Starity

Retinol: fókuszban az egyik legfontosabb hatóanyag

2022. január 26. 11:11   |   

A retinolt igazi csoda összetevőként tartjuk számon. Titka nem abban rejlik, hogy egyik napról a másikra kortalanná teszi az arcbőrünket. Sokkal inkább arról van szó, hogy egy nagyon sokoldalú hatóanyag, ami az anti-agingben is óriási segítséget ad.

hirdetés

A retinolt eleinte a gyógyászatban használták. Nagyon jól működik ugyanis a gyulladt, aknés bőrön. Később kiderült, hogy nem csak pattanások kezelésére jó. A tág pórusokkal és a pigmentfoltokkal szemben is szépen felveszi a harcot. Arról már nem is beszélve, hogy mit tud tenni a ráncokkal! Képzeld, képes arra, hogy lelassítsa a bőröregedés folyamatát! Egész pontosan mi az a retinol? Mit várhatsz tőle? Mikortól kezdheted el használni? Olvass tovább, és máris érkezünk a válaszokkal!

Mi az a retinol?

Kezdjük is a legelején. A retinolok A-vitamin származékok. Egy nagy csoport, amibe beletartozik a retinal, a retinyl-palmitát és még vagy egy tucat származék.

Ahhoz, hogy a retinol működőképes legyen, a bőrön át kell alakulnia retinol savvá. Ilyen formában elképesztő hatásos formula. Sokan a bőrápolásban használt összetevők királyának tartják.

Muszáj bonyolítanunk kicsit a dolgot. Fontos, hogy tudd, a retinol nem azonos a retinol savval. Ez utóbbit csak receptre tudod kiváltani a gyógyszertárban. Egy nagyon erős anyag, ami bőrszárazságot és bőrirritációt okozhat. 

Ezzel szemben a retinolos kozmetikumok A-vitamint, azaz retinolt tartalmaznak. Csak akkor alakulnak át retinol savvá, amikor a bőrbe kerülnek. Ha nem önmagában, hanem átalakulást követően jut a sejtekbe, gyengéden hat és nem okoz bőrproblémát. 

Mit várhatsz a retinol kozmetikumtól?

Egyik krém sem fog csodát tenni egy nap alatt. Még akkor sem, ha retinolt tartalmaz. Számos bőrbetegségnél tapasztalható pozitív változás a retinoltartalmú krémek folyamatos használata után. A tények tehát azt mutatják, hogy varázslatos hatása van. Eredményt viszont csak akkor fogsz látni, ha nem csak egyszer-egyszer kened az arcodra őket.

A retinol elősegíti a bőr kollagéntermelését, ami nélkülözhetetlen a feszes, fiatalos bőrhöz. Emellett antioxidáns hatása is van, ami azt jelenti, hogy lassítja a már meglévő kollagén lebomlását. Így dupla segítséget ad az anti-agingben.

A sejtek osztódásában és a bőrréteg felső részének megújulásában is nagy szerepet játszik. Ennek köszönhető, hogy pattanások és pigmentfoltok ellen is bevethető.

Ha még nem találtad meg az igazit, a helloskin.hu retinolt tartalmazó készítményei között mindenképp nézz körül! Itt könnyed formulákat találsz, amik gyengéden hatnak a bőrre. Kifejezetten érzékeny típusú arcbőrre is szuper megoldást adnak.

Hány éves kortól ajánlott a használata?

Tévhit, hogy ráérsz akkor foglalkoznod az anti-aginggel, amikor a ráncoknak már látható nyomai vannak. Az igazság az, hogy a 20-as évektől kezdve érdemes használni a gyengébb retinolos termékeket. 25 éves kor felett jöhetnek az erősebb változatok. 30 felett pedig szinte kötelező a használatuk. Persze, csak ha sokáig meg szeretnéd őrizni a fiatalos kinézetedet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek