Starity

Röviden a szivattyúk legfontosabb tudnivalóiról

2022. április 23. 14:02   |   

Rengetegféle szivattyú létezik, amelyek különböző szempontok alapján is csoportosíthatók. Akár a felhasználási terület, a szállított folyadék vagy éppen a víznyerő hely tulajdonságai szerint is különbséget tehetünk közöttük. A mostani rövid cikkünkben igyekeztünk összeszedni a legfontosabb, alapvető tudnivalókat, amelyekkel nem árt tisztában lenne a szivattyúkkal kapcsolatban.

hirdetés
Röviden a szivattyúk legfontosabb tudnivalóiról

Szivattyú polgári és ipari felhasználásra

Ha körülnézünk az interneten elérhető szivattyú kínálatban, azzal szembesülhetünk, hogy a legolcsóbb darabok ára pár tízezer Forintnál kezdődik, míg egy igazán komoly berendezés esetében a millió forintokat is elérheti. Ebből jó eséllyel következtethetünk, hogy melyik lesz elegendő egy otthoni kerti medence feltöltésére és melyiknek kell a legkomolyabb ipari körülmények között is megállnia a helyét.

Utóbbi esetben egy szivattyú sokszor hatalmas, folyamatos igénybevételnek van kitéve. Éppen ezért strapabíró, a terhelésnek ellenálló alkatrészekből kell állnia és extra teljesítményt kell biztosítania. Ez értelemszerűen erősebb motort kíván, hiszen sokszor percenként is nagy mennyiségű folyadékot kell szállítani nagyobb távolságokra vagy éppen különösen mélyről kell azt a felszínre hozni. Az első tulajdonságra a szivattyú emelőmagassága, utóbbira pedig a maximális szállítási értéke utal.

Tiszta vagy szennyezett víz szivattyú?

Ha a szállított folyadék tulajdonságait vizsgáljuk, akkor is számos szempontból közelíthetünk a kérdéshez. Egy szivattyú természetesen nemcsak víz mozgatására lehet alkalmas: széles körben használják nemcsak az iparban, de a mezőgazdaságban is, és az olaj vagy vegyszerek mellett, bor vagy éppen tej is szóba jöhet.

Ha pedig csak a vízre koncentrálunk, akkor alapvetően tiszta, szennyezett és szennyvíz szivattyú létezik. Az első esetben a legkisebb szilárd szennyeződés is károsíthatja a berendezést, az idő előtti tönkremeneteléhez vezethet. Egy szennyvíz szivattyú ezzel szemben a darabos, lebegő szennyeződésekkel is képes lehet megküzdeni. Létezik úgynevezett darálós vagy darabolós típus is, amely a vágókései segítségével gyakorlatilag ledarálja a nagyobb darab szennyeződéseket – egy tiszta víz szivattyúnak pedig egy kis mennyiségű homok is végzetes lehet.

Merülő vagy felszíni?

A működésüket tekintve a két legjobban elválasztható típus a merülő, azaz búvár és a felszíni, azaz száraz beépítésű szivattyú. Az előbbi működés közben elmerül a szállítandó közegben és onnan gyakorlatilag a felszínre nyomja a vizet; fúrt vagy ásott kutak esetén jellemzően ezt használják. Egy felszíni szivattyú pedig szárazon üzemel és adott esetben még az időjárási hatásoktól is óvni kell.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek