nap fontos feladatokat látnak el.

De az biztos, hogy időigényes a művészek élete: olyannyira, hogy sokaknak nem jut idő arra, hogy szülőkké váljanak. Így volt ezzel Fábry Sándor, aki 57 éves korában lett apa, Csillag Endre, az EDDA volt gitárosa, akinek a második lánya 60 éves korában született, 35 éves párjától. Endre azt nyilatkozta, hogy a kisgyereke nem tervezett volt: mivel azt mondta az orvosa, hogy ő már nemzőképtelen. De sosem lehet tudni, miből lesz a cserebogár!

De nemcsak itthon „módi” a késői gyerekek vállalása, Jeff Goldblum 62 évesen, Mick Jagger 73 évesen, Ronnie Wood 68 évesen, Billy Joel 66 évesen, George Lucas 69 évesen, Steve Martin 67 évesen, Robert de Niro 68 évesen, Michael Douglas 58 évesen, Hugh Grant 51 évesen, Rod Stewart 66 évesen, Hugh Hefner 66 évesen, Bruce Willis 57 évesen, Alex Baldwin 55 évesen lett apa.

De nem kell messze menni idősebb (40 év feletti) celeb anyákhoz sem: ilyen Naomi Watts, Halle Berry, Susan Sarandon, Christie Brinkley, Nicole Kidman, Meryl Streep, Salma Hayek, Celine Dion, Kim Basinger, Uma Thurman, Madonna vagy éppen Janet Jackson (50 évesen!).

És Ön mit tervez nyugdíjas éveire?

Kevesen vannak, bár előfordul olyan, aki sosem akar nyugdíjba menni, hanem egészen addig szeretne dolgozni, amíg csak bír vagy amíg csak életben van.

De a legtöbben egy tisztességesen, becsülettel végigdolgozott élet után szeretnének pihenni, méghozzá nemcsak egy-két évet, de inkább egy-két évtizedet.

Szinte bármelyik tervünk is van – férfiként akár apává szeretnénk válni, meg akarjuk találni önmagunkat, utazni akarunk (akár Dél-Amerika vagy Dél-Kelet-Ázsia dzsungeleiben vagy Magyarország tájain) vagy csak kiélvezni a mindennapokat, érdemes előre gondolkodni, hogy ne járjunk úgy, mint a cikk elején említett magyar celebek, hírességek, akik nyugdíja mindössze néhány tízezer forint, amiből nemigen lehet méltósággal teli életet fenntartani.

Hogyan lehet biztosítani a pénzügyi biztonságot a nyugdíjas évekre?

Nem kell hírességnek lenni ahhoz, hogy pénzügyi biztonságot élvezhessünk idős éveinkben. Azonban érdemes előre tervezni és felkészülni: intő jel lehet tudni, hogy jelenleg az átlagos nyugdíj 140 és 145 ezer forint közötti összeg havonta, míg a medián nyugdíj 130.000 Ft alatti összeg egy hónapra. Tehát a magyar nyugdíjasok fele ennél az utóbbi összegnél alacsonyabbat kap kézhez / a bankszámlájára egy hónapra. Harminc napos hónappal számolva tehát kevesebb mint 4400 Ft jut egy napra.

Ezt ki lehet egészíteni rengeteg módon: ingatlannak és a legkülönbözőbb befektetésekkel is, de érdemes egy kicsit elmerülni a nyugdíj előtakarékosságok világában is. Ezek, a 2014-es SZJA (személyi jövedelemadó) törvény óta a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP).

Ahhoz, hogy ne csak a megfelelő termékcsaládot, de a leginkább megfelelő terméket is ki tudjuk választani, érdemes egy független(!) nyugdíjcélú megtakarítás / befektetés szakértő segítségét igénybe venni. Ez szerencsés módon ingyen van az érdeklődőknek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek