Starity

Ami igazán számíthat a szivattyúk javítása kapcsán

2022. július 26. 13:01   |   

Milyen megközelítést, feladatokat és szakértelmet követel meg a szivattyúk javítása? Egyáltalán mi mindenre fontos törekedni olyankor, amikor kiemelt prioritást jelent a szivattyú lehetőleg minél precízebb szervizelése? A cikkben ezekre a kérdésekre igyekszünk megadni a gyakorlatias választ.

hirdetés
Ami igazán számíthat a szivattyúk javítása kapcsán

Mi mindent foglalhat magába a szivattyúk javítása?

Nyilván a dolognak valahogy ott kell kezdődnie, hogy a speciális célokra használatos szivattyú nem feltétlenül képes rendeltetésszerűen funkcionálni. Ilyenkor lehet indokolt például a Motor-Systems Kft. szivattyúk javítása szempontjából elérhető megoldásait megnézni.

Maga a folyamat persze a szétszerelés feladatával kell, hogy kezdődjön. Elvégre kulcsfontosságú feladat a hiba okának feltárása, hogy látni lehessen, egész pontosan milyen típusú problémával kell szembenézni.

Miután megvolt a szétszerelés, mindig az alkatrészek oldószeres tisztítása és szárítása kell, hogy következzen. Az összeszerelés csakis a javítási árajánlat elfogadását, illetve a tényleges javítását követően történhet.

Fontos továbbá, hogy a bevizsgálás során a mechanikai méretek ellenőrzése mellett az általános mechanikai javítások, illetve az illesztő felületek javítása is mindig végbemenjen.

A szivattyúk javításába a következők is beletartozhatnak

Elengedhetetlen feladat a villamos értékek és a szigetelések mérése. Amennyiben a bevizsgálás során kiderül, hogy erre is szükség van, úgy a villanymotor forgórész dinamikus kiegyensúlyozását is meg kell oldani. Érdemes még számolni azzal, hogy az állórész újratekercselése, minimum F osztályú szigetelése is szerves része lehet a folyamatnak, nem megfeledkezve az impregnálás fontosságáról.

Ha túl nagy terhelés éri a villanymotor vagy a szivattyú csapágyazását, akkor könnyen előfordulhat, hogy kiverődik a csapágyház. Ilyenkor ezeket javítani szükséges, általában a csapágyház perselyezése jelenti a megoldást. A villanymotor javításához a csapágyak cseréje, valamint a szivattyú csapágyainak cseréje is elengedhetetlen.

Aztán ott van nem elhanyagolható feladatként a járókerekek ellenőrzése, amelyeknél szükség esetén a csere kivitelezése sem ördögtől való ötlet. Mindig el kell végezni a tömítések, szimeringek cseréjét is, mint a szivattyúk javítása szempontjából felmerülő feladatot.

Amire erősen javasolt odafigyelni a szivattyúk javítása szempontjából

Az első és legfontosabb szempont, hogy csakis megbízható, hozzáértő kezekre bízzuk az egyébként roppant értékes szivattyú karbantartását és szervizelését. Olyan szolgáltatóval dolgozva, aki tényleg tudatosan érti, mit hol kell keresni a gépen.

Az sem egy elhanyagolható szempont, hogy a szivattyú tisztítását precíz ellenőrzés kell, hogy kövesse. A tisztításnak a bevizsgálás előtt kell megtörténnie, hogy megfelelően bevizsgálható legyen a szivattyú az egyes alkatrészeivel együtt. A javítást/felújítást követően a szivattyúnak át kell esnie egy tesztelésen. Ekkor bizonyosodhatunk meg róla, hogy megfelelő eredménnyel zárult-e a javítás.

Ennélfogva olyan szolgáltatót vagy szervizt célszerű választani, ahol minden alkatrészt külön ellenőriznek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek