Starity

Hortenzia fajok, melyek nem hiányozhatnak a kertből

2022. március 22. 14:02   |   

Az időjárás egyre kedvezőbben alakul, a nappali hőmérsékletek már igencsak kellemesek és a talaj is alkalmas ahhoz, hogy megkezdjük a konténeres kiszerelésű növények ültetését. Ha szeretnénk valami igazán látványos dísznövényt a kertünkbe, akkor érdemes szétnéznünk a különféle hortenzia fajok között.

hirdetés
Hortenzia fajok, melyek nem hiányozhatnak a kertből

Bármelyik fajt is választjuk, az ültetés előtt alaposan gondoljuk át, hogy hova szánjuk a kertben, ugyanis a hortenzia átültetése nehézkes lehet a későbbiekben. A legtöbb hortenzia faj félárnyékos, esetleg világos, de nem tűző napos fekvésben érzi jól magát savanyú talajba ültetve.

Legszebben rendszeres öntözés mellett fejlődnek, egyéb gondoskodást a metszésen kívül nem igényelnek. A hortenzia szaporítása sem nehéz, ha szeretnénk még több növényre szert tenni, dugványozással és tőosztással is szaporíthatjuk az idősebb töveket.

Mint látható, a hortenzia nem számít problémás díszcserjének, ugyanakkor üde színfoltja lehet bármelyik kertnek. Lássuk, melyik fajok közül választhatunk a kertészetekben!

Kerti hortenzia

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) közepes termetű, bokros növekedésű, évelő növény. Lombozatát közepes zöld színű, kerekded formájú levelek alkotják, fő díszét nagyméretű, gömb alakú virágai jelentik.

Virágai rózsaszínek, lilák, kékek, fehérek, világoszöldek is lehetnek. Szépségükben nyár elejétől gyönyörködhetünk. Látványos virágai miatt ideális szoliter növény, de laza sövényt is nevelhetünk belőle, ha a töveket egymás mellé ültetjük.

Bugás hortenzia

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) nagyon látványos, lombhullató cserje. Őshazája Japán és Kína. Díszítőértékét eleinte fehér, majd rózsaszínes, bugás virágai adják. A kúp formájú, bugás virágok a nyár második felében és ősz elején pompáznak.

Kb. 3-4 m magasra nő, dús lombozatot hoz, levelei üde zöldek, kerekdedek, kissé hosszúkás alakúak. Területek határolására és szoliter növényként is ültethetjük a kertbe. Ellenálló növény, elviseli városi klímát és a téli fagyokat is jól tűri.

Cserjés hortenzia

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) őshazája Észak-Amerika. Maximális magassága kb. 2,5 m. Lombhullató cserje, melyet nagyobb csoportba, térelválasztóként vagy szoliter növényként érdemes ültetni. Levelei fogazott szélűek, érdes felületűek, sötétzöldek, kerekded alakúak.

Óriási fehér virágai idővel bezöldülnek. A legszebbek nyáron, de formájukat hosszú ideig megtartják, ezért még télen is szép látványt nyújtanak. Előfordulhat, hogy a növény, az arra érzékenyeknél bőrirritációt okoz.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek