Starity

Vállalkoznál, de kockázatosnak tűnik? Mutatjuk, hogy mikre figyelj

2022. május 22. 16:04   |   

Anyagi függetlenségről, kötetlen munkaidőről és korlátlan mennyiségű szabadnapról álmodozol? Van egy jó ötleted, amely már csak megvalósításra vár? A vállalkozás sokak számára egy különösen csábító alternatíva, hiszen ott szó szerint a magad ura lehetsz. Ám mint mindennek, ennek is megvannak a maga szépségei és árnyoldalai. Ha belevágnál, de félsz a kellemetlen „meglepetésektől”, amiket egy vállalkozás beindítása tartogathat, cikkünk Neked szól!

hirdetés
Vállalkoznál, de kockázatosnak tűnik? Mutatjuk, hogy mikre figyelj

5 dolog, amellyel minden kezdő vállalkozónak számolnia kell

1. Mérd fel alaposan a piacod!

Ha az embernek kipattan a fejéből egy zseniális(nak tűnő) vállalkozásötlet, esetleg van egy régi, évek óta dédelgetett vágya, bizony nehéz racionálisnak maradni. Valószínűleg magadtól nem tudod majd megítélni, hoznál-e bármilyen újdonságot a piacra a vállalkozásoddal – ezért fontos, hogy tájékozódj róla minél szélesebb körben. Nézegesd meg a leendő konkurenciáid weboldalát, üzletét vagy kérdezz ki pár, a szakmában járatos ismerőst! Így több információt szerezhetsz arról, hogy a Te éttermed miben tud újat mutatni a többi városbelihez képest, esetleg van-e igény éppen a környéketeken a leendő írószerboltodra.

2. Legyen tartalékod!

Ez lehetne akár az első pont is. A stabil anyagi bázis minden vállalkozás alappillére; ez pedig gyakran nem más, mint a saját vagyonod, vagy annak egy része. Sajnos muszáj felkészülnöd rá, hogy nem robban be azonnal a korszakalkotó ötleted, és az elején akár több hónapos deficited is lehet. Vess számot a jelenlegi helyzeteddel, számold ki, az adókkal és a tervezett havi költségeiddel (bérleti díj, rezsi, stb.) hány hónapig húzná ki a vállalkozásod!

Ha ez a szám túlságosan alacsony, érdemes megfontolnod egy kedvező kamatozású, kezdő vállalkozói hitel felvételét. Addig egyáltalán nem is javasoljuk, hogy belevágj a vállakozói létbe, ameddig fel nem méred a saját anyagi határaidat.

3. Az árazás kérdésköre 

Bár nagy a kísértés, hogy a versenytársakhoz mérten alakítsd ki az árazásodat, mi ezt mégsem javasoljuk. Az okunk erre nagyon egyszerű: mindenki úgy áraz, ahogy neki, személyesen a legjobban megéri; adókkal, járulékos költségekkel, haszonnal együtt. A legjobban tehát akkor jársz, ha csak tájékozódásként nézed meg, ki mennyiért árulja a tiédhez hasonló termékét, szolgáltatását – de végül úgy döntesz, ahogy számodra a leginkább megéri.

4. Egy jó szerződés aranyat ér

Ha vállalkozni szeretnél, e kijelentést veheted akár szó szerint is. Egy megfelelő, írásba foglalt béralkuval vállalkozásod fellendülhet, és stabilabbá válthat. De milyen a jó szerződés? Természetesen olyan, amelyik maximálisan figyelembe veszi az érdekeidet. Ezt a legegyszerűbben úgy oldhatod meg, ha saját magad fogalmazol meg egy szerződést, és azt küldöd ki a veled együttműködni szándékozóknak.

Ma már számos szerződésmintát találhatsz az interneten, de kereshetsz is egy tanácsadót, aki segít ezt megfogalmazni. Ha nem szeretnél ilyesmivel bajlódni, mert pl. szabadúszó leszel és úgyis csak nagyobb cégeknek akarsz majd dolgozni, azzal sincs semmi gond – legalábbis, a kezdetekben. Ám azzal akkor számolnod kell, hogy a szerződés feltételeibe jóval kevesebb beleszólásod lesz így, mint a kibocsátóknak.

5. Ne legyél kiszolgáltatott – semminek és semminek!

Vonzó és egyszerű megoldásnak tűnhet – főleg szellemi munka esetében – hogy mindössze csak egy vagy két, nagyobb ügyféllel köss szerződést, és tőlük várd a havi fizetésedet. Vagy az, ha csak 2-3 platformon hirdeted magad, mondván, „a jó bornak nem kell cégér”. Bármelyik hozzáállásban is gondolkodsz, a legjobb, ha minél hamarabb elfelejted őket! A nagy ügyfelek vagy (al)vállalkozók ugyanis ugyanúgy bármikor leállíthatják a közös munkát veled, mint a kisebbek. A közösségi médiás megjelenési felületek pedig szuperek, de gondolj csak a Facebook (és a Google) közelmúltbeli leállásaira… ezért fontos, hogy ne 1-2 cégre és platformra támaszkodj!

Minél több lábon állsz tehát, annál biztosabb, hogy kezelni tudod majd azt a helyzetet, ha beüt a krach és esetleg egyáltalán nem lesz majd bevételed pár hónapig. Készülj fel az indulásra a fentebb felsorolt tippjeinkkel, és akkor olyan nagy baj már nem történhet!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek