Starity

6+1 tipp, hogy soha ne kelljen a ráncokkal foglalkoznod

2022. április 23. 13:01   |   

Minden nő mumusai, a ráncok az idő múlásával egyre nagyobb valószínűséggel mutatkoznak meg az arcon, a nyakon és a dekoltázson. Azt talán mindannyian tudjuk, milyen krémeket használhatunk akkor, ha már kialakultak - de mi a helyzet a megelőzéssel? Ha szeretnéd felkészülten várni a 40-es, 50-es éveidet, cikkünkben leírjuk, mire érdemes már most figyelned!

hirdetés
6+1 tipp, hogy soha ne kelljen a ráncokkal foglalkoznod

Mitől és mikortól lehetnek ráncaink?

A bőrredők megjelenése arcunkon alapvetően egy dologra vezethető vissza: a bőr szerkezetének megváltozásához, rugalmasságának fokozatos elvesztéséhez. Már 20 éves korunk után is évi 1%-kal csökken a kollagéntermelésünk – ezt követi harmincon túl a bőrünk nedvesség-és olajtartalma, a 40-es éveinktől pedig a bőr alatti szöveteink zsírtartalma is. Ez egyben azt is jelenti, hogy már huszonévesen is érdemes elgondolkodnunk, mit tehetünk azért, hogy ne kezdjen el megereszkedni a bőrünk.

Ránctípusok és kialakulásuk

Alapvetően kétféle ránctípust különböztethetünk meg: a statikus és a mimikai ráncokat. A statikus ráncok a gravitáció folytán alakulnak ki, ahogy a bőr nedvességtartalma természetes módon csökkenni kezd – ezért fokozatosan lesznek egyre mélyebbek, míg végül állandósulnak. A mimikai ráncok pedig – ahogy az nevükben is benne van – arcunk természetes izomműködései, érzelmi reakcióink nyomán alakulnak ki (szarkalábak, homlokráncok, orrnyereg körüli és a szemöldökök közti bőrredők, stb.).

6+1 tipp, amely segít megelőzni a ráncosodást

Szerencsére már számos módja van annak, hogy késleltethessük, sőt, akár meg is gátolhassuk a ráncosodást – például úgy, ha odafigyelünk az alábbiakra:

1. A kulcsfontosságú tápanyagbevitel

Ahogy már fentebb is említettük: a bőrünk rugalmasságában elengedhetetlen szerepű kollagén az első, amely mennyisége csökkenni kezd szöveteinkben az idő múlásával. Ne bízzuk hát a véletlenre a pótlását: a napi szinten fogyasztott kollagén ital rengeteget segíthet, hogy megőrizzük bőrünk fiatalságát. Mellette azonban ne feledkezzünk el más fontos tápanyagok, például a C-vitamin beviteléről sem: utóbbi még a kollagéntermelésünket is fokozza.

2. Fényvédelem mindig, mindenkor

A kozmetikusok nem győzik hangsúlyozni a napvédő krémek szerepét; nem véletlenül! Ugyanis hiába nem tűz még odakint a nap, és nem sütteted a hasad órákig, attól még ugyanúgy elérnek téged is a napsugarak. Ez még a felhős, borult időben sincs másképp, ezért mindig kend fel a (kedvenc) fényvédő krémedet, ha a szabadban jársz! Nyáron erre különösen figyelj, hiszen akkor már 15 perc alatt csúnyán leéghetsz - ami arcbőrödön maradandó nyomokat, pigmentfoltokat is eredményezhet.

3. Fókuszban az alvásunk

Itt most nem feltétlenül a napi ajánlott, 7-9 órányi pihenésre gondolunk; sokkal inkább arra, ez hogyan történik! Te is háton fekve alszol reggelig? Ha nem, akkor van egy rossz hírünk: a “párnanyomok”, amiket az oldal-és hasonfekvéssel szerzünk, fiatalabb korunkban még nyom nélkül eltűnnek – de 50-60 évesen bizony már nem ilyen gyors ez a folyamat.

4. Gyógynövények, a természet csodái

Tudtad, hogy a természet ajándékai, a gyógynövények nemcsak belső szerveinknek tesznek jót, hanem arcfiatalító főzetnek sem utolsók? Ha ginkgo bilobából, palástfűből, angelikagyökérből vagy például ázsiai gázlóból, tajgagyökérből készítünk teát vagy főzetet rendszeresen, bőrünk simaságában tovább gyönyörkedhetünk.

5. Milyen a bőrápolási rutinod?

Ha erre a kérdésre azonnal rávágod, hogy van egy jól bevált, fix nappali és éjszakai hidratálókrémed, az nagyszerű! De tudtad, hogy annak is van jelentősége, hogyan viszed fel őket? Bizony: nem elég leheletvékonyan “megsimogatni” bőrünket a tápláló krémekkel - célszerű be is masszíroznunk őket, hiszen így mélyebb rétegekig érhetnek el. A mozdulatsor a vérkeringés serkentésére sem utolsó!

6. Víz, víz, víz!

Csak akkor tűnsz majd kívülről is hidratáltnak, ha belül is az vagy: fogyassz ezért minden nap elegendő folyadékot, lehetőleg vizet! Bőrsejtjeid is csak így tudnak egészségesen teltek és sérülésmentesek maradni.

+1. Eddz a bőrödért (is)!

Izmaink fitten tartásáért már régóta tudjuk, mit kell tennünk: tornázni, edzeni és edzeni! Arról viszont kevesebb szó esik, hogy mennyit segíthet az edzés a bőrünk egészségesen tartásában is – különösen, ha az kifejezetten az arcunkra irányul. Ne hanyagold ezért el a mozgást, de ha van időd-kedved, próbálkozz meg az arcmasszázzsal is: meglátod, a végére szinte újjászületsz majd!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek