Starity

A nagy dilemma - a macska kint vagy bent érzi jobban magát?

2022. január 25. 08:08   |   

A macskatartók népes táborában gyakran alakulnak ki viták arról, hogy a cicákat vajon kint vagy bent ajánlott tartani. Természetesen mindkét oldalnak megvannak a maga érvei, ezért továbbra sincs egységes álláspont. De hogyan döntsön egy újdonsült, tanácstalan gazdi?

hirdetés

Élet a szabadban

Egyes cicatartók szerint a macskák független, nagy szabadságvággyal rendelkező állatok, ezért kár őket korlátozni a mozgásban. Az ő cicáik kint élik életük nagy részét, sőt, némelyeket egyáltalán nem engednek be a házba, mondván “az állatoknak kint van a helye”. Nos, ők azok, akiknek érdemes lenne átgondolni, hogy valóban szükségük van-e macskára.

A kinti és a szabadon kijárós cicák ugyanis számos veszélynek vannak kitéve. Őket nem tartja vissza egy szimpla kerítés, így kedvükre csavaroghatnak a környéken. Ez pedig magában hordozza annak az esélyét, hogy elüti őket egy autó, megtámadja egy kóbor kutya, összeverekszenek egy másik macskával, netán mérgezés vagy vandálkodó emberek áldozatai lesznek. 

Évente rengeteg cicának veszik nyoma a gazdák felelőtlensége miatt, és bizony már hiába teszik ki a megfelelő posztokat a közösségi oldalakra, és ajánlanak fel jutalmat a megtalálónak, mert a legtöbbször már késő. Ezért a macska kizárólagos kinti tartását vagy szabadon kiengedését abszolút nem ajánljuk.

Kint is, bent is

Habár a benti tartáshoz szokott cicák nagyszerűen elvannak a négy fal közt, azért néha nekik sem árt egy kis időt a szabadban, a friss levegőn tölteni. Ám a biztonság ilyenkor is elengedhetetlen! 

Hogyha kertes házban élsz, alakíts ki egy kifutót a macskának, ahonnan nem tud kiszökni, mégis kedvére élvezheti a természetet! Helyezz el benne játékokat, búvóhelyet, mászókát és kaparóalkalmatosságokat, és természetesen ne feledkezz el a friss vízről és eledelről sem! 

A kerti kifutó ráadásul azért is előnyös, mert ha a macska nem tud elcsavarogni, akkor nem fog olyasmit enni és inni, ami számára káros vagy egyenesen mérgező lenne.

A szabad levegőn töltött mozgás a cica étvágyára is jó hatással lesz, ám a fokozott aktivitás miatt még fontosabb, hogy hasznos, tápanyagokban gazdag eledellel csillapítsa az éhségét. A Petgurunál kapható N&D eledelek minőségi összetevőkből készültek, szem előtt tartva a cicák magas fehérjeigényét. 

Az olyan macskák pedig, akik csak teljes értékű tápot fogyasztanak, jóval hosszabb és egészségesebb életre számíthatnak. 

A négy fal közé zárva

Főként a városi macskatartókra jellemző, hogy az állat az egész életét a négy fal közt éli, hiszen nincs kert, ahová kimehetne. Bár egyesek szerint ezzel nincs semmi gond, azonban mégiscsak jót tesz a cicának, ha legalább néha kint lehet egy kicsit a szabad levegőn.

Ha van erkély, akkor érdemes “macskabiztossá” tenni egy hálóval, hogy a cica kedve szerint kimehessen, illetve manapság már egyre több cicát sétáltatnak kutyákhoz hasonlóan pórázon. Így a macska a gazdi felügyeletével, biztonságosan élvezheti a természet szépségeit. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek