Starity

Édesburgonya sütőben - kezdőknek is menni fog

2022. március 09. 15:03   |   

A legtöbb ember már igyekszik odafigyelni az étrendjére, s megpróbál először a paleo, majd a ketogén diétával javítani a vércukorszintjén, a túlsúlyán, a keringési zavarain vagy a folyamatos kimerültségén.

hirdetés
Édesburgonya sütőben - kezdőknek is menni fog

Az édesburgonya sütőben egy kiváló alapanyag, amely megengedett a paleo diétában, hiszen számos tápanyag található benne és sokkal egészségesebb, mint a hagyományos burgonya.

Édesburgonya sütőben - alapszabályok

Sütőpapírt a tepsibe

Mi még nem találkoztunk olyan háziasszonnyal, aki kifejezetten élvezné az odaégett tepsik sikálását, így mindenkinek jó szívvel ajánljuk, hogy ha az édesburgonyát sütőben készíti el, minden esetben használjon sütőpapírt.

Profi Tipp: Vásároljunk szilikon sütőpapírt, így környezetbarát módon tudunk a jövőben sütni, hiszen ez mosogatógépben is mosható - ha ügyesen lecsipeszeljük. De kézzel is könnyen el lehet mosni, mert egy kis ecettel minden lejön róla néhány percen belül.

Mossuk vagy hámozzuk az édesburgonyát?

Ha sikerül olyan talajból szereznünk édesburgonyát, ami nincs tele különféle káros vagy toxikus növényvédőszerekkel, s amúgy sem vagyunk allergiára hajlamosak, akkor nem feltétlenül szükséges sütés előtt meghámozni az édesburgonyát. Viszont folyóvízben, kefével és egy kis szappannal mossuk át, hiszen senki sem akar koszos ételt enni.

Gyorsan kell a vacsora? Itt egy trükk!

Minél nagyobb egy édesburgonya, annál lassabban, akár 75 perc alatt fog megsülni a sütőben. Ez főként akkor igaz, ha egyben sütjük meg. Viszont ha feldaraboljuk olyan 2 x 2 cm-es nagyságú kockákra őket, akkor 25 perc alatt megsül előmelegített légkeveréses sütőben 200 fokon.

Az édesburgonya sütőben akár desszert is lehet

Ha felkockázzuk az édesburgonyát, beletesszük egy lábasba, nyakon öntjük egy kis olívaolajjal és teszünk rá egy kis sót és fahéjat, akkor édességet kapunk, hiszen az édesburgonya valóban édes, a fahéj pedig csak bolondít rajta egy kicsit.

Mi van, ha kevesebb keményítőt szeretnénk enni?

Van erre is egy trükk:

Áztassuk be a már felkockázott, megtisztított édesburgonyát egy tál vízbe, és öntsük le, majd addig ismételjük, amíg tiszta nem lesz a víz. Ezt be is tehetjük a hűtőbe, néhány napig így is eláll. Amikor felhasználjuk, alaposan töröljük meg egy konyharuhával, s utána olajozzuk-fűszerezzük.

Itthon óriási hagyománya van a különféle csirkehúsos recepteknek, hiszen a csirke egy sokak számára elérhető, anyagilag nem olyan nagyon megterhelő egészséges zsír- és proteinforrás.

A csirke melyik részét válasszuk?

Nyilván rengeteg féle csirkehúsos recept van, s mindegyik előír valamilyen típusú csirkét. Viszont van néhány alapelv azok számára, akik már kicsit otthonosabban mozognak a konyhában:

Göngyölt csirke:

Ehhez célszerű csirkemellet választani. Szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk egy picit, majd ezt feltekerhetjük egy szelet sajttal, kovászos uborkával és kolbásszal vagy sonkával a tetején, s ezt bepanírozhatjuk vagy körbetekerhetjük szalonnával.

Töltött csikre:

Ehhez egy egész csirkét érdemes venni, és rászánni jó pár órát, hogy alacsony hőfokon (150-160 fokon), lefedve igazán zamatossá tudjuk sütni a csirkénket a számunkra ízletes töltelékkel.

Sült csirke:

Ehhez nem ajánljuk a csirkemellet, mert az száraz lesz szalonna nélkül. Hanem a csontos részeket: alsó- vagy felsőcombot, vagy egész combot, illetve csirkeszárnyat. De egész csirke is lehet, de azt szintén lassú tűzön, lefedve 150-160 fokon süssük.

Rántott csirke:

A csirkehúsos receptek között egyaránt vannak rántott csirkemell és rántott csirkecomb, de rántott csirkemáj receptek is, hiszen kinek a pap, kinek a papné. A melle kicsit szárazabb, a combja viszont zamatosabb a zsír miatt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek