Starity

A benzines injektor szerepe és a lehetséges hibajelenségek

2022. június 20. 13:01   |   

Egy autó kapcsán ahogy telnek az évek, egyre több hibajelenség ütheti fel a fejét. Persze nincs kizárva az sem, hogy egy vadonatúj autó meghibásodjon a szalonból történő kigurulás utáni első kilométereken, de azért szerencsére ez nem jellemző.

hirdetés
A benzines injektor szerepe és a lehetséges hibajelenségek

Egy jármű korosodásával azonban típustól függően kisebb-nagyobb meghibásodások elő szoktak fordulni. A legáltalánosabb, hogy valamilyen kopó alkatrész használódik el, ami sok ezer kilométer megtétele után természetes jelenség, e miatt nem kell eladni vagy úgymond az árokba lökni a kocsit.

Ilyen többek között a benzines injektor meghibásodása is, amely épp úgy nem örök életű, mint a kuplung vagy a fékbetétek. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen hibajelenségből milyen alkatrész meghibásodására kell gyanakodni. Ezúttal az injektor meghibásodásának tipikus jeleiről lesz szó.

Mi egyáltalán az injektor szerepe?

A hibajelenségek kivesézése előtt érdemes tiszta vizet önteni a pohárba annak kapcsán, hogy mire is jó az injektor. Az injektort szokás befecskendező névvel is illetni. Az a funkciója, hogy ellássa a motort üzemanyaggal.

Egy régebbi típusú kocsiban ezt a feladatot a porlasztó, azaz a karburátor tette meg. Komoly terhelést kapnak a porlasztók, mialatt a motorba juttatják az üzemanyagot. Ez azért van, mert nagy hőmérsékleten és magas nyomáson üzemelnek.

A gyártás során az injektorokat precízen kell kialakítani, mivel az üzemanyag adagolásának is hibátlannak kell lennie.

Az injektor meghibásodásának okai

Több problémaforrás is okozhatja az injektor meghibásodását. Például a rossz minőségű üzemanyag is kárt okozhat ebben az alkatrészben. A furatok ilyen esetben eltömődnek.

A szakemberek azt javasolják, hogy ha lehet, soha ne várjuk meg hogy vészesen kevés üzemanyag legyen az autódban. Érdemes még jóval az előtt elmenni tankolni, mielőtt elkezd világítani a kevés üzemanyagra felszólító lámpa a műszerfalon, ezzel is tudjuk csökkenteni az injektorok meghibásodásának esélyét. 

Mik azok a bizonyos hibajelenségek?

Ha a motor nehezen indul, annak több oka is lehet, de az egyik ezek közül az, ha meghibásodott az injektor. Ilyenkor gyorsításkor akadozást lehet tapasztalni, a motor pedig egyenetlenül jár. Mivel egy autó összetett szerkezet, így még akkor sem lehet biztosan a benzines injektor hibáját megállapítani, ha e három hibajelenség egyszerre üti fel a fejét. Ezt csak bevizsgálást követően lehet egyértelműen eldönteni.

Ha az üzemanyag-fogyasztás megugrik, akkor szintén lehet az injektorra gyanakodni. Lehet az a kiváltó ok, hogy nem megfelelően történik az üzemanyag adagolása, ezért fogyaszt többet a kocsi. A kipufogóból távozó szokatlan vagy nagyobb füst egy újabb hibajelenség.

Amennyiben a fenti hibajelenségek közül bármelyiket észleljük, érdemes felkeresni egy szakszervizt és bevizsgáltatni az injektorokat. Ezt követően kiderül, hogy milyen az állapotuk és kiderül, milyen javításra van szükség.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek