Starity

Az ETF lényege, előnye, és a benne lévő potenciál

2022. március 19. 15:03   |   

Mi az, amit alapvetően tudni érdemes az ETF lényegével, hozzáadott értékével és lehetőségeivel kapcsolatban? Milyen szempontok és opciók mentén lehet indokolt az ETF alkalmazásában gondolkodni?

hirdetés
Az ETF lényege, előnye, és a benne lévő potenciál

Ezt a kérdéskört fogjuk alaposan megvilágítani a bejegyzés keretei között. Ebben a formában szeretnénk kicsit közelebb hozni a témakört azok számára, akik érdeklődnek az ETF-ben rejlő potenciál kiaknázása iránt. Következzenek is a részletek!

Először nézzük meg, hogy mit értünk pontosan az ETF kifejezés alatt

Amennyiben fogékonyak vagyunk a befektetések témakörére, és viszonylag sokat is informálódunk a kérdéskör kapcsán, akkor minden bizonnyal találkozhattunk már az ETF fogalmával.

Fontos, hogy maga a kifejezés az Exchange Traded Funds összetételből származó mozaikszónak felel meg. Ami a lényegét illeti, alapvetően a részvényekhez hasonlítható leginkább.

Merthogy a részvényekhez hasonlóan az ETF-ekkel is a tőzsdén kereskednek. Ebből kifolyólag az árfolyamuk a tőzsdei nyitvatartás alatt folyamatos jelleggel módosul és változik. A Random Capital Zrt. árfolyamait szemlélve sokat tájékozódhatunk az aktualitásokról. De inkább menjünk bele jobban abba, hogy milyen lehetőségeket kínál az ETF.

Az ETF által kínált lehetőségekről röviden

Az ETF mondhatni egy nyílt végű, passzívan portfóliókezelt befektetési alapként aposztrofálható. Szintén lényeges tudni vele kapcsolatban azt, hogy egy vagy több instrumentum árfolyamát követi le.

Az ETF-ek rendszerint magasabb likviditással rendelkeznek összevetve a részvényekkel. Nem is a véletlen műve, hogy a befektetők előszeretettel választják a napon belüli, úgynevezett Day Trade ügyletek menedzseléséhez.

Többek között a Random Capital Zrt. befektetési termékei között is sokak által preferált opcióról van szó. Pláne annak a tanulmányozását követően, hogy szemügyre vettük, milyen kondíciók mentén van lehetőség az ETF-ek formájában történő kereskedésre.

Milyen költségekre és díjakra lehet számítani az ETF-ek kapcsán?

Mielőtt átnéznénk a szóba jöhető költségeket és díjakat, előtte essen szó az ETF-ek típusairól is. Fontos, hogy úgynevezett tőkeáttételes ETF-ek, valamint short ETF-ek egyaránt elérhetők. Utóbbiak kapcsán azt érdemes kiemelni, hogy a lekövetett termék árfolyamesésénél nyílik lehetőségünk nyereséget elkönyvelni. Vagyis nekünk az kedvez, ha árcsökkenés történik.

Ami a szóba jöhető költségeket és díjakat illeti, a fentebb említett Random Capital Zrt. esetében az ETF ügyletek teljesítésének díja napon belüli zárás esetén 0,15% min: 6,5 EUR, napon túli zárásnál pedig 0,25% min: 6,5 EUR.

Úgyhogy alapvetően ezekkel a kondíciókkal tudunk számolni, amikor fontolóra vesszük az ETF-ben rejlő potenciál kiaknázásának lehetőségét. Mindenképp érdemes lehet mozogni ebbe az irányba.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek