Starity

Mindig visszafordítható a kopaszodás?

2021. november 29. 15:03   |   

A durva mértékű hajhullást, kopaszodást hajlamosak vagyunk csak a 30 éven felüli férfiak problémájának gondolni, pedig korántsem csak őket érinti. Vannak például, akik már 20 évesen látványosan kopaszodnak, mi több, nőknél is előfordul a normálisnál jóval nagyobb mértékű hajhullás. A jó hír azonban az, hogy a folyamat legtöbbször megállítható, sőt, visszafordítható. De ha mégsem, akkor is van megoldás arra, hogy ne kopaszon kelljen leélnünk az életünket.

hirdetés
Mindig visszafordítható a kopaszodás?
Fotó: goodluz / Shutterstock.com

Mit tegyek, ha hullik a hajam?

Érdemes először átgondolni néhány kérdésre a választ: mikor kezdődött a fokozott hajhullás, váltottunk-e akkortájt sampont, kezdtünk-e új ételeket, esetleg táplálékkiegészítőket fogyasztani, van-e más problémánk is (bőr, köröm terén például)? Sokszor ugyanis olyan banális okok állnak a háttérben, mint egy samponváltás, vagy egy gyógyszermellékhatás. Ha ilyesmi a gond, akkor általában meg is szűnik a hajhullás, amint a kiváltó okot is megszüntetjük.

Betegség is okozhatja

Akkor sem feltétlenül kell kétségbeesni, ha egészségügyi ok áll a háttérben. Nem feltétlenül valami súlyos betegség van a jelenség mögött, sokszor egy egyszerű fejbőr gyulladás, allergia, gyulladásos góc valahol a szervezetben. Itt is igaz, ami az előzőekben: ha a kiváltó októl megszabadulunk, a hajszálak is a fejünkön maradnak. Épp ezért, ha nyilvánvaló okot magunktól nem találunk, érdemes orvoshoz fordulni a problémával.

Van, amikor nem nő vissza

Leginkább a genetikai eredetű hajhullásnál jellemző, hogy nem nő vissza a haj, de bizonyos betegségek is együtt járhatnak ezzel. Ilyenkor sajnos akármilyen szuper készítményekkel próbálkozunk is, nem túl valószínű, hogy komolyabb eredményeket sikerül elérni.

Megoldásként ugyanakkor szóba jöhet a hajbeültetés, ami mostanra egy igen gyakran végzett, nagyon jó eredményeket nyújtó eljárás. Minden eset egyedi felmérést és lehetőségeket rejt, ezért nehéz megmondani, hogy pontosan mire számíthat az, aki aláveti magát a beavatkozásnak: az azonban biztos, hogy 6-12 hónap múlva fog látszani az eredmény. Minél inkább betartja a páciens az orvos utasításait, és ápolja a fejbőrét, haját, annál elégedettebb lehet a folyamat végén.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek