Starity

A hollywoodi mosoly titka - minden, amit fogászati híd témában tudnod kell

2022. június 18. 18:06   |   

Bár a fotókon és videókon ritkán látszik, mégis igaz, hogy a sztárokon is fog az idő vasfoga, és a leghíresebb színészek és előadók is ugyanolyan egészségügyi problémákkal küzdenek, mint mi, így velük is megesik, hogy elveszítik egy-egy fogukat. Azonban a ragyogó hollywoodi mosolyt valahogy meg kell őrizni: erre kínálhat megoldást a fogászati híd.

hirdetés
A hollywoodi mosoly titka - minden, amit fogászati híd témában tudnod kell

De mi is az a fogászati híd?

A fogászati híd, vagy más néven foghíd készítésére általában akkor kerül sor, ha a páciensnek egy vagy több foga hiányzik. A híd készítésénél a rágó erőt a foghiányt határoló fogak viselik. Ezeken a fogakon - mint a híd pilléreken - ül a pótlás, ami, mint egy híd, átíveli a hiányos területet - innen származik a híd fogpótlás neve is.

A legegyszerűbb esetben ez a foghíd három tagból, azaz koronából áll: a szélső kettő a páciens saját fogain helyezkedik el, míg a középső a hiányzó tag területét tölti ki. A foghiányt azért is érdemes pótolni, mert a pótlás pozitív hatással van az arc struktúrájára is. Egy jól elkészített híd javítja a harapás minőségét és visszaadja a tökéletes mosolyt.

Leplezetlen mosoly: a fémkerámia híd

A legtöbb fogászat Budapest kerületeiben és vidéken is ezt a típust készíti a leggyakrabban, ugyanis hazánkban ez az egyik legnépszerűbb fogpótlás. A fémkerámia híd két lépcsőben készül: a fogtechnikus először egy fém vázat hoz létre, ami a végleges pótlás kicsinyített mása. Ezt követően speciális fogászati kerámiával vonja be a vázat, aminek köszönhetően megkapjuk a fog esztétikáját.

Ennek az eljárásnak a hátránya, hogy a fém vázon nem tud úgy áthatolni a fény, mint a természetes fogakon, így nagyon nehéz azt a természetes hatást és esztétikai élményt elérni, mint ami a fémmentes változatoknál lehetséges.

Pont, mint új korában! - Fémmentes esztétikus foghíd

A fémmentes esztétikus foghíd nélkülözi a fém rossz tulajdonságait, így egy megfelelően képzett fogtechnikus mester képes belőle kihozni a maximumot, így egy olyan fogpótlás készülhet, ami megszólalásig hasonlít eredeti fogainkra. A fémmentes anyagok tökéletesítése a fogászat egyik leggyorsabban fejlődő területe: jelenleg erre a célra a cirkónium-dioxid a leggyakrabban használt anyag.

Bár anyagtanilag a cirkónium is a fémek közé tartozik, tulajdonságainak köszönhetően természetes és esztétikus pótlások hozhatók létre. Emellett alkalmas arra is, hogy rendkívül pontos, merev, stabil végeredmény szülessen. Az esztétikus foghíd mindig egy anyagból készül, ugyanakkor előfordul, hogy alapját szintén egy váz adja.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

fog fogászat híd
hirdetés

Ajánlott cikkek