Starity

4+1 tipp, hogy kismamaként is a legjobb formádat tudd hozni

2022. január 05. 22:10   |   

A magyar nyelv gyönyörű, hiszen a babavárást áldott állapotnak is hívjuk. Valóban így van, hiszen a ennél nagyobb öröm aligha érhet egy családot. Ugyanakkor nem véletlenül nevezzük terhességnek is: kismamaként bizony oda kell figyelned az életmódodra, hogy a legjobb formádat mutathasd. Aktuális cikkünkben ehhez adunk néhány hasznos tanácsot.

hirdetés
4+1 tipp, hogy kismamaként is a legjobb formádat tudd hozni

Miért fáradékonyabbak a kismamák?

A fáradság a kilenc hónap alatt jön és megy. A tapasztalatok azt mutatják, hogy első trimeszterben sok-sok leendő anyuka érzi magát kimerültnek és levertnek. Idővel aztán ez a többségnél elmúlik, majd a terhesség vége felé újra megjelenik. Ennek hátterében természetesen többféle ok is áll, a legfontosabb közülük a hormonális változásokhoz köthető.

Azon belüli is progeszteron nevű hormonhoz, aminek a szintje a terhesség első pár hónapjában jelentősen megugrik. Ez a hormon pedig álmosságot okoz: nem csoda, hogy a kismamák bárhol, bármikor képesek álomba szenderülni. A fáradékonyság ugyanakkor pajzsmirigy-problémákra vagy éppen vashiányra is utalhat. Előbbi esetben egy orvosi kivizsgálásra, utóbbi esetben pedig kismama vitaminra lesz szükséged.

Fogadd meg ezt az 4 tippet, ha kismamaként is a legjobb formádat szeretnéd hozni

Táplálkozz egészségesen!

Tévhit, hogy a terhesség lemondással jár az étkezés terén. Csupán arról van ugyanis szó, hogy oda kell figyelned arra, hogy mit fogyasztasz. A zöldségek és gyümölcsök természetesen elengedhetetlenek, hiszen telis-tele vannak fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A húst sem kell mellőznöd, de jobban jársz, ha halat vagy éppen csirkét fogyasztasz, a zsíros falatokat pedig kerülöd.

Ne hanyagold el a mozgást!

A terhesség nem betegség, ezért nem kell egész nap az ágyban feküdnöd. Épp ellenkezőleg: a mozgás nagyon is jót tesz minden kismamának. Főleg, ha jól választasz mozgásformát. A futás és a kocogás az első pár hónapban még szóba jöhet, később azonban érdemes kerékpárra vagy szobabiciklire váltanod. A kilenc hónap vége felé a jóga és a tánc lendíthet mozgásba.

Gondoskodj a vitaminbevitelről!

A zöldségeket és gyümölcsöket már említettük, mint remek vitaminforrásokat. Sokszor azonban kevésnek bizonyulnak, ilyenkor pedig speciális megoldásra van szükség. Napjainkban már jobbnál jobb kismama vitaminok közül válogathatsz, amik minden szükséges vitamintípust tartalmaznak. Ha pedig a terhességed nyárra vagy tavaszra esik, sétálj sokat a napon, hogy a szervezeted a D-vitamint is pótolhassa.

Tanulj meg kikapcsolni!

Egy jó formában lévő kismamára is igaz, hogy ép testben ép lélek. Oda kell tehát arra is figyelned, hogy nyugalmat, egy kis befelé fordulást csempéssz az életedbe. Mindenképp szakíts időt a hobbidra, hogy a sok készülődés és vizsgálat közben is legyenek önfeledt óráid. Szervezettek közös programot a pároddal: a gyerek születése után erre már sokkal kevesebb lehetőségetek lesz.

Amit kismamaként semmiképp sem tanácsolnak

Diétázás

Teljesen érthető, ha a terhességgel együtt járó súlygyarapodást nehezen viseled. Ez azonban teljesen természetes, és semmiképp sem ok a diétára, pláne a koplalásra. A pocakodban növekvő babának rengeteg energiára, ásványi anyagra, vitaminra van szüksége. Ha terhesség alatt diétázol, a csöppség talán nem jut elég tápanyaghoz.

Túlzott erőfeszítés

Bár a sport kifejezetten hasznos a terhesség alatt, arra ügyelned kell, hogy túlságosan ne erőltesd meg magad. És ez a hétköznapokra is igaz. Nagy súlyt emelned, vagy lépcsőkön cipekedned ilyenkor már nem tanácsos. Visszatérve a sportra: kerülj minden olyan sportágat, ami rázkódással, rúgásokkal vagy eséssel jár. Ilyen a lovaglás, a küzdősportok vagy éppen a síelés.

Stresszes életmód

Számos kutatás bizonyítja, hogy a kismama stresszes állapota a magzatra is átterjed. Sajnos a tudósok arra is rájöttek, hogy a stresszes körülmények között fejlődő babák később több egészségügyi panasszal néznek szembe. Tudjuk, hogy nem könnyű kilenc hónapig száműzni a stresszt az életedből, de megpróbálni mindenképp érdemes. Gondold végig, mik a legfőbb stresszforrások az életedben, és próbálj változtatni rajtuk!

+1 tipp: az öröm nyújtja a legjobb formát

A családalapításra készülődés az egyik legcsodálatosabb dolog minden nő életében. Ha igazán jó formát akarsz hozni ebben az időszakban, akkor élvezd ki minden percét. Ne törődj a plusz kilókkal és ne hallgass a károgó “jó tanácsokra”. Ha sugárzik rólad a boldogság, máris a legjobb formádat hozod kismamaként is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

baba terhesség mama
hirdetés

Ajánlott cikkek