Starity

4 tipp a profi szakács kés vásárlásához és használatához

2021. december 14. 09:09   |   

A kések a konyha legalapvetőbb felszereléséhez tartoznak, hiszen szinte minden egyes nap használjuk őket. Azonban minden konyhában ott a helye legalább egy professzionális szakács késnek is, hiszen jelentősen megkönnyíti az előkészületeket.

hirdetés

Hol vásároljunk szakács kést?

Ha valóban minőségi szakács kést keresünk, akkor felejtsük el a piaci árusokat és a sarki vegyesboltot! Nézzünk körül egy olyan üzletben, amely célzottan jó minőségű konyhai eszközöket forgalmaz, ám ott is legyünk körültekintőek. 

Kerüljük a márkajelzéssel nem ellátott eszközöket, ugyanis most egy olyan vágószerszám beszerzése a cél, ami hosszú éveken át kiszolgál minket. Válasszunk valamelyik jó nevű és megbízható gyártó kínálatából! 

A Fiskars & Gerber termékek webáruházában kapható Dick kések a híres, német Dick márka termékei, amely vállalat kifejezetten a késekre szakosodott, és már 1778 óta jelen van a piacon. Termékeiket számos profi hentes és szakács használja világszerte.

Mennyit szánjunk rá?

Habár késeket lehet kapni pár ezer forintért is, egy profi szakács kés azonban ennél magasabb árkategóriát képvisel. Ha olyan vágószerszámot keresünk, amivel tényleg hosszú távon tudunk majd dolgozni, akkor egy kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

Otthoni használatra körülbelül a tízezer és a harmincezer forint közötti árszegmensben érdemes keresgélni. Ez elsőre ugyan soknak tűnhet egy szimpla késért cserébe, de gondoljunk rá hosszú távú befektetésként!

Ha jól választunk, akkor a közeljövőben biztosan nem kell majd új szakács kést vásárolnunk. Ha így nézzük, hamar behozza az árát. Persze csak akkor, ha odafigyelünk újdonsült vágószerszámunk karbantartására és tárolására is.

Hogyan tartsuk karban a szakácskést?

Az éles séfkések noha igen masszív darabok, ugyanakkor meglehetősen kényesek is. Némi odafigyeléssel viszont évekkel is megnövelhetjük az élettartamukat. Az első alapszabály, hogy a szakács kést használat után mindig azonnal tisztítsuk meg és tegyük a helyére! 

Tilos a mosogatóba dobni és ázni hagyni a vízben! Egyrészt hiába rozsdamentes a penge, nem tesz jót neki, ha sokat áll a vízben, másrészt az élében kárt tehetnek a vele érintkező evőeszközök, tányérok, egyéb konyhai kiegészítők. Harmadrészt pedig sajnos pórul járhat az, aki gyanútlanul a vízbe nyúl és elvágja az ujját az éles pengével.

A kést tehát használat után rögtön mossuk el egy finomabb anyagú, mosószeres szivaccsal vagy kendővel, majd töröljük szárazra és tegyük vissza a helyére! Néha érdemes egy kicsit megélezni egy fenőacéllal vagy késélezővel. 

Hogyan tároljuk?

A szakács kést nem szabad a fiókban ömlesztve tárolni a többi késsel, mert kárt tehetnek egymás élében. Használjunk késblokkot, késtartót vagy falra szerelhető késmágnest, a lényeg, hogy a kés pengéje ne érintkezzen, pláne ne súrlódjon a többi vágószerszámmal. 

Ez a fajta tárolási módszer a biztonságot is növeli, hiszen így senkinek az ujjai nem szenvednek majd fájdalmas találkozást a kés élével, miközben a fiókban keresgél. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek