Starity

Problémát jelent a szőrlabda a cicáknál vagy sem?

2022. június 12. 14:02   |   

Önmagában attól, hogy a macskád szőrlabdát öklendez fel, egyáltalán nem kell megijedned, mert ez egy természetes, tulajdonképpen önvédő mechanizmusnak az eredménye, amely a rengeteg mosakodással függ össze. Mégis van, amikor gondot okozhat.

hirdetés
Problémát jelent a szőrlabda a cicáknál vagy sem?

Nézzük, milyen problémák függnek össze a szőrlabdákkal, s hogyan segíthetsz a cicádnak!

Megfelelő táplálás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő táplálás szükségességét. Az egészséges emésztőrendszer alapvető ahhoz, hogy cicád is jól legyen és teljes életet élhessen. 

Amennyiben speciális igények merülnek fel, az sem gond kivitelezni a Petissimo macska gyógytápjainak segítségével, így minden támogatást maximálisan megadhatsz kis kedvenced számára.

Miért jelentkezik a szőrlabda?

Egy cica gazdijaként nem ér senkit meglepetésként az az állítás, hogy a macskák rengeteget mosakodnak. Így tudják ugyanis tisztán tartani a bundájukat. A sok nyalogatás eredményeképpen azonban óhatatlanul is szőrök kerülnek az emésztőrendszerbe. 

Szerencsére “természet anyánk” jól kitalálta ezt a dolgot, így a cicusoknak nem jelent problémát megszabadulni az emészthetetlen szőrszálaktól, mégpedig abban a formában, hogy belőlük szőrlabdák képződnek, amelyeket kedvencünk felöklendezve eltávolít saját szervezetéből. 

Habár vannak, akiket megrémít a látvány, valójában ez a természetes módja ezek ürülésének, s a cica egészségét hivatott megőrizni. Emellett a bélsárral is távozhatnak a megemésztésre nem alkalmas részletek a bélrendszerből.

Előfordul az is, hogy nem működnek tökéletesen a dolgok

Murphy törvénye, hogy “ami megtörténhet, az meg is történik.” Akár ennek is betudható azt, hogy időnként mégis elakadások történnek ezen a fronton. A probléma ilyenkor gyakorlatilag az, hogy az emésztőrendszerbe került szőrszálak se felül, se alul, azaz semmilyen módon nem tudnak távozni. Értelemszerűen ez olyan gond, amellyel foglalkoznod kell. 

A nehézségnek többféle tünete is lehet, ami segíthet eligazodni a probléma jellegét illetően. Ilyenek például az étvágytalanság és kedvetlenség. Vedd ezt mindig komolyan, hiszen ez a jelenség akár bélelzáródást is okozhat, ami még a műtét szükségességééig is elvezethet.

Mit tehet a gondos gazdi?

Kijárós cicák esetében általában ritkábban okoz gondot a szőrlabda elakadása, hiszen természetes módon, fű fogyasztásával is gondoskodhatnak a problémáról, ami így gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül megoldódhat. Lakásban tartott macskák esetében éppen ezért érdemes macskafűről gondoskodni, hiszen ez lehet a legegyszerűbb megoldás.

Amennyiben ez nem válik be, a Petissimonál kapható szőroldó pasztával is segíthetsz a problémán, illetve a kifejezetten erre fejlesztett táp, a Hairball Control is hatékony segítséget nyújthat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek