Starity

Mit érdemes tudni a lakásfelújítási támogatásról?

2021. december 22. 08:08   |   

Te is szeretsz rendezett, szép környezetben élni, ahol minden a kényelmedet szolgálja? Az otthonod állagának megőrzéséhez és igényeidnek megfelelő kialakításához azonban pénz kell, aminek az előteremtésében segíthet egy támogatási forma.

hirdetés
Mit érdemes tudni a lakásfelújítási támogatásról?

Otthonfelújítási támogatás – egy nagyon népszerű támogatási forma 

Az otthonfelújítási támogatás a gyermeket nevelő családok számára nyújt maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást a lakhatási körülményeik javítására. Egyúttal ösztönzőleg hat a hazai lakásállomány megújulására és az építőipari ágazat fehérítésére. 

A kapott támogatási összegből felújíthatod a lakásodat, korszerűsíthetsz, bővíthetsz, szebbé és otthonosabbá teheted azt. A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint lehet. A kapott összeg fele-fele arányban anyagköltségre, illetve munkadíjra költhető. A támogatás csak egy alkalommal vehető igénybe. A támogatás iránti kérelmet a felújítási munkákat követően utólag, az utolsó felújítási számla kiegyenlítését követő 60 napon belül lehet benyújtani 2022. december 31-éig. 

Az otthonfelújítási támogatás igénylésének feltételei

A támogatást azok vehetik igénybe, akik:

  • azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak (együttes igénylőként) vagy egyedülállók, akik gyermeket várnak vagy legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelnek a saját háztartásukban (vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek)

  • az igénylő - együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő - magyarországi tb-jogviszonnyal rendelkezik, és legalább 1 éves (akár külföldi) tb-jogviszonya van legfeljebb 30 napos megszakítással 

  • magyar állampolgár 

  • nagykorú, cselekvőképes 

  • nem rendelkezik köztartozással

Támogatás olyan ingatlanra igényelhető, ami az ingatlan-nyilvántartás szerint lakásként, lakóházként, tanya vagy birtokközpontként van nyilvántartva, és az igénylő és/vagy kiskorú gyermeke legalább 50%-os tulajdonában van. Feltétel az is, hogy legalább egy éve az igénylő és legalább egy gyermeke lakhelyéül szolgáljon. Persze ez nem elvárás akkor, ha az ingatlant egy évnél rövidebb ideje vásároltad, vagy a gyermeked még nem született meg egy éve. 

Otthonfelújítási támogatás – az elvégzett munkát ellenőrizhetik

A feltételek kevésbé szigorúak, mint más állami programoknál – áll az akolcson.hu támogatásokkal foglalkozó cikkében. Ennek ellenére jó, ha tudod, hogy a területileg illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal a folyósítás után 180 napig ellenőrizheti a számlákkal igazolt munkák elvégzését. Erről jegyzőkönyvet vesz fel, ha szabálytalanságot találtak, akkor kamatostul vissza kell fizetned a támogatás összegét.

A támogatás mellé kamattámogatott Otthonfelújítási hitel is igényelhető

A 3 százalékos kamatozású hitelt akkor kaphatod meg, ha az Otthonfelújítási támogatás összege eléri a folyósított kölcsön összegének legalább a 25 százalékát. 

Ha odafigyelsz a részletekre, akkor te is ki tudod használni az Otthonfelújítási támogatás előnyeit. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek