Starity

Mit csinálnak a fül-orr-gégészeten?

2022. június 28. 21:09   |   

Előfordulhat, hogy valamilyen panaszunk van a fülünkkel, orrunkkal, szájüregünkkel, garatunkkal, vagy párunk nem bírja tovább hallgatni a horkolásunkat. Ez esetben a fül-orr-gégészeten foglalkoznak velünk, ahol először alaposan megvizsgálnak, majd a panaszunk okához mérten kapunk gyógyszert, fül- vagy orrcseppet, esetleg beutalót vagy írásos javaslatot további vizsgálatokra.

hirdetés
Mit csinálnak a fül-orr-gégészeten?

Sokan félve mennek a fül-orr-gégészhez, amikor az orr, fül vagy garat területét érintő panaszuk van, mert félnek, hogy kellemetlen lesz a vizsgálat. Ez azonban egy tévhit: az általános fül-orr-gégészeti vizsgálat teljes mértékben fájdalommentes, a vizsgálat elvégzése után pedig joggal lehetünk büszkék magunkra, hogy tettünk egy lépést a saját egészségünk érdekében. 

Ezúttal egy rövid összefoglalót készítettünk a legfontosabb tudnivalókról. Többek között arról is szó lesz, hogy milyen vizsgálatokra kerülhet sor, és miért nem kell tartanunk tőlük. 

Vizsgálatok a fül-orr-gégészeten 

Ahogy más szakrendeléseken, itt is egy alapos beszélgetéssel kezdődik a kivizsgálás. A doktor rákérdez, hogy milyen panaszunk van, majd a válaszunktól függően végzi el a vizsgálatokat. Sok esetben egy általános kivizsgálásra kerül sor, amikor is az orvos belenéz az orrunkba, fülünkbe és a szánkba ott rendellenességek, eltérések után kutatva. Ha például azért járunk fül-orr-gégészeti konzultáción, mert horkolunk, a vizsgálaton szembesülhetünk azzal, hogy az éjszakai kellemetlen hangot orrsövényferdülés, a túl nagy mandulák vagy a laza lágyszájpad okozza.

A horkolás mellett más panasszal is fordulhatunk fül-orr-gégészhez, például fülzúgás, szédülés vagy éjszakai légzéskimaradás miatt.  

Szeretnéd kivizsgáltatni magad, de még nincs magánorvosi időpontod? Akkor a Foglaljorvost.hu oldalon tudod ezt pótolni!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek