Starity

Nátha gyerekkorban: nem kell félni az orrszívótól!

2022. március 19. 15:03   |   

Sajnos gyakran előfordul, hogy a kisbabák megfáznak, orruk bedugul, szörcsögnek. Mivel ők még nem tudják kifújni a nózijukat, egyéb eszközökhöz kell nyúlni. Az orrszívóval hatékonyan megoldható a probléma!

hirdetés
Nátha gyerekkorban: nem kell félni az orrszívótól!

Mi az az orrszi-porszi?

Egy nagyszerű találmány az orrszívó, vagy ahogy mindenki ismeri: orrszi-porszi. Ez egy olyan szerkezet, amit a porszívó csövére kell ráerősíteni, majd ezzel kitisztítani a baba orrát. Bár ez túl drasztikusnak tűnik, valójában nagyon kíméletes, és nem is minden baba fél tőle.

Az orrszívó maga két részből áll. A cső részét kell ráhúzni a porszívó csövére, és a levehető szívófejjel kell belenyúlni a baba orrába. El kell indítani a gépet, és határozott mozdulatokkal körözni a fejjel 1-2 percig a baba mindkét orrlyukában. 

Ha végeztünk, a szívófejet le kell vennünk a csőről, és a fürdőszobában forró vízzel azonnal elmosni, hogy ne száradjon bele a váladék.

Az orrszi-porszi többnyire bababoltokban kapható, a Baby Lion babaápolási termékei között is megtalálható. Innen rendelhetsz puha fejes orrtisztítót is, ami igen gyengéd megoldást biztosít.

Mikor használjunk orrszi-porszit?

Az orrszívók használata elengedhetetlen gyerekkorban. Főleg a kisbabák számára jelent könnyebbséget az orrszi-porszi. Ők ugyanis még nem tudják kifújni az orrukat, így a váladék nem tud kiürülni másképp, csak ha segítünk nekik.

Az újszülöttek esetében különösen oda kell figyelni, hiszen ők még nem tudnak szájon át lélegezni, így ha eldugul a nózijuk, akár légzési nehézség is felléphet. A szopizás sem fog így menni, és a közérzetük is rossz lesz.

Eleinte biztosan félni fognak a zúgó hangtól, ijesztő számukra, hogy valaki az orrukban turkál. De ha érzik utána, mennyivel könnyebb a levegővétel, rájönnek, hogy értük cselekszünk.

Nagyobbacska gyerekek akár már önállóan is képesek használni az orrszívót, nem is tartanak tőle, hiszen tudják, javít a helyzetükön.

Jó tanácsok az orrszi-porszi használatához

Aki még nem látott orrszívó készüléket, bizonyára félve fog neki a műveletnek. Pedig éppen ez az az eszköz, melyet mindig határozott mozdulatokkal, célirányosan kell használnunk, hogy minél előbb túlessen a baba a procedúrán.

Kezdetben még talán mindkét szülő kelleni fog, hiszen a kicsik nagyon sírnak, ha megszólal a porszívó, és egy idegen tárgy tart az arcuk felé. A szülőknek sem könnyű, de muszáj megtenni mindent, hogy a váladék kijöjjön. Ellenkező esetben arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás is kialakulhat, fülfájás is jelentkezhet.

Érdemes a gyerkőcök fejét a combunkra helyezni, a két kezét és a lábát is lefogni. Először az egyik, majd a másik orrlyukba betenni a szívófejet, gyors mozdulatokat használni. Jó, ha mindez a földön történik, nem az ágyon, nehogy megüsse magát a baba, ahogy menekülni próbál.

Sajnos, amíg a megfázás tart, naponta többször is el kell végeznünk a műveletet: mindig, ha halljuk, hogy a gyerek szörcsög. Pár napon belül azonban biztosan jobban lesz, és minden visszaállhat a régi kerékvágásba.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek