Starity

3 apróság, ami meghatározhatja hálószobád kényelmét

2021. december 13. 14:02   |   

A nyugodt, pihentető alvás egészségünk egyik legfontosabb alappillére. Minőségét azonban nagyban befolyásolja a környezet, ahol az éjszakákat töltjük - ezért több, mint érdemes figyelmet fordítani a hálószoba kialakítására. Azt már mindenki kívülről fújja, mennyire fontos a megfelelő kialakítású matrac - ezért mi most az alapok helyett olyan alulértékelt dolgokra hívjuk fel a figyelmet, amelyekre talán nem is gondoltál volna, mégis nagy változást hozhatnak.

hirdetés
3 apróság, ami meghatározhatja hálószobád kényelmét

Nagy “reccs” helyett jó ágyrács

Erre valószínűleg tényleg nem gondoltál, de az ágyrácsnak kardinális szerepe lehet az alvás kényelme szempontjából! Egy korhadt, régi, vagy esetleg túl kemény ágyrács a legjobb matrac élményéből is sokat elvehet, hiszen nem nyújt megfelelő tartást. Érdemes tudni, hogy a legjobb ágyrácsok nyírfából készülnek: ez a faanyag ugyanis amellett, hogy tartós és jó teherbírású, rendkívül rugalmas is. Ezért bármilyen típusú (pl. hab, táskarugós, memória) matrac alatt megállja a helyét. Legfontosabb szerepe, hogy optimálist tartást biztosítson és kellő szellőzést nyújtson a matrac számára - megnövelve annak élettartamát és higiéniáját.

Vallatófény helyett

Ha van helyiség, ahol igazán fontos, hogy különböző fényforrások álljanak rendelkezésre, az a hálószoba. Sokan azonban leragadnak a plafonról lógó villanynál, ami éles fénnyel tölti be a szobát. Természetesen ez is fontos, hiszen jó, ha könnyen megtalálod a ruháidat a szekrényben és belátod a kis teret. Azt sem szabad viszont elfelejtenünk, hogy a nyugodt alvás érdekében lefekvés előtt 1-2 órával érdemes kerülni az éles fényt. Szerezzünk be egy puha, meleg fényű kislámpát az esti készülődéshez! Ezen a téren persze nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat: ha egy darab kislámpa helyett szívesebben vennénk magunkat körül mesebeli hangulatot árasztó fényfüzért, az is tökéletes.

Oszlasd el az elektroszmogot!

Biztosan hallottál már arról, hogy elektromos készülékeink úgynevezett elektroszmogot bocsátanak ki. Ez a fajta sugárzás a mindennapos megszokott mennyiségben nappal nem jelent különösebb gondot a szervezet számára - éjjel azonban bizonyítottan zavarja a nyugodt alvást. Ezért azt javasoljuk, hogy mobilodat a fejedhez közel lévő éjjeliszekrény helyett tedd inkább a szoba egy távolabbi pontjára (ez azért is jó ötlet, mert így garantáltan fel kell kelned az ébresztő hangjára, ami csökkenti a szundi veszélyét). Az elosztókat kapcsold ki lefekvés előtt, a wifi routert pedig lehetőség szerint a lakás egy másik pontján helyezd el - és ta-damm, reggel máris kipihentebben ébredsz majd!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek