Starity

Elektromos fűtési rendszerek szabályozása a hatékonyság érdekében

2022. március 20. 18:06   |   

A klímaváltozás és az energiaválság egyre inkább befolyásolja mindennapi életünket, amelyet már a háztartások szintjén is megérzünk. Kis odafigyeléssel, hatékony fűtési rendszerrel és fűtésszabályozással költséghatékonyság érhető el, amely hozzájárulhat a helyi klíma javításához is.

hirdetés
Elektromos fűtési rendszerek szabályozása a hatékonyság érdekében

A maximális hőmérsékleti komfort és az optimális energiaszükséglet érdekében fűtőkészüléke hatékonysága növelhető fűtésszabályozók beiktatásával, és még jelentős megtakarítást is eredményez. Nem mellesleg a környezetünket is kíméli.

Korszerű fűtési rendszerek

A fűtési rendszer akkor nevezhető korszerűnek, ha a megfelelő lakókomfort és hőérzet mellett a fűtési költség a lehető legalacsonyabb.

Az energiafogyasztás megújuló energiaforrásokból történő biztosítása a pályázatok révén ma már elérhető megoldást kínál sokak számára. Előírások alapján 2022. június 30-tól az új építésű ingatlanok esetében az energiafogyasztás min. 25%-át kell zöldenergiákból biztosítani.

Meglévő fűtési rendszer korszerűsítésénél is érdemes átgondolni a lehetőségeket, és ennek megfelelően finomhangolni a használati és esztétikai elvárásokat. A STIEBEL ELTRON elektromos fűtőberendezései nagy fűtőkapacitással rendelkeznek, és átmeneti vagy kiegészítő fűtésként maximális energiahatékonyság mellett igény szerint működtethetők. 

A hagyományos, szilárd tüzelésű és gázfűtés mellett terjedőben vannak a nagyobb hatásfokot biztosító, környezetkímélő, megújuló energiát használó fűtési módok, mint a hőszivattyú vagy a napelemes fűtés vagy ezek kombinációja. 

A korszerű, új rendszerek kiépítésekor jelentős bekerülési költséggel és hosszú megtérülési idővel kell számolni, azonban az energiaárak nagymértékű emelkedése igazolni látszik ezen rendszereket.

Intelligens fűtésszabályozás 

A szabályozás révén komfortos hőérzet és gazdaságos energiafelhasználás érhető el. 1°C hőmérséklet-csökkenés 5-6% energiamegtakarítást jelenthet.

A fűtésszabályozók vagy (szoba)termosztátok hozzájárulnak az optimális szoba- vagy helyiség-hőmérséklet szabályozásához, beállított értéken tartják a helyiségek hőmérsékletét. Ezáltal energiát takarítanak meg, és környezetkímélő működést tesznek lehetővé a károsanyag-kibocsátás mérséklésével. A termosztátok használatával elkerülhető, hogy azokban az időszakokban is teljes gőzzel működjön a fűtési rendszer, amikor senki nem tartózkodik otthon.

A fűtésszabályozó készülékek a vezérlőprogramoknak köszönhetően intelligensen és hatékonyan üzemeltetik a rendszert, amelynek révén az energiatakarékosabban működik. Érzékelők segítségével mérhető és szabályozható a helyiség hőmérséklete, a nyitott ablak érzékelői hozzájárulnak a felesleges hőveszteség elkerüléséhez.

A többfunkciós vezérlés és az öntanuló szabályozás révén a fűtési idők automatikus kiszámítását teszi lehetővé, ezáltal a hagyományos, valamint az elektromos fűtőkészülékek is még (energia)hatékonyabban működtethetők.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek