Starity

Vallásnézeti különbségek a családban

2021. december 12. 15:03   |   

Sokféle nézeteltérés fordulhat elő egy család életében, és természetesen ezek nem teljesen függetlenek egymástól, hiszen a hitrendszerek, valamint a világról, annak helyes működéséről alkotott elképzelések is szoros összefüggésben állnak egymással.

hirdetés
Vallásnézeti különbségek a családban

A vallás is egy olyan terület, amelyben nem feltétlenül uralkodik egység a családban.

A vallásosság pozitív hatásai

A vallásnak nagyon sok pozitív hozadéka van. A hívő személyeknek jobb az önértékelése, a stresszel való megküzdése, ritkábban és kevésbé jellemző rájuk az, hogy szorongásos tüneteik lennének, valamint a vizsgálatok azt mutatják, hogy a jövőbe is sokkal optimistábban tekintenek. 

Annyi megállapítható mindenféle állásfoglalás nélkül, hogy a hit komoly, bizonyított pozitív hatásokkal bír a hívő személyre nézve. Vajon negatív oldala is lehet a vallásosságnak?

Amikor problémát jelenthet a hit

A vallások nagyon sokfélék, ezért nagyon nehéz általánosságokat megfogalmazni. Az azonban nyugodtan kijelenthető, hogy rengeteg családban okoznak konfliktust a vallásnézeti különbségek. Az Onlinepszichológus.net pszichológus válaszol rovatában lehetősége van kérdezni, ha úgy érzi, hogy nehéz helyzetben van és jól jönne néhány tanács.

A nagyon erős vallásosság akár önmagában is konfliktusokat generálhat, például akkor, ha a túlzott szabálykereteket, valamint a vallás által előírt szabályokat másokra akarjuk erőltetni. Ugyanakkor a sokféle hitrendszer akár gazdagíthat is egy családot, ha elég megengedő ehhez a családtagok hite, és képesek egymással ezt elfogadóan, megengedően kommunikálni. 

A gond akkor jelentkezik, ha a másfajta gondolat, érzés, vagy viselkedés nem elfogadható a családtagok számára, mint amit a hitük elfogadhatónak ítél. A probléma tovább fokozódik, ha a meglévő különbségek oly mértékben elfogadhatatlanok, hogy a megtorlás az egyetlen járhatónak vélt út.

Milyen eszközök segíthetnek a konfliktus feloldásában?

Az egyik fontos lépés az lehet, ha megpróbáljuk megérteni, hogy mit jelent a hívő személy számára a vallás, s az általa követett szabályrendszer. Ezáltal közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy világossá váljanak az indítékai, és esetleg mi magunk is közelebb kerülhetünk nemcsak a megértéshez, hanem például a másik vallásának tiszteletéhez, hiszen lehetőséget kapunk a mögöttes tartalmak meglátására is.

Ilyenkor előfordulhat, hogy az egyik közelíteni próbál, a másik azonban nem tágít a saját álláspontjától. Ekkor sajnos könnyen patthelyzetbe kerülhetünk, ahonnan nincsen további lehetőség. 

Találjatok közös pontokat!

Amikor már mindenki úgy érzi, hogy egyszerűen nincs út semerre, még akkor sem lehetetlen megbékélni. Ha képesek vagyunk igazából meghallani a másik belső élményét és értelmezését magáról a vallásról, szinte kizárt, hogy ne kerüljenek elő olyan szempontok, amelyek erkölcsi alapon ne lehetnének közösek. 

A közös pontokon keresztül már sokkal könnyebb kapcsolódni mindkét fél számára.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek