Starity

Számoljon le a kínzó aranyérrel!

2022. január 13. 14:02   |   

Az aranyér egy rengeteg embert gyötrő népbetegség. Sokan szégyellik és félnek orvoshoz fordulni panaszaikkal. Cikkünkben áttekintjük, mi is az aranyér és mit tehetünk, hogy panaszainktól minél előbb megszabaduljunk.

hirdetés
Számoljon le a kínzó aranyérrel!

Külső és belső aranyér 

Az aranyér lehet belső és külső aranyér. A belső aranyér a végbél teljes lezárását jelenti, visszatartva a székletet és a gázokat. Ha megsérül, a sérülés súlyosságának megfelelő tüneteket okoz. Enyhébb esetekben kisebb vérzés jelentkezhet, súlyosabb esetben az aranyér kifordul a végbélből, fájdalmas, nedvedzik és viszket. A külső rögös aranyeret általában nagyobb fizikai megterhelés okozza, bevérzése esetén érzékenység, fájdalom jelentkezik. 

Egészséges életmóddal az aranyér ellen

Genetikai hajlamaink ellen nem sokat tehetünk, az aranyér kialakulását azonban gyakran az egészségtelen életmód okozza. Megelőzheti az aranyér kialakulását, ha figyel a megfelelő testsúlyra és mozgásra, a helyes étkezési és székelési szokásokra, kerüli a nagy és hirtelen fizikai megterheléseket. Kerülje továbbá a feldolgozott élelmiszereket, viszont részesítse előnyben a rostban gazdag ételeket, étkezzen rendszeresen, és gondoskodjon a folyadék-pótlásról! 

Gyógyszerekkel kezelt aranyeres panaszok

A patikában többféle, aranyér elleni vény nélküli készítmény kapható, gyógyszerek, kenőcsök, kúpok formájában. Azonban a legnagyobb kincs a jó egészség, ezért bízza szakorvosra a megfelelő készítmény felírását! 

A terhesség, a szülés gyakran aranyér kialakulásával jár, de ebben az esetben is van megoldás. Ha az életmódbeli változtatások nem hoznak eredményt, vannak olyan aranyér elleni készítmények, amelyek a terhesség és a szoptatás ideje alatt is kockázat nélkül alkalmazhatók. 

Az aranyér orvosi kezelése

Ha a szelíd gyógymódok, teák, olajok, életmódbeli változtatások nem eredményeznek javulást rövid időn belül, akkor szakorvos felkeresése javasolt. A vizsgálat fájdalommentes! A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ budapesti és székesfehérvári rendelésein aranyér, végbélrepedés és más végbélbetegségben szenvedők panaszait egyaránt szakszerűen gyógyítják. Céljuk, hogy megelőzzék az állapot rosszabbodását vagy az újabb panaszok kialakulását. 

A proktológus szakorvos által felállított diagnózis alapján érdemes elkezdeni a kezelést, mely lehet gyógyszeres vagy nem kimetszéses beavatkozás, súlyosabb esetekben pedig kimetszéses műtéti beavatkozás. Az utóbbi esetben döntően ambuláns műtétről van szó, amely helyi érzéstelenítéssel, kórházi befekvés nélkül elvégezhető, a teljes felépülésre pedig néhány héten belül sor kerül. Az esetek többségében a szelídebb gyógymódok: az életmódváltás, a gyógyszeres és nem kimetszéses eljárások is megoldást jelentenek a panaszokra.

Ne várja meg az állapota súlyosbodását, az újabb panaszok kialakulását, keresse fel időben a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ szakorvosi rendelését! 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek