Starity

II. Erzsébet nagy bejelentése: megnevezte királynői utódát

2022. február 06. 13:01   |   Szerző: Glamster

Döntött az angol királynő: 70. uralkodásának kapcsán tett nagy bejelentést az utódjáról.

hirdetés

Az angol királyi család Lady Diana halála óta kiesett valamilyen szinten a nép kegyeiből, hiszen sokan Károly trónörököst és Kamilla cornwalli hercegnőt hibáztatták a szörnyű balesetért. II. Erzsébet királynő most uralkodásának 70. évfordulóján kijelentette, hogy bizony Károly követi őt a trónon, és felesége, Kamilla felveheti a királynői címet.

Évtizetedek óta vitázik a nép arról, hogy a királynő halála után mi lenne a legelegánsabb megoldás a trón kapcsán, és a többség a fiatalabb Vilmos herceget preferálta volna feleségével, Katalin hercegnével.

A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a "Queen Consort", vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím illeti meg, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt – írja a Promotions. Fordítva ez nem érvényes, vagyis a mindenkori királynő férje nem királyi, hanem hercegi rangban van, megszólítása királyi fenség. Így volt ez II. Erzsébet királynő néhai férje, a századik születésnapja előtt nem sokkal, tavaly áprilisban elhunyt Fülöp edinburghi herceg esetében is.

Kamilla és Károly 2005-ben kötött házasságot, 8 évvel azután, hogy első felesége, Diana hercegné meghalt. Így Kamillának is kijárt a királyi fenség cím, azonban a házaspár annak idején úgy döntött, hogy Kamilla a cornwalli hercegnő rangját veszi fel.

Mivel Kamilla és Károly még akkor kapcsolatba lépett, hogy a trónörökös Dianával volt frigyben, sokaknak nem tetszik, hogy megkapja a királynői címet.

Kissé zsúfolt ez a házasság, mivel hárman vagyunk benne

– nyilatkozta a válásával kapcsolatban Diana.

Diana halála után Kamilla népszerűsége pedig nem nőtt tovább.

A 96 éves II. Erzsébet királynő, a trónra lépése 70. évfordulójára kiadott üzenetében kiemelte Kamilla hercegnő „hűséges szolgálatát”, és úgy fogalmazott: őszinte kívánsága az, hogy „amikor eljön az idő”, és fia, Károly herceg az Egyesült Királyság uralkodója lesz, Kamilla a Queen Consort, vagyis Károly királynői rangú hitvese címet viselhesse.

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek