Starity

Világsztárok és legendák, akik Magyarországnak is köszönhetik sikereiket

2022. július 04. 23:11   |   

A következőkben megmutatunk néhány olyan sztárt, akik magyar gyökerekkel jutottak igazán magasra a színészetben, a sportban vagy akár az üzleti életben.

hirdetés
Világsztárok és legendák, akik Magyarországnak is köszönhetik sikereiket
Fotó: hu.depositphotos.com

Bár ezt sokan sokszor hajlamosak elfelejteni, Magyarország történetében voltak igen komoly kivándorlási hullámok már, nem csak az Európai Uniós csatlakozásnál, de például az 1956-os események után is, ahogy sokan hagyták el az országot az 1900-as évek elején is. Így az sem meglepő, hogy a világ minden részén találkozhatunk magyarokkal, de legalábbis magyar származású emberekkel. És egyeseknek komoly sikereket sikerült elérni valamilyen szakmában vagy művészeti ágban. Listánkat néhány legendával kezdjük majd, de aztán kitekintünk az újabb magyar származású sztárokra is.

A színészvilágban nagyon sokan lettek sztárok magyar gyökerekkel

Kevesen tudják például, hogy a legendás nyomozót, Columbót alakító Peter Falk is rendelkezett magyar gyökerekkel. A televíziózás történetének egyik legkarakteresebb nyomozója ugyan New Yorkban született két amerikai gyermekeként. Viszont nagyszülei közül anyai nagyapja Magyarországon, Bártfa településen született 1874-ben. És ezt a származást maga Falk is felvállalta több interjúban, ahol hangsúlyozta kelet-európai gyökereit. De ha már szóba hoztunk legendás színészeket, akkor említsük meg az Oscar- és Golden Globe-díjat is nyerő Goldie Hawnt is, aki ugyan Washingtonban született 1945-ben, de édesanyja egy, a zsidóüldözés elől menekülő magyar volt. Hawn 2012-ben a testvérével egyébként el is utazott Magyarországra, hogy felfedezze gyökereit. Mindenesetre az, hogy Hawn magyar származású, egyben azt is jelenti, hogy lánya, Kate Hudson is magyar származású szupersztár.

Említsünk meg azért még egy színészt, ha már ezzel kezdtük a bemutatónkat. Drew Barrymore is elég sikeres színésznő Hollywoodban, bár mostanában talán kevesebbet találkozhatunk vele. Barrymore egy magyar anya és egy amerikai apa gyermeke, viszont magyar édesanyja egy menekülttáborban született a II. világháború alatt. Barrymore is hasonlít abban Goldie Hawnra, hogy ő is büszkén vállalja származását, többször is hangsúlyozta, amikor más magyarokkal találkozott, hogy ő is magyar. Sőt, több más színésszel együtt magyar turisztikai kampányokban is megemlítésre került.

Bár a színészethez nem kapcsolódik közvetlenül, de mivel napjainkban az online kaszinók, a szerencsejátékos platformok hihetetlen népszerűségnek örvendenek, érdemes megemlíteni még a kaszinók történetének nagy alakját a 19-20. századból, Gály Lajost, aki a rulett királyaként akasztott le hatalmas nyereményeket. Az online kaszinókban egyébként ma már nem csak rulett, hanem számtalan más játék is elérhető, például blackjack, póker, baccarat, nyerőgépek. És ha valaki úgy gondolja, hogy ez egy nagyon magányos dolog, akkor ez egyáltalán nincs így, főleg, hogy ma már minden online kaszinó oldalán sok tucat élő osztós asztal is elérhető. Ahogy egy legális online kaszinó az onlinekaszinojatekok oldalán történő bemutatásából is kiderül, egy ilyen online platform ma már teljeskörű szórakoztató centrumnak számít.

Sőt, napjainkban egy online kaszinó már akár több száz ezer forint extra pénzt is ad, ha a platformján játszunk, hiszen számtalan különféle bónuszajánlat érhető már el ezeken az oldalakon. És míg egy hagyományos kaszinóban csak bankkártyával illetve készpénzzel fizethetünk, addig például az online oldalakon már kriptovaluták is felhasználhatóak. És akkor még nem is beszéltünk a legjobbsportfogadooldalak kínálatáról, pedig ma már az online sportfogadás Magyarországon is népszerűbb, mint valaha! Egyáltalán nem csak focira lehet fogadni, naponta akár több ezer eseményből és több száz fogadási piacból is választhatunk.

A zenében nagyot alkotó magyarok

A zenei életben is rengeteg magyar tette le a névjegyét, régebben és mostanában is. Ott van mindjárt a legendás KISS együttest alapító Gene Simmons, aki ráadásul annyira magyar származású, hogy mindkét szülője magyar, bár ő maga egyébként Izraelben látta meg a napvilágot Chaim Witz néven. Erről változtatta meg a nevét az édesanyja iránti tiszteletből. Tud is valamennyire magyarul, sőt előfordult már olyan, hogy egy televíziós műsor kedvéért egy magyar népdalt énekelt el az édesanyjával.

Téglás Zoltán már talán jóval ismertebb a magyar zenerajongók előtt, hiszen Zoli az Ignite nevet viselő zenekarral komoly magyar rajongótáborra tett szert, de zenélt olyan zenekarokban is, mint a Pennywise, vagy a Motörhead. Édesapja a második világháború után, édesanyja valamivel később vándorolt ki az Egyesült Államokba. Zoli nagyon büszke magyar származására, ma már kétlaki életet él Veresegyház és Los Angeles között ingázva.

Maradjunk még a zenei világnál, hiszen nagyon kevesen tudják, hogy a kanadai legenda, Alanis Morrisette is magyar származású. Magyar édesanyja szüleivel együtt volt kénytelen elmenekülni Magyarországról még 1956 után. Morrisette nagyon büszke származására, olyannyira, hogy például a kiadói cégét is Szeretleknek nevezte el.

Ugyanígy elég kevesen tudják, hogy a Red Hot Chili Peppersben is van magyar származás, hiszen a gitáros Flea is magyar felmenőkkel rendelkezik. Még a Wikipédián sincs egyértelműen feltüntetve, de Flea azaz Michael Balzary Ausztráliában született és nagyapja egy Magyarországról kivándorolt magyar ember volt. Ezt a kapcsolatot egyébként maga Flea is több ízben megerősítette és hangsúlyozta interjúk során.

A sportok világa

A sportok világában is bőségesen találunk olyan legendákat, akik magyar származásúként tették le névjegyüket valamilyen sportágban. Kezdjük mindjárt az amerikai foci világával, ahol például meg kell említenünk Don Shulát, aki egy NFL vezetőedző volt 1963-tól egészen 1995-ig. Szinte pályafutása alatt végig a Miami Dolphins csapatát irányította megdöbbentő mérleggel. 347 győzelmet szerzett pályafutása alatt és ebből 328 alapszakaszban elért győzelem volt. Ezek hihetetlen számok, az egyik legtöbb győzelem az ő nevéhez fűződik. Shula egyébként egy magyar anya és magyar apa gyermekeként született 1930-ban, mindkét szülője még gyermekként vándorolt ki az Egyesült Államokba.

Egyébként az amerikai foci világában számtalan magyar származású játékos tette le már a névjegyét és volt köztük olyan, aki Magyarországon született játékosként tette ezt. Joe Namath, Larry Csonka vagy éppen Peter Gogolak egyaránt kitűnő képességekről tett tanúbizonyságot az amerikai fociban. Meskó Zoltán volt az utolsó, aki magyarként szerepelhetett az NFL-ben, ő el is jutott még a Super Bowlba is a New England Patriots csapatával, bár ott győzelemet nem tudott szerezni. Meskó egyébként határon túli magyarként Romániából vándorolt ki szüleivel az Egyesült Államokba.

De nem csak az amerikai fociban tették le névjegyüket magyar származású játékosok. A labdarúgás világában például lesz magyar származású résztvevő a 2022-es katari világbajnokságon is. Ott van például az Amerikai Egyesült Államok válogatottjában cserekapusként szereplő Ethan Horvath. Már a neve is mutatja, hogy Horvath magyar származású, édesapja Peter Horvath magyar családból származik. Jelenleg a Nottingham Forest csapatában játszik kapusként Angliában.

Kapusként tette le névjegyét Tim Howard is, aki ugyan már visszavonult a labdarúgástól, de egykoron a világ legjobbjai közé tartozott, játszott a Manchester United csapatában és az Evertonban is. Édesanyja magyar, aki szinte végig teljesen egyedül nevelte a többféle problémával is küzdő Timet.

Az üzleti világ sztárjai magyar gyökerekkel

A híres magyar származásúak listáján alapvetően azért színészekkel, zenészekkel, sportolókkal találkozik az ember, mert ők azok, akik bekerülnek a hírekbe és ők azok, akik sztárként mindenki számára ismertek lettek. De rengeteg olyan magyar vagy magyar származású ember van, akikről talán kevesen tudnak, de mégis, hihetetlen sikereket értek el az üzleti életben. Sőt, ha azt nézzük, önmagában már az is nagy siker, ha valaki kivándorlóként képes egy stabil életet felépíteni a világ bármely részén.

Például sokan csak az amerikai magyarokról hallanak főleg, vagy a londoni, angol magyar közösségről, de komoly magyar kivándorlási hullám volt már a múltban Dél-Amerika irányába is. Sao Paulóban például komoly, több tízezres magyar közösség él a mai napig, de ugyanez a helyzet Ausztráliában és Új-Zélandon is. A következőkben megnézünk néhány sikeres üzletembert, aki magyar gyökerekkel tette le a névjegyét. Természetesen Soros Györgyöt kihagyjuk most ebből a felsorolásból, hiszen ő ilyen-olyan okokból már szinte minden magyar számára ismert név.

Viszont Charles Simonyi nevét mindenképpen meg kell említenünk, hiszen ő az, akinek munkájával szinte mindenki találkozik nap mint nap. Ő volt az, akinek nagy szerepe volt a Microsoft Office kifejlesztésében és bár sokáig saját cége is volt, ezt eladta a Microsoftnak. Dollárban is milliárdosnak számít. Ő 1948-ban Magyarországon született, 17 éves korában hagyta el az országot és többet nem is tért vissza.

Cikkünk végén pedig még említsük Illy Ferencet, aki egy magyar származású üzletember volt és a nevéhez fűződik az olasz presszókávé megalkotása, a vezetéknevét viselő márka a mai napig az egyik leghíresebb kávémárka. Édesanyja volt magyar, Temesváron született és több fronton is harcolt az első világháborúban. Ekkor döntött úgy, hogy a háború után már nem tér haza, hanem Olaszországban marad.

Konkluzió

A fenti felsorolásunkban jól látható, hogy a lehetőségeket azért jelentősen meghatározzák, hogy ki hol nő fel, hiszen a legtöbb egykori és mostani magyar származású sztár is gyermekként került általában egy új helyre vagy már ott is született, és így volt képes magának komoly hírnevet és sikereket felépíteni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek