Starity

Gondos fog- és szájápolás kisbabáknál

2022. június 22. 13:01   |   

Az egészséges fogak megalapozását már babakorban el kell kezdeni, mielőtt megjelennek az első tejfogak. A helyes szájápolás nem csupán a csecsemők egészsége érdekében létfontosságú, hanem a későbbi fogápolási szokásaik kialakítása szempontjából is.

hirdetés
Gondos fog- és szájápolás kisbabáknál

Mit kell tudni a kicsik fogápolásáról? 

Eleinte elegendő csupán nedves pamut kendővel áttörölni a szájüreget, később nyugodtan használjunk babafogkefét is. Amikor pedig már fogkrémet is alkalmazunk, kizárólag természetes fogápolókat használjunk, amelyek nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Ajánlott például a BIOLA Webshop fogápoló termékei közül a Herbal fogápoló gél, amely kamilla, bíbor kasvirág és citromfű kivonatok révén támogatja az egészséges szájnyálkahártya kialakulását. Segíti a fogzás miatti duzzadt íny regenerációját. Xilitol komponense révén pedig felveszi a harcot a fogszuvasodással szemben.

A gondos fogápolásra való nevelés a szülő felelőssége, már kisbaba korban fontos a fokozatos hozzászoktatás. Mindezt természetesen játékosan, türelmesen, sok-sok odafigyeléssel kell végezni. A babák megismertetése a fog- és szájápolási rutinnal döntő a felnőttkori fogak szempontjából is. Akik már kiskoruktól kezdve alapvetőnek tekintik, azok számára automatikussá válik, hogy ez egy fontos és kihagyhatatlan teendő a nap folyamán, és beépül rutinként az életükbe.

Gondoljunk úgy a tejfogakra, mint fontos mérföldkövekre, melyek a maradandó fogak helyének előkészítésében vesznek részt. Ugyanakkor lényeges szerepük van a megfelelő beszédtechnika kialakulásában és a rágás folyamatában egyaránt.

Miért kell a babák fogait is rendszeresen tisztítani? 

A tejfogak azontúl, hogy a maradandó fogak elődjeiként előkészítik a szükséges területet, számos egyéb szempontból is létfontosságúak. Például a mosolygás, a beszéd, a rágás megtanulásában is döntő a szerepük.

A korán megkezdett gondoskodás a legjobb módja a fogszuvasodás megelőzésének. A tejfogak romlása elindíthat egy sor kellemetlen folyamatot, mely hatással lehet a maradandó fogakra is. Amennyiben a tejfogak idő előtt eltávolításra kerülnek a lyukak miatt, a közeli tejfogak elmozdulhatnak, torlódhatnak, ami pedig ahhoz vezet, hogy kevesebb hely áll majd rendelkezésre a maradandó fogaknak.

Az ideális fogmosási szokások és technikák átadása a szülő feladata. Azoknál a felnőtteknél, akiknél már babakorban is odafigyeltek a gondos szájápolásra, nagyobb eséllyel marad meg, illetve alakul ki az egészséges hozzáállás a fogak gondozásával kapcsolatban.

A legtermészetesebb megoldás az EVERYOUNG Bio Yam-mandarin fogápoló gél, amely biodinamikus biokozmetikum.

Közkedvelt a gyermekek körében a BIOLA Herbal fogápoló gél, a bíbor kasvirág és a kamilla kivonatával segíti a fogíny és a szájnyálkahártya regenerációját . Homeopatikus készítmények mellett is bevált.

Praktikus tanácsok a kicsik fogmosása kapcsán

Nem minden gyermek készséges a fogmosással kapcsolatban, segíthet viszont, ha játékosan próbáljuk hozzászoktatni, és örömtelibbé tesszük ezt a tevékenységet. A kicsiket megnyugtatja, ha énekelünk, dúdolunk közben, és időnként a kezükbe adjuk a fogkefét, hogy kellően megismerkedjenek vele. Hagyjuk, hogy gyermekünk válassza ki a neki tetsző mesefigurás fogkefét! Legyünk türelmesek és megértőek!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek