Starity

Hogyan küzdjük meg a dugulásokkal egyszerűen?

2022. március 28. 09:09   |   

Bizonyára mindenki tisztában van vele, mennyi kellemetlenség forrása lehet egy eldugult lefolyó. Ilyenkor aztán szinte bármit megpróbálunk, csak minél hamarabb megoldódjon a probléma. Érdemes azonban észnél lennünk, hiszen a figyelmetlenség csak tovább ronthatja az amúgy is kényelmetlen szituációt. Hogyan orvosoljuk tehát a problémát?

hirdetés
Hogyan küzdjük meg a dugulásokkal egyszerűen?

Lefolyótisztítók

Fontos, hogy mindig ezzel próbálkozzunk először, mielőtt előkerül a vízpumpa fogó, amellyel szétkapnánk az egész csőhálózatot. Számtalan márka és típus közül válogathatunk, de a klasszikus sósavas megoldás talán a leginkább költségkímélő. Locsoljunk egy keveset a lefolyóba és hagyjuk állni. Lehet, hogy egy egész napba is beletelik, mire lefolyik, azonban ha ennyi sem elég neki, akkor nem éri meg tovább próbálkoznunk vele. Ha lefolyt, csak mossuk át langyos vízzel, és máris büszkén kijelenthetjük, hogy orvosoltuk a problémát.

Amikor a lefolyótisztító nem elég

Ha a lefolyótisztító nem elég, akkor viszont érdemes drasztikusabb módszerekkel próbálkoznunk. A lefolyó pumpálása és piszkálása kellő óvatosság mellett segíthet eltávolítani a dugulást okozó anyagot. Ehhez bármilyen méretben és anyagban megfelelő tárgyat használhatunk – akár egy vékony faágat, vagy kötőtűt is. Ha sikerül eltávolítanunk a lefolyóból, akkor viszont még mindig érdemes elővennünk utána a jól bevált sósavat a többi szennyeződés feloldásához.

Átfogó problémakezelés

Sajnos előfordulhat, hogy a dugulást okozó anyagot nem tudjuk elérni közvetlen a lefolyónyílásból. Ilyenkor bizony szét kell csavaroznunk a csőrendszert, majd jöhet a jó öreg csőgörény. Nagyon fontos viszont, hogy rendkívül óvatosan bánjunk ezzel, más esetben komoly kárt tehetünk a régebbi lefolyócsövekben. Finoman nyomkodva és csavarva próbáljuk meg kihúzni a dugulást okozó anyagot a csőből. A lényeg a húzáson van, hiszen semmiképp sem szeretnénk beljebb juttatni a csőben az idegen anyagot. Ha nagyon bizonytalanok vagyunk ebben az ügyben, akkor inkább forduljunk profi szakemberhez – sokkal jobban járunk, mintha kárt tennénk a lefolyócsőben. Ezeket érdemes végigpróbálnunk tehát, mielőtt erőszakosan rárontanánk a dugulásra. A fentebb említett módszereket sorban kipróbálva rengeteg fejfájástól kímélhetjük meg magunkat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek