Starity

Egyre több gyermek szemüveges, de van-e visszaút?

2021. november 16. 10:10   |   

A gyermekek képernyőhasználatáról szóló vita minden eddiginél nyitottabb, mivel az új technológiák térhódításával életmódjukban jelentős változást jelent. A bezártság után egy tanulmány szerint a gyerekek hétfőtől péntekig átlagosan körülbelül 4 órát töltöttek digitális szórakozással, 76%-kal többet, mint a világjárvány előtt, és akkor a hétvégékről még nem beszéltünk. Milyen hatással van ez a képernyőknek való kitettség a gyerekek vizuális egészségére? Ebben a bejegyzésben mindent elmondunk róla.

hirdetés
Egyre több gyermek szemüveges, de van-e visszaút?

Gyermekek és képernyők

Az optikusok és orvosok arra figyelmeztetnek, hogy az elektronikus eszközök, például a mobiltelefonok vagy a tabletek visszaélésszerű és ellenőrizetlen használata növeli a rövidlátás kockázatát a gyermekeknél. Ennek oka, hogy ha túlságosan közelről és sokáig nézzük az elektronikus eszközöket, akkor az agy stresszként éli meg. A vizuális fáradtság pedig serkenti a rövidlátás megjelenését és előrehaladását. Noha ma már léteznek modern lézeres szemműtétek, de a prevenció mindig elsőbbséget élvez

Továbbá azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a csecsemők és kisgyermekek születésüktől fogva nem rendelkeznek teljesen kifejlett látási képességekkel, így még nem tudnak megfelelően fókuszálni a tárgyakra, a képernyők kék-ibolya sugarai nagyobb vizuális fáradtságot okozhatnak számukra, érzékenyebbek a fényerőre, és könnyebben szenvedhetnek fejfájástól, vizuális fáradtságtól és stressztől, szemirritációtól és szemszárazságtól.

A következő szabályokat kellene betartanunk:

  • 0 és 18 hónapos kor közötti gyermekek: nincs képernyő.

  • 2-5 éves korig: napi fél órától egy óráig terjedő minőségi tartalom, mindig felnőtt jelenlétében, aki segíthet nekik megérteni, hogy mit néznek.

  • 7-12 éves korig: napi egy óra, amennyiben ez nem zavarja a gyermekek normális életét (alvás, testmozgás, családi idő stb.).

  • 12-15 évesek: másfél óra, különös figyelmet fordítva a tartalomra, amelyhez hozzáférnek.

  • 16 év felett: két óra. Az ajánlás szerint hálószobáikban ne legyenek képernyők.

Minden korosztály számára javasolják a vidéki, hegyvidéki, tengerparti kirándulások ösztönzését, egyszóval a szabad és nyitott terek látogatását, ahol a természetes fény védelmet nyújt az elektronikus eszközök okozta hatással szemben.

Tippek a technológia használatának mérsékléséhez a legkisebbek körében

Tudjuk, hogy nem könnyű olyan menetrendeket felállítani, amelyek szabályozzák a képernyők és a közösségi hálózatok túlzott használatát a gyermekek körében. Lényeges azonban, hogy az egyes gyermekek helyzetének megfelelő korlátokat állapítsunk meg. Íme néhány tipp, hogy segítsünk gyermekeknek megtanulni a képernyők helyes használatát:

Mutassunk példát. Ha a gyerek egész nap a képernyők előtt látnak minket, logikus, hogy ők is ezt akarják majd tenni. Próbáljuk meg elmagyarázni, hogy mire használja az egyes eszközöket (például a számítógépet munkára, a Kindle-t pedig könyvek olvasására), és a nap folyamán próbáljunk meg kikapcsolni más tevékenységekkel.

A pozitív családi környezet elősegítése a képernyőkkel való egészséges kapcsolat megerősítésével. Nem az új technológiák démonizálásáról van szó, hanem arról, hogy megtanuljuk hatékonyan beépíteni őket a mindennapi életünkbe.

Osszuk meg a képernyő előtt töltött időt picikkel úgy, hogy oktatási célú weboldalakat mutatunk nekik, online családi játékokat játszunk velük, vagy együtt fedezünk fel új zenéket.

Ha ugyanazt a gépet használjunk, mint a kisebbek, akkor ebben az esetben figyeljünk arra, hogy mindig használjunk tartalom blokkolót, hogy a korhatárnak nem megfelelő tartalmak ne jelenjenek meg előtte.

Hozzunk létre képernyőmentes zónákat és időpontokat. A hálószobája és az étkezés két jó megoldás.

Keressünk alternatív hobbikat, lehetőleg a szabadban, ahol a gyerekek a családdal vagy a barátokkal együtt szórakozhatnak.

Tippek és ajánlások a vizuális egészséghez

Ha nem szeretnénk szemüveget a gyereknek, akkor tanítsuk meg nekik az egészségüket érintő szabályokat. Nagyon fontos, hogy 20 percenként 20 másodpercig pihenjenek, és ilyenkor több mint 6 méteres távolságba nézzenek. Egy idő után meg fogják szokni, hogy két mese között ki kell nézniük az ablakon.

Érdemes figyelni a megfelelő testtartásra és a képernyő beállítására. Ma már vannak esti szűrők, amik kevésbé terhelik a szemet. Ha valaki biztosra akar menni, akkor képernyőhöz használható szemüveget is választhat, ami védi a szemet a kék sugaraktól. 

Kerüljük el, hogy 2-3 méternél kisebb távolságból nézzék a tévét, mivel a gyerekek hajlamosak a készülék elé ülni. Az sem tanácsos, hogy teljesen sötétben legyen, inkább kapcsoljunk villanyt.

Ha a szemünk már elromlott, és már nem is romlik tovább, akkor jelenthet megoldást a lézeres szemműtét, amely hosszú távon megoldhatja a rövidlátás problémáját. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a legtöbb ilyen megoldás, például a legmodernebb VISUMAX lézeres szemműtét is csak felnőtteknél alkalmazható, azaz gyermekkorban még nem. Jellemzően 20-21 éves kortól ajánlható ez a megoldás.

Egyéb tippek

A megfelelő táplálkozás hozzájárul a jó egészséghez, beleértve a szem egészségét is. Együnk olyan vitaminokat, amik jók a szemre. Legalább évente egyszer vizsgáltassuk meg a kicsi szemét, hogy az optikus időben megelőzhesse, felismerhesse és korrigálhassa az esetleges látásproblémákat.

Kétségtelen, hogy a mai gyerekek egyre inkább ki vannak téve a képernyők által kibocsátott kék fénynek. De felelősségteljesen és tudatosan kihasználhatjuk a digitális technológia által az életünkbe hozott számos előnyt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek