Starity

Mit kell tudni, mielőtt elkezded a hozzátáplálást?

2022. március 19. 15:03   |   

Minden baba életében eljön az a pillanat, amikor nemcsak az anyatej vagy a tápszer jelenti a mindennapos élelmet, hanem izgalmas és új dolgokat ismerhet meg. Legyen szó gyümölcsökről, zöldségekről vagy éppen különböző főzelékekről, ez az időszak izgalmas a babának és a szülőknek egyaránt.

hirdetés
Mit kell tudni, mielőtt elkezded a hozzátáplálást?

Egy új kaland kezdetén

A hozzátáplálástól nem szabad megijedni, hiába jár sok pepecseléssel és különböző, új szabályok bevezetésével. Hiszen tudni kell, hogy milyen gyümölcsöket és zöldségeket érdemes párosítani annak érdekében, hogy nehogy székrekedés vagy épp hasmenés legyen a művelet vége. Persze ez mind egy tanulható folyamat, aminek során boldogan figyelheted, hogy hogyan nyílik ki csemetéd számára a világ. Milyen ízeket kedvel jobban, és mit szól majd a te kedvenc ételeidhez? Nagyon fontos, hogy bármilyen ételt is kóstoltatsz meg vele, ne lássa az arcodon vagy hallja a hangodon a negatív véleményed, mivel ezzel egy életre elveheted a kedvét tőle. 

Kezdő szülőként az ember gyakran beleesik abba a hibába, hogy olyan eszközöket is megvesz a baba számára, amikre végül nincs is szükség. Nincs ez másként a hozzátáplálás esetében sem, éppen ezért azt javasoljuk, hogy kezdetnek csak a legszükségesebbeket szerezd be. Tehát 6 hónapos korban még nem feltétlenül van szükség egy komplett etetőszékre, az elején bőven elég a bébihordozó vagy egy pihenőszék. 

Miből milyet válasszunk?

Etetőtálból az a legjobb, ha az alján van egy csúszásgátló felület, aminek köszönhetően még akkor sem landol a földön az elkészített főzelék, ha a baba esetleg felborítja. Elengedhetetlen szempont, hogy az étkészlet BPS-, BPF- és BPA-mentes legyen, mivel ezek közvetlenül érintkeznek a baba szájával és ételével egyaránt.

Ugye tudod, hogy a Játéksziget kínálatában elérhető étkészletek mindegyike megfelel ennek az elvárásnak? Nagyon hasznos, ha az etetőtál rendelkezik egy jól záródó tetővel, mivel az első időszakban nem fogja megenni a gyermek a teljes adagot.

Az sem mindegy, hogy a gyermeked a püréket vagy a darabosabb ételeket részesíti inkább előnyben, mivel ha az utóbbit kedveli, akkor nagyon jó szolgálatot tehet egy osztott tányér. Így magának osztja be, hogy éppen mit szeretne falatozni, és te is jobban megfigyelheted, hogy mik az igazi kedvencei.

Az ételek elkészítéséhez nagyon jó szolgálatot tehet egy megbízható botmixer, valamint a gyümölcsök reszelésében sokat segíthet egy üvegreszelő. Mivel a kicsik csak később kezdenek el stabilan ülni, így praktikusabb 9-10 hónapos korra időzíteni az etetőszék vásárlását, de ebben is törekedni kell arra, hogy lehetőleg dönthető legyen a támlája.

Az első időszakban a család igyekszik a baba napirendjéhez időzíteni a programokat, de ez több gyermek esetében már kevésbé kivitelezhető. Éppen ezért szükség lehet arra, hogy magaddal vidd a gyermek számára elkészített ételt, amihez nagyon jó szolgálatot tehet egy zárható edény, ami jó sokáig melegen, illetve hidegen tartja a benne lévő finomságot.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek