Starity

A tágulási tartály feladata a fűtési rendszerben

2022. március 02. 23:11   |   

A tágulási tartály fontos szerepet tölt be valamennyi fűtési rendszerben: ennek köszönhetően lehetséges a fűtésre használt víz melegedésével együtt járó térfogatváltozás elvezetése, illetve természetesen képes tartalék vízmennyiség tárolására is.

hirdetés
A tágulási tartály feladata a fűtési rendszerben

Tágulási tartály hiányában a fűtésrendszer élettartama minden bizonnyal jelentősen rövidülne, a megnövekedett térfogatú víz képes lenne szétnyomni a csöveket, de ezen kívül is sok szempontból fontos szerepet tölt be a fűtési rendszerben, akár a keringető szivattyúk mellett is. Nézzünk is meg röviden mindent, amit a tágulási tartály kapcsán tudni érdemes!

Mi is pontosan a tágulási tartály szerepe? Milyen típusai vannak?

Alapvetően két csoportra oszthatjuk ezt a berendezéseket, így beszélhetünk zárt és nyitott tágulási tartályokról egyaránt. Manapság már főleg a zárt tágulási tartály elterjedt, új építésű házak esetén szinte csak ilyennel találkozhatunk.

A zárt tágulási tartály onnan kapta elnevezését, hogy a belsejében egy úgynevezett gumimembrán található. Ennek a szerepe kettős. Ez a membrán elválasztja egymástól a vizet és a levegőt. A membrán rugalmas felülete követi a víz tágulását és ennek megfelelően növeli a felületét. Másik fontos szerepe, hogy a zárt tágulási tartály esetén a víz és a levegő nem érintkezik egymással: így a fűtési vízbe nem kerül oxigén, amely nagyban hozzájárulna a fűtési rendszer csöveinek rozsdásodásához.

Milyen tágulási tartályt érdemes választani?

Egy szivattyúkkal foglalkozó webshop vagy szaküzlet kínálatában egészen biztosan tágulási tartályok széles választéka áll rendelkezésünkre. Különböző méretű és típusú gumimembrános tágulási tartályok léteznek, amelyek keringető szivattyúk mellett is használhatók, de léteznek napkollektoros rendszerekkel alkalmazható típusok is, amelyek nem csak a víznek, de a glikolnak is képesek ellenállni. Egyes típusok akár már 8 literes térfogattal is elérhetők, nagyobb igények esetén 50 literes kialakításban is megtalálhatók.

A használati meleg víz rendszerekhez készült típusok nagyobb nyomást képesek elviselni. Zárt tágulási tartály esetén egy biztonsági szelep használata is célszerű, amely biztosítja a rendszert a túlnyomással szemben. Ha olyan fűtési vagy éppen hűtési rendszerbe szeretnénk tágulási tartályt csatlakoztatni, ahonnan ivóvíz vételezése is történik, akkor a kifejezetten erre készült típusokat kell keresni, például egy szivattyúk árusításával foglalkozó webshop kínálatában. Ezek műszakilag magasabb színvonalú megoldások, amelyek megfelelnek az élelmiszertisztasági követelményeknek, így fel kell készülni, hogy az áruk is magasabb lesz. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek