Starity

Mibe csomagoljunk? Papír kontra műanyag zacskó

2022. május 14. 20:08   |   

Modern életünk szinte elképzelhetetlen csomagolóanyagok nélkül. A leggyakrabban alkalmazott csomagolóanyagok a papír és a műanyag zacskók. Adódik hát a kérdés, hogy mivel teszünk jót magunk és az utánunk következő földlakók számára, a papír vagy a műanyag termékek előnyben részesítésével?

hirdetés
Mibe csomagoljunk? Papír kontra műanyag zacskó

A környezetvédelmi szempontokat tekintve talán egyikkel sem, ám mégsem mellőzhetjük ezeket az alapanyagokat a mindennapjainkból. De az egyszer használatos műanyagok felhasználását csökkenthetjük, ezzel pedig az azokból keletkező hulladék mennyisége is mérsékelhető.

Igazán nehéz döntés

Arra a kérdésre, hogy a papír bevásárlótasak vagy inkább a műanyag zacskó a kevésbé környezetszennyező, illetve inkább környezetkímélő, igazából nagyon nehéz egyértelmű választ adni. Mert hiszen nap mint nap be kell szereznünk az asztalunkra kerülő friss élelmiszert és azokat ezt követően még valahogy az otthonunkba is el kell juttatnunk. Nem mindenki visz magával újrahasznosítható vászontáskát, amely egyébként nagyon jó választás volna, a szakemberek szerint tizennégyszer jobb, mint a műanyag zacskó és harminckilencszer, mint a papír bevásárlótasak. Persze abban az esetben, ha a vászontáskát minimum ötszáz alkalommal használják.

A papírzacskók élete

A cadmas.hu-nál beszerezhető jó minőségű papírzacskók gyártása elég hosszú időt emészt fel. A folyamat bonyolult és igencsak nagy hatással van a földünk ökológiai rendszerére. Nagyon sok fa élete idejekorán véget ér a papírgyárak alapanyagéhsége miatt. Sok élőhely is veszélybe kerül az erdőirtások következtében és nagyon sok energiát is igényel a folyamat, mind a kitermelés, a szállítás, mind pedig a gyártás is. Sok év eltelik, mire a kiszárított faapríték készen áll a feldolgozásra. Három tonnából csak egy tonna pép készül, amit mosnak és fehérítenek rengeteg vízzel. Kémiai anyagokat is alkalmaznak, ami plusz környezeti terhelést jelent. Érdemes tehát nagyon alaposan átgondolni a papír csomagolótermékek használatát.

Műanyag tasakok

A jellemzően az olajfinomítók melléktermékeiből készülő műanyag tasakok gyártása során sok villamos áramot használnak. Számos helyen pedig ennek az energiának az előállítása széntüzelésű erőművekben történik. Lényegében a műanyag szatyrot eredetileg környezetvédelmi céllal találta fel Sten Gustaf Thulin svéd designer az ötvenes években. Pont a túlzott fakitermelést akarta mérsékelni és a papírzacskók számát csökkenteni. A műanyag tasakok legtöbbje kis sűrűségű polietilénből (LDPE) készül. Az ezekből készülő anyagok hajlékonyak, és – szó szerint is – nagyon jól bírják a gyűrődést. Mint a papírt, ezt is újra lehet hasznosítani, de itt is nagy energiabefektetésre van szükség és idővel minőségromláshoz vezet. Éppen ezért mindig nagyon alaposan érdemes átgondolni, mit is jelent valójában a tartósság, újra felhasználhatóság és újrahasznosíthatóság.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek