Starity

Falon kívüli kapcsoló bekötése: milyen lehetőségeid vannak?

2022. március 02. 23:11   |   

Bár a falon kívüli kapcsoló bekötése nem a legnehezebb villanyszerelési feladat, az alapok ismeretét és valamennyi tapasztalat meglétét mindenképpen megköveteli. Nem javasolt mindenféle internetes oktató videók alapján kitanulni ennek a fortélyait, hiszen az áram sohasem játék. Ha a falon kívüli kapcsoló bekötése nem szakszerűen történik, annak súlyos következményei is lehetnek. Nézzük is meg röviden, mire érdemes figyelni és milyen típusú kapcsolók léteznek!

hirdetés
Falon kívüli kapcsoló bekötése: milyen lehetőségeid vannak?

Mire kell figyelni a falon kívüli kapcsoló bekötése során?

A falon kívüli kapcsoló bekötése előtt a nulladik lépés minden esetben az áramtalanítás. Mindig gondoskodjunk arról, hogy a hálózat, legalábbis az áramkör, amellyel dolgozol, feszültségmentes legyen és senki ne is kapcsolhassa azt vissza. Ha magad végzed el a kapcsoló bekötését, akkor mindig megfelelően szigetelt csavarhúzót és csípőfogót használj a feladathoz. Emellett hasznos lehet egy fázisceruza, biztos ami biztos, a további védelem miatt esetleg egy gumikesztyű használata.

Milyen lehetőségek vannak a kapcsolók terén?

Különböző kapcsolók léteznek attól függően, hogy hány áramkört, hogyan lehet velük vezérelni. A legegyszerűbb típusok az egypólusú kapcsolók, amelyek egy áramkör ki és bekapcsolására alkalmasak, az ahhoz csatlakoztatott lámpák számától függetlenül. A váltókapcsoló már lehetővé teszi a fényforrás két különböző helyről való kapcsolását, amely különösen nappalik, előszobák esetében alkalmazott megoldás, az úgynevezett csillárkapcsolóval pedig két áramkört is lehet fel- és lekapcsolni. A kettős alternatív kapcsoló pedig már két áramkör két különböző helyről történő vezérlésére is alkalmas.

Természetesen az áramkör már adott, pusztán egy csillárkapcsolóval nem tudsz egyszerre két áramkört vezérelni, ha az csak egy egyszerű egypólusú kapcsoló számára lett kialakítva. Az áramkörök kialakítása viszont már egészen biztosan szakember feladata, ha kicsit is bizonytalan vagy magadban, akkor érdemes a falon kívüli kapcsoló bekötését is hozzáértőre bízni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek