Starity

Hogyan gyorsítható a csonttörés gyógyulása?

2022. július 18. 16:04   |   

Nem kell ahhoz extrém sportokat űzni, hogy csonttörést szenvedjünk. A húszas éveink során a legerősebbek és legellenállóbbak a csontjaink, mégsem ritka a csonttörés a fiatalok, főleg férfiak körében. A csonttörés kockázata idős korban is jelentős. Statisztikák szerint az európai férfiak majdnem fele, míg a nők közel harmada szenved el legalább egyszer valamilyen csonttörést élete folyamán.

hirdetés
Hogyan gyorsítható a csonttörés gyógyulása?

Csonttörések jellemzően balesetek következtében jönnek létre, így a csonttörés megelőzésének kézenfekvő módja a csonttörést okozó baleset elkerülése. Persze ez nem ennyire egyszerű. Senki nincs bebiztosítva az ellen, hogy baleset  áldozatává váljon. Időskorban a csonttörések túlnyomó többsége elesésből adódik, így kiemelt fontosságú az elesés megelőzése egyensúlygyakorlatokkal, megfelelően beállított vérnyomással. Ha a csonttöréssel járó baleseteket nem is tudjuk 100%-ban elkerülni, a csontok rugalmasságának megőrzésse érdekében igenis cselekedhetünk. A csontszövet ellenálló képességét egyes gyógyszerek, betegségek is csökkenthetik, miáltal növekszik a csonttörések esélye. Ilyen lehet a csontritkulás, a különféle csontszöveti gyulladások vagy a szteroidtartalmú gyógyszerek is. A csontok rugalmasságának megőrzésében kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak, a csontok folyamatos igénybevételének, továbbá a megfelelő kalcium és D vitamin bevitelnek.

Mit tegyünk csonttörés esetén?

Ha már bekövetkezett a baj, nincs mit tenni, mint minden lehetséges eszközzel törekedni a felépülés segítésére, gyorsítására. Ehhez sokszor kiegészítő módszerek is hozzásegíthetnek, például a mikrokeringés javításával.

A mikrokeringés rendeződése szükséges ahhoz, hogy az oxigén és tápanyagok a szervezet legtávolabbi pontjaira is eljussanak, illetve a sejtek és szövetek megszabadulhassanak a salakanyagoktól. A sérülés gyógyulása és rehabilitációja során ezért kiemelt jelentősége van a mikrokeringés mielőbbi helyreállításának. A sejtek és szövetek oxigén- és tápanyagellátásának javulása következtében aktiválódnak a biokémiai folyamatok, gyorsul a gyógyulás és felépülés.

A mikrokeringés serkentésén túl a gyógyulás gyorsítható a csontképződésért felelős sejtek, az oszteoblasztok osztódásának serkentésével is. A mikrokeringés javítása ezen túlmenően csökkenti a sérülés következtében fellépő duzzanatot, enyhíti a kísérő gyulladást és fájdalmat, segíti a gyógyszerek felszívódását és hasznosulását a szervezetben.

Ugye szeretnéd tudni, melyik az a módszer, mely egyszerre biztosítja a felsorolt előnyöket a csonttörések utáni felépülésben? Kattints ide: csonttörés kiegészítő kezelése

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek