Starity

Mit kell tudnia matekból egy gimnáziumba felvételiző diáknak?

2022. március 14. 14:02   |   

Ahhoz, hogy valaki bekerüljön álmai gimnáziumába, elengedhetetlen, hogy jó felvételi dolgozatot írjon. Annál is inkább, hiszen a jövőnk alakulásának szempontjából rendkívül fontos, hogy a dolgozat minden tekintetben maximális pontszámot kapjon, azonban rengeteg olyan dolog van, amivel tisztában kell lennünk, ha igazán jó eredményeket szeretnénk elérni.

hirdetés
Mit kell tudnia matekból egy gimnáziumba felvételiző diáknak?

Hogyan zajlik a felvételi matekból?

Matematikából a felvételi úgy zajlik – ahogy magyarból is – hogy egy központilag összeállított dolgozatot kell megírnia a tanulóknak. Ez pontosan olyan, mint az érettségi, azzal a különbséggel, hogy 8. osztályos tanulók számára lett a feladatlap összeállítva.

Ebből kifolyólag jellegre és típusra is más a számonkérés – hiszen kevesebb a témakör, amiből lehet választani, és a dolgozat megírásának ideje is kevesebb, mindössze 45 perc.

Miket kérnek számon a matek felvételin?

Gyakorlatilag minden témakör és feladattípus előjöhet, ami az általános iskolás tananyag részét képezi.

Jellegre leginkább szöveges, kifejtős jellegű példák szoktak szerepelni, amihez meg kell oldani egy feladatsort. Ezek között persze vannak picit hosszabb és picit rövidebb feladatok is, ezért nagyon fontos, hogy az időnket megfelelően be tudjuk osztani, ami a vizsga során előjön.

Milyen témakörök jönnek elő gyakran?

Az alábbi matematika témák szoktak előjönni gyakran – a teljesség igénye nélkül. Ezek csupán a geometria világából vett példák, rengeteg másikat lehetne még hozni.

Koordináta-rendszer. Pontosan hogyan kell a Descartes-féle koordinátarendszert használni? Hogyan kell egy egyenes egyenletét felírni? Mit jelent a meredekség fogalma?

Négyzet. Miért mondható el, hogy a négyzet a legspeciálisabb az összes négyszög közül? Mekkorák a bezárt szögeik, hogyan számítható ki a területe és a kerülete az oldalának függvényében?

Téglalap. A téglalap az egyik leggyakoribb eleme az iskolai számonkérésnek – habár matematikailag picit nehezebb téma, mint a négyzet.

Paralelogramma. Milyen állítások vonatkoznak erre a négyszögre, hogyan lehet a területet és a kerületét kiszámítani?

Háromszög. Hogyan számoljuk ki egy háromszög területét az oldala és a hozzá tartozó magasság függvényében? Milyen egyéb módszerek vannak, ha ki szeretnénk számítani a területét, esetleg a kerületét? Mik a speciális ismert háromszögek?   

Mennyi pontot kell elérni, hogy felvegyenek minket a legjobb gimnáziumokba?

Ez természetesen az adott iskolától függ. Hiszen az igazán színvonalas iskolákba sokkal magasabb lehet a felvételi ponthatár, és az is számít, hogy szakközépiskolába vagy gimnáziumba szeretnénk írni a felvételi dolgozatunkat.

Általában kijelenthető, hogy az elitgimnáziumokba nehezebb bekerülni, viszont ott is nagyon sok minden függhet attól, hogy pontosan milyen tagozatra szeretnénk bekerülni.

Egy elit gimnázium egyik nehezebb szakjára mondjuk 75-80 pont kell alsó határon az összesen megszerezhető 100 pontból. Egy gyengébb iskolába akár 30-40 ponttal is be lehet kerülni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek