Starity

A szájmaszkviselés legfontosabb gyakorlati tanácsai

2021. november 21. 10:10   |   

Mi mindenre célszerű fokozottan figyelni az egészségügyi szájmaszk beszerzése és viselése kapcsán annak érdekében, hogy ne csak eredményesen, de tartósan is mentesek tudjunk maradni a nemkívánatos fertőzésektől, különösen a koronavírusos megbetegedéstől?

hirdetés

Ezzel a roppant lényeges kérdéskörrel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Őszinte szándékunk és törekvésünk a cikken keresztül felhívni a figyelmet a maszkviselés esszenciális tanácsaira és tényezőire.

Melyik típusú szájmaszkváltozatok nyújthatnak valós védelmet?

Semmiképp nem azok, amelyeket otthon, saját kezűleg állítunk elő. Ugyanis kiemelten fontos számszerűsíthető értékek mentén valós képet kapni arról, hogy egy-egy szájmaszk a levegőben terjedő vírusokkal és baktériumokkal szemben mennyire képes valós védelmet biztosítani.

Ugyebár ezt az értéket szokás feltüntetni a beszerezhető maszkok esetében is, mint egyfajta minősítési vagy viszonyítási alap. Hogy konkrétumokat is említsünk, főként az FFP2 és FFP3 típusok azok, amelyeknek a rendeltetésszerű használata valós védelmet jelenthet.

Érdemes persze azt is átvenni, hogy egész pontosan mire is gondolunk rendeltetésszerű viselet alatt.

Mire kell mindenképp figyelni a szájmaszk viselése közben?

A dolog ott kezdődik, hogy tiszta és fertőtlenített kézzel vegyük fel magát az általunk beszerzett és rendelkezésre álló szájmaszk változatot. Fontos az is, hogy viselés közben az alkalmazott felület egyszerre védje a száj és az orr minden szabad felületét.

Ennek köszönhetően lehet azt elősegíteni, hogy a belélegzett levegőben terjengő apró és érzékelhetetlen baktériumok bejussanak a légjáratokba. Magyarul így lehet elejét venni a nemkívánatos fertőzésnek.

Szintén lényeges, hogy az egyszer használatos változatok alkalmazása valóban egyszer történjen csak meg. Ha pedig mosható maszkot sikerül beszerezni, azt valóban fertőtlenítsük, mielőtt újból használnánk.

Amit a Covid-19 vírus elkerülése végett erősen javasolt kerülni

Mindenekelőtt a vírus terjedésének az alapvető mechanizmusát és természetét célszerű ismerni ebből a szemszögből. Mindenképp érdemes például tisztában lenni vele, hogy a cseppfertőzés útján terjedő koronavírus-fertőzés akár belélegezve, akár a kezeinken keresztül is a szervezetbe juthat.

Pontosan emiatt van kiemelt jelentősége az alapos és rendszeres kézmosásnak. Ha pedig épp rajtunk van a maszk, a tömegközlekedésen, munkában vagy például bevásárlás közben vagyunk, akkor semmiképp ne nyúlkáljunk a szemünkbe.

Ehelyett inkább figyeljünk fokozottan a higiéniai követelményekre, mossunk kezet rendszeresen, vagy alternatív lehetőségként legyen nálunk alkoholos kézfertőtlenítő. Ha így teszünk, az jó eséllyel hathatós segítséget jelenthet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek